Željko Obradović za B92: "Verovali smo u sebe"

Košarkaši Panatinaikosa eliminisali su Barselonu sa 3-1 u pobedama u četvrtfinalnoj seriji Evrolige. ’Fajnal-for’ u Barseloni održava se od 6. do 8. maja, a ’zeleni’ će imati priliku da peti put postanu šampioni Evrope pod komandom Željka Obradovića. Trener Panatinaikosa u intervjuu za B92 kaže da je za trijumf ključna bila vera igrača u svoje sposobnosti, zatim dobra odbrana i pametan napad, govori o očekivanjima od ’fajnal-fora’, a na kraju se osvrnuo i na sjajni učinak Dimitrisa Dijamantidisa.

Izvor: IV SO

Petak, 01.04.2011.

16:26

Default images

„Logično je bilo da je Barselona proglašena favoritom pre početka serije – oni su zvanični evropski prvaci, uz to su se i pojačali pred ovu sezonu i igrali su jako dobro. Na sve to, imali su i prednost domaćeg terena, pa je bilo očekivano da ih ljudi smatraju favoritima. Nama je od samog starta priprema za mečeve sa Barselonom bilo jasno da moramo da ih poštujemo, ali i da verujemo u svoje mogućnosti. Tako smo i igrali i mislim da smo apsolutno zasluženo uspeli da izbacimo Katalonce i da se plasiramo na ’fajnal-for’. Najveće zasluge pripadaju igračima, koji su verovali u sebe i igrali na nivou koji je potreban da bi se eliminisala ekipa kao što je Barselona“.

Obradović smatra da je odlična odbrana na Barsinim ključnim igračima, uz pametan napad, bila presudna za prolaz dalje.

„Prvu utakmicu smo izgubili u egal završnici, imali smo šansu i da dobijemo, pa je bilo važno da nastavimo da verujemo da treba da igramo na isti način, što smo i učinili. Igrali smo veoma dobru odbranu, znali smo koji su njihovi ključni igrači, probali smo njih da eliminišemo i mislim da smo u svim utakmicama uspeli u tome. Bila je potrebna i doza pameti u napadu kako bi se individualni kvalitet naših igrača pretočio u timsku igru. Ovo je zasluga cele ekipe – svi znaju da je Dijamantidis bio najbolji igrač u ove četiri utakmice, ali i učinak igrača sa klupe bio je veoma važan. Npr. zapažene partije u napadu pružili su igrači koji inače to ne čine – Kalates (12p) i Vujukas (10p). Još jednom kažem – mislim da je ovo pobeda celog tima“.
Trener Panatinaikosa ističe da svi na završni turnir idu sa željom da postanu prvaci Evrope, ali da do tada može svašta da se promeni.

„Imajući u vidu da se ’fajnal-for’ održava 6-8. maja, ostaje nam više od mesec dana do tih utakmica. Mnogo toga može da se promeni do tada, tako da je sve otvoreno. Treba videti u kojem stanju će biti sve četiri ekipe – u ovom trenutku su poznate tri (PAO, Montepaski i Makabi), a četvrto mesto zauzeće Real ili Valensija. Ne znam nijedan ’fajnal-for’ na koji je bilo koja ekipa išla bez ambicije da osvoji titulu, pa će tako biti i ovoga puta. Po mom mišljenju, svi će imati jednake šanse. Mi želimo da se, posle iscrpljujućih utakmica sa Barselonom, vratimo dobrom treningu, da vidimo u kom stanju su nam igrači i da Marića oporavimo još više kako bi mogao da pomogne ekipi na ’fajnal-foru’. Imali smo veliku nesreću da se tokom utakmice povredio Dru Nikolas, igrač koji nam je veoma važan, pa treba videti koliko je ozbiljna njegova povreda“.

Iako je poznato da ne voli o pojedincima, zamolili smo Obradovića da prokomentariše učinak Dimitrisa Dijamantidisa, koji je u četiri meča imao prosek od 18 poena, 3.3 skoka i 4.8 asistencija.

„Ni Dijamantidis ne voli da govori mnogo, takav je čovek. Bez obzira što je veliki košarkaš, još veći je čovek i zaista sam ponosan što imam jednog takvog igrača u timu i što mogu da ga treniram. Već 7-8 godina sarađujemo. Ipak, ekipa je uvek najvažnija, nisam ja taj koji odlučuje, već petorica na parketu i igrači sa klupe. Veoma sam zadovoljan činjenicom da radim sa divnim ljudima. Videćemo dokle ćemo stići, a bićemo zadovoljni ako budemo dali svoj maksimum“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: