Marija Riš za B92: „Mogu do velikog Kristalnog globusa“

Protekle dve sezone u Svetskom kupu Marija Riš je bila najveća konkurentkinja Amerikanki Lindzi Von u borbi za veliki Kristalni globus. Ove sezone uloge su se promenile, Nemica skija bolje nego ikada i već ima osetniju prednost u odnosu na svoju najbolju drugaricu. Najveći izazovi joj tek predstoje, a oni uključuju i Svetsko prvenstvo u Garmiš-Partenkirhenu, a u ekskluzivnom intervjuu za B92 Rišova otkriva kakve ciljeve ima pred svojom publikom, detalje svog prijateljstva sa Vonovom i koja uloga je čeka za nekoliko meseci...

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Ponedeljak, 07.02.2011.

21:58

Default images

Rođena u Garmiš-Partenkirhenu Rišova je bila predodređena da postane skijašica, ali nije bila sigurna da li će svoje želje uspeti i da ostvari.

Vrlo rano sam počela da skijam, ako se dobro sećam na skije sam prvi put stala u drugoj godini i vrlo brzo sam krenula na takmičenja. Prvo su to bile dečije trke, a sa 13-14 godina sam shvatila da bih time mogla ozbiljno da se bavim. Trudila sam se mnogo, ali nisam znala da li ću u tome uspeti. U tim godinama sam se ugledala na tri devojke koje su osvojile medalje na Olimpijskim igrama u Naganu, Katju Sajcinger, Martinu Erl i Hilde Gerg. Još uvek se sećam tog trenutka kada sam ih gledala na postolju posle trke u kombinaciji i želela sam da krenem njihovim stopama, a kasnije sam i dobila priliku da budem u timu sa njima“.

Rišova je u karijeri osvojila skoro sve osim velikog Kristalog globusa, a sigurno najveći uspeh ostvarila je osvajanjem dve zlatne medalje na prošlogodišnjim Olimpijskim igrama u Vankuveru. Upravo na ta dva odličja nemačka skijašica je najponosnija od svih koje je osvojila tokom karijere.
Beta
Dve zlatne medalje iz Vankuvera predstavljaju najveće uspehe moje karijere. Osećaj osvajanja medalje za svoju zemlju je neverovatan i veoma emotivan i baš zbog toga sam na zlata u kombinaciji i slalomu najponosnija“.

Od starta ovogodišnjeg Svetskog kupa Rišova je trijumfovala na četiri trke, tri u spustu i jednoj u slalomu, i uz to se još nekoliko puta našla na pobedničkom postolju. Nemačka skijašica trenutno ima više od 150 bodova više u generalnom plasmanu Svetskog kupa od Vonove i na putu je da Amerikanku skine sa trona posle njene trogodišnje potpune dominacije.

Mogu da kažem da sam zadovoljna rezultatima koje sam ove sezone postigla. U periodu oko Božića sam imala malo lošije plasmane, ali sam ostale trke gotovo savršeno odskijala i nadam se da ću tako nastaviti do kraja“.
Fonet
Do kraja marta sve skijaše očekuje finiš sezone u Svetskom kupu, ali pre toga na programu je Svetsko prvenstvo u Garmiš-Partenkirhenu, za koje se Rišova posebno sprema.

Zahvaljujući dobrim rezultatima u Svetskom kupu izgradila sam veliko samopouzdanje za Svetsko prvenstvo u svom gradu. Naravno, biću pod velikim pritiskom baš zbog te činjenice da je šampionat u Garmišu, ali zahvaljujući dobroj formi, i rezultatima do sada, mislim da ću biti u prilici da se borim za medalje u svim disciplinama“.

Uz velika očekivanja od planetarnog šampionata u Garmišu, Rišova ima zacrtane i velike ciljeve u nastavku takmičenja u Svetskom kupu.
© Erich Spiess/Red Bull Content Pool
Velika mi je želja da ponovo osvojim mali Globus u slalomu, i to treću godinu zaredom. Naravno, pokušaću da do kraja marta skijam na najvišem nivou i mislim da tamo mogu da ostvarim svoj najveći cilj, a to je veliki Kristalni globus“.

Kako stvari stoje jedina skijašica koja može da se ispreči između Rišove i velikog Globusa je Vonova, a zanimljivo je da njih dve uspevaju da budu najbolje prijateljice van staze, a žestoke protivnice na njoj.

Osnova našeg prijateljstva je poštovanje. Nije njena krivica ako me pobeđuje, kao što nije moja ako je obrnut slučaj. Svaka od nas daje sve od sebe na stazi i to obe uvažavamo i poštujemo, i trudimo se da budemo bolje. Naše prijateljstvo je posebno, kada smo na stazi velike smo rivalke, borimo se za pobedu, a kada se nalazimo van nje to je nešto potpuno drugačije“.
Beta
Sezona za skijaše traje pet meseci, a ostalih sedam svodi se na pripremu za ono što ih tada očekuje, a Rišova ističe da ona može da bude jednako naporna kao takmičenje.

Mnogi ne shvataju koliko priprema mora da se uloži za tih pet meseci tokom kojih imamo takmičenja svake nedelje. Posle sezone imamo samo nekoliko nedelja odmora, i samo tada imamo priliku da ne razmišljamo o skijanju. Već od kraja aprila krećemo sa treninzima, imamo tri meseca da tela pripremimo za skijanje i tada moramo da dođemo do najbolje forme da bismo mogli mnogo vremena da provodimo na snegu. U nemačkom timu mi imamo trening kampove na Novom Zelandu i u Čileu, u avgustu i septembru, i do tada već moramo da postignemo dobar nivo forme jer već samo nekoliko nedelja kasnije počinje sezona“.

Uz skijanje, Rišova trenutno ima još jednu obavezu, a to je planiranje venčanja.
Beta
Tokom većeg dela godine gotovo sve što radim ima veze sa skijanjem, pa se posebno radujem odmoru, koji uvek dolazi u aprilu. Ove godine će sve biti malo drugačije pošto se udajem na proleće i veoma sam uzbuđena zbog toga. Kada imam slobodnog vremena volim da ga provodim sa svojim verenikom, ali takvih trenutaka je vrlo malo. Uz to, volim da igram tenis, vozim bicikl i trčim pa tako uživam u prirodim, a ujedno i ostajem u formi“.

Za kraj, jedna od najboljih skijašica današnjice je imala i poruku za sve svoje navijače u Srbiji.

Nadam se da navijate za mene, volela bih da vidim neke od vas u Garmišu na Svetskom prvenstvu, a ako ne, svakako vam preporučujem da dođete u moj grad, to vredi videti“, rekla je Marija Riš ekskluzivno za B92.

Na sajtu B92 ste već mogli da pročitate intervjue sa Ivicom Kostelićem, Klausom Krelom, Marliz Šild, Akselom Lundom Svindalom i Andreom Fišbaher...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: