Tomas Morgenštern za B92: “Više nemam ciljeve”

Austrijanac Tomas Morgenštern tokom protekle zime upisao je nove stranice istorije u ski skokovima. Morgenštern je ove sezone osvojio Kristalni globus, zlato na Svetskom prvenstvu u nordijskim disciplinama, i trijumfovao na turneji “Četiri skakaonice”, a od još pre pet godina ima olimpijsko zlato.

Te trofeje zajedno uz njega imaju samo još trojica – Mati Nikenen, Jens Vajsflog i Espen Bredesen, i to njegova dostignuća čini još većim. U ekskluzivnom intervjuu za B92 Morgenštern otkriva kako je njegova ‘priča’ počela, kako se oseća posle veoma izazovne sezone i koje ciljeve postavlja sada pred sebe, kada je gotovo sve što je mogao, do sada i osvojio…

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Utorak, 05.04.2011.

21:29

Default images

Morgenštern je rođen 30. oktobra 1986. godine u Špitalu, a za skokove se posle dugog premišljanja opredelio sa 14 godina.

Počeo sam sa skokovima sa devet godina, u leto 1996. godine. U isto vreme sam i trenirao fudbal i skijanje, ali sam sa 14 godina počeo da se fokusiram na ski skokove i mislim da je to bila prava odluka. Posle dve godine sam debitovao u Svetskom kupu u Oberstdorfu, a dve nedelje kasnije sam došao i do svoje prve pobede u Liberecu”.

Pošto je vrlo malo poznato kako izgledaju treninzi ski skakača na samom početku karijeri, mladi Austrijanac je pokušao to da pojasni.
© Kurt Pinter/Red Bull Content Pool
Treninzi su veoma raznovrsni, sastoje se od vežbi generalno za fitnes, fleksibilnost, skokove i, naravno, tehniku. Počinje se na veoma malim skakaonicama i polako se, korak po korak, napreduje do sledećeg nivo i usput uživate u svemu tome”.

Iznenađujuće, u vreme kada je počinjao skakač na kog je želeo da se ugleda nije bio neki od njegovih sunarodnika.

Idol mi je bio Japanac Kazujoši Funaki. On je odličan momak i fantastičan sportista”.
mirjageh.com/Red Bull Content Pool
Morgenštern je svoj prvi Kristalni globus osvojio u sezoni 2007/08 i tokom dve sezone koje su potom sledile imao je promenljive rezultate, ali mu je sve to pomoglo da se u sezoni koja je za nama vrati bolji nego ikada.

Mislim da je ključni trenutak bio moj pad na Svetskom prvenstvu u Liberecu pre dve godine. Imao sam šansu za medalju, ali se onda sve srušilo. Mislim da je to verovatno moj najgori poraz ikada. Ali, u isto vreme, što sam kasnije naučio, to je bio veoma važan trenutak u mom životu. Promenio sam način razmišljanja, počeo sam da radim na svojoj ličnosti, veštini i samopouzdanju. Bio je proces sazrevanja. Mnogo ljudi me je podržalo na tom putu, a uz njihovu pomoć uspeo sam da teške trenutke iz prošlosti ostavim iza sebe. Jedan od njih je bio i moj trener Hajnc Kutin”.
© mirjageh.com/Red Bull Content Pool
Zahvaljujući zlatu na normalnoj skakaonici na Svetskom prvenstvu u Oslu Morgenštern je, kako je već rečeno, ušao u istoriju, a on kaže da mu je velika čast što se našao rame uz rame sa velikanima.

Naravno da je osećaj fantastičan. Velika je čast što sam uspeo da se nađem među velikanima kao što su Nikenen, Vajsflog i Bredesen. To je možda i najveće dostugnuće do kojeg sam mogao da dođem i zbog toga sam veoma ponosan i zahvalan. Živim veoma srećan, radostan život i zahvalan sam na tome svakog dana”.

Pošto je ove sezone osvojio sve što je mogao, sada mu od svih trofeja fali samo zlato sa Svetskog prvenstva u slo skokovima, ali na pitanje šta mu je sledeći cilj kaže:
© Kurt Pinter/Red Bull Content Pool
Zlato u ski skokovima. Ne, šalim se. Ova sezona je bila fantastična, bolja nego što sam i mogao da sanjam. Videćemo šta će mi budućnost doneti, ali nisam više fokusiran na medalje i trofeje. Važnija je činjenica da sam napravio veliki korak napred, ostvario sam pobedu u ski letovima i došao sam do svog ličnog rekorda na Planici. Na pravom sam putu i radujem se Svetskom prvenstvu u ski letovima u Vikersundu sledeće godine. Kao što sam rekao, nemam više nikakve planove i ciljeve po pitanju rezultata. Pokušaću da nastavim svojim putem najbolje što mogu i radujem se novim izazovima. Moj najveći uspeh je napredak koji sam ostvario u proteklim mesecima”.

Uz sve individualne trofeje, Morgenštern je zajedno sa sunarodnicima dominirao i u takmičenju timova. Zanimljivo je da je upravo on jedini koji je stalno bio u timu Austrijanaca tokom svih uspeha koji su počeli 2005. godine, od kada su nepobedivi.
Beta
Velika je čast za mene što sam deo takog fantastičnog tima tokom svih ovih divnih godina. Svi mi smo radili veoma vredno zbog naših ciljeva i sve vreme su nam oni bili u mislima. Osećam se ležerno u ovom timu i odličan je osećaj što se smejemo, navijamo i pobeđujemo zajedno i to svakog puta”.

Sezona za ski skakače traje pet meseci, a ostalih sedam se svode samo na jedno:

Treninzi, treninzi i još treninga, između kojih ponekad 'upadne' period regeneracije. Kada se jedna sezona završi, druga već počinje. Uvek tražim način da napravim napredak. I kao sportista i kao čovek. Veoma sam motovisan i radujem se novoj sezoni. U slobodno vreme volim da budem kod kuće, da se opustim dok pilotiram avionom ili vozim karting, igram fudbal ili se vidim sa prijateljima“.
© Samo Vidic/Red Bull Content Pool
Savršen dan kada se ne takmiči za Morgenšterna izgleda ovako:

Opuštanje kod kuće, kada kuvam sa devojkom, pilotiram avionom ili se bavim nekim drugim sportom“.

Morgenštern je jedan od sportista u veoma brojnoj familiji Red Bula i veoma je ponosan što je deo nje.

Red Bul je veoma jedinstvena kompanija i ponosan sam što sam deo te familije. Podržavaju me na najbolji mogući način i nikada nisu prestali da veruju u mene. Pomogli su mi da nađem svoj put i da radim sa veoma profesionalnim ljudima. Zato želim da im kažem veliko hvala“.
© danvojtech.cz/Red Bull Content Pool
Morgenštern prati mnoge sportove, ali ima svoje favorite.

To su Sebastijan Fetel u Formuli 1 i Liverpul u fudbalu“.

Za kraj, 24-godišnji Austrijanac je imao i poruku za sve svoje navijače u Srbiji.

Hvala vam na fantastičnoj podršci koju mi pružate. Uvek sam srećan kada dobijem vesti iz Srbije na svojoj Facebook stranici ili na zvaničnom sajtu“, rekao je Tomas Morgenštern ekskluzivno za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: