Elizabet Gergl za B92: “Radujem se svakoj trci”

Iako je najpoznatija skijaška nacija Austrija u poslednje tri godine nema skijašicu koja bi ozbiljno mogla da se umeša u borbu za veliki Kristalni globus. Trenutno najbolja među Austrijankama je Elizabet Gergl, koja u razgovoru za B92 otkriva ko su njeni idoli, kako reaguje na poređena sa majkom, koja je takođe bila skijašica, i šta očekuje do kraja sezone...

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Utorak, 08.02.2011.

11:10

Default images

Za razliku od svojih rivalki, koje za svoje idole ističu skijašice, Gerglova je, ipak, dok je odrastala više volela da gleda skijaše na stazi.

Sećam se Freni Šnajder i Pirmina Curbrigena, njih sam najviše gledala dok sam bila dete, a kasnije sam želela da se ugledam na Marka Đirardelija, Hermana Majera ili Alberta Tombu. Mislim da su oni imali veliki uticaj na mene da već u ranim godinama shvatim da je skijanje ono čime želim da se bavim u životu“.

Na početku bavljenja skijanjem Gerglova je učestvovala u tehničkim disciplinama, ali je tokom godina akcenat prebacila na brzinske.
lizz.at
Tokom većeg dela karijere sam skijala samo tehničke discipline, i kao dete, a onda i kasnije. Sa 15 godina sam počela da se takmičim na FIS trkama, ali sam posle šest takmičenja doživela povredu i godinu dana nisam skijala. Kada sam se vratila ponovo nisam imala sreće zbog povreda, ali sam nastavila dalje do Evropa kupa, ali su me povrede i dalje pratile, a posle je došao i debi u Svetskom kupu, a potom i prelazak na brzinske discipline“.

U generalnom plasmanu Svetskog kupa austrijska skijašica trenutno zauzima treće mesto, iza Nemice Marije Riš i aktuelne osvajačice Lindzi Von iz Sjedinjenih Država, i kaže da može da bude zadovoljna sezonom do sada.

Imala sam trke na kojima nisam imala sreće uopšte, mislim da sam mogla češće da budem na podijumu, ali smatram da sam mnogo napredovala od prošle godine, vredno sam radila na tome. Mislim da mogu da budem još bolja, uživam u skijanju, srećna sam što mogu da se bavim ovim sportom i radujem se svakoj narednoj trci“.
lizz.at
Do kraja sezone prvenstvena želja Gerglove nisu medalje, već da ponovo skija najbolje što ume, a zanimljivo je i da je ona otpevala himnu predstojećeg Svetskog prvenstva u Garmiš-Partenkirhenu.

Naravno, želim da skijam najbolje što mogu. Uz to, želim da budem na podijumu i na preostalim trkama Svetskog kupa, ali i na Svetskom prvenstvu u Garmišu i mislim da je to realno“.

Od svih trofeja koje je osvojila tokom karijere, Gerglova izdvaja bronze sa Olimpijskih igara u Vankuveru u spustu i veleslalomu. Zanimljivo je da je 50 godina ranije njena majka Traudl Heher osvojila istu medalju u spustu, a četiri godine kasnije je ponovila taj uspeh.

Na dve medalje iz Vankuvera sam najponosnija. Poseban je bio osećaj što sam postigla nešto što i moja majka, to se ne dešava tako često. To je za mene bio baš specijalan dan, jer sam osvojila bronzu u spustu, koji mnogo volim, mnogo sam napadala i srećna sam što sam iskoristila šansu, borila sam se i skijala najbolje što sam mogla“, rekla je Elizabet Gergl za B92.

Na sajtu B92 ste već mogli da pročitate intervjue sa Ivicom Kostelićem, Klausom Krelom, Marliz Šild, Akselom Lundom Svindalom i Andreom Fišbaher i Marijom Riš...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: