Aksel Lund Svindal za B92: „Ništa nije gotovo“

Jedan od skijaša koji bi mogao da spreči Ivicu Kostelića u pohodu na veliki Kristalni globus sigurno je Aksel Lund Svindal. Posle sezone u kojoj zbog povrede nije pružio svoj maksimum u Svetskom kupu, ali je osvojio tri olimpijske medalje, Norvežanin je ove godine željan trećeg Globusa i dobrog rezultata na Svetskom prvenstvu u Garmiš-Partenkirhenu. U ekskluzivnom razgovoru Svindal je za B92 otkrio svoje ambicije, ko su mu najveći konkurenti, šta voli da radi kada ne skija, ali i još mnogo toga...

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Subota, 05.02.2011.

00:38

Default images

Kao i većina skijaša, Svindal je tek što je prohodao stao i na skije, ali je tek posle srednje škole shvatio da time želi profesionalno da se bavi.

Svoje prve skije sam dobio za treći rođendan. Moji roditelji su bili skijaši pa su me vodili na skijanje stalno i nikada nisam ni zamišljao da ću se time ozbiljno baviti. Ali, korak po korak, postajao sam bolji i kada sam završio srednju školu nisam upisao nikakav fakultet jer sam znao da je skijanje to čime želim da se bavim. Tada sam već ušao u drugi tim Norveške i znao sam da mi je to jedinstvena prilika, a da sa obrazovanjem mogu da nastavim za nekoliko godina“.

Svindalov put do Svetskog kupa odvijao se kroz juniorske trke, pa onda i seniorske u Skandinaviji.
© Samo Vidic/Red Bull Content Pool
Imao sam gotovo isti put kao i svi skijaši. Prvo su to bile dečije trke, pa nacionalne dečije, posle su došle trke u Norveškoj, Švedskoj, i posle dve godine u Skandinaviji 'spustio' sam se niže u Evropu. U Alpima se, naravno, takmiče najbolji skijaši na svetu i prvo sam učestvovao na FIS trkama, posle u Evropa kupu, pre debija u Svetskom kupu. Zanimljivo je da sam u svakom takmičenju kretao od nule i išao sam postepeno do vrha pre nego što sam dobio priliku da se borim sa najboljima na svetu“.

Norveški skijaš je sve iznenadio osvajanjem velikog Kristalnog globusa u sezoni 2006/07, ali je već narednu propustio zbog teške povrede, pre povratka i novog osvajanja Svetskog kupa. Ipak, prošle sezone zbog povrede nije mogao da pruži maksimum u elitnom takmičenju, ali je sve nadoknadio sa tri medalje na Olimpijskim igrama u Vankuveru, zlatom u superveleslalomu, srebrom u spustu i bronzom u veleslalomu.
© Samo Vidic/Red Bull Content Pool
Mislio sam da imam četiri šanse za medalju u Vankuveru, i to se i desilo. Tri medalje definitivno nisam očekivao, a imao sam i priliku za četvrtu pošto sam vodio posle prve runde u superkombinaciji, ali sam potom izleteo u drugoj. U olimpijskoj godini Igre su mi bile najvažniji cilj, posebno jer do tada nisam imao nijednu medalju sa tog takmičenja, ali sam imao dva velika Globusa, i drago mi je što sam ispunio ono što sam želeo“.

U dosadašnjem delu sezone Svindal je trijumfovao samo jednom i to u veleslalomu u švajcarskom Adelbodenu, ali se još uvek dobro drži u borbi za trijumf u generalnom plasmanu Svetskog kupa, i on kaže da je relativno zadovoljan rezultatima do sada.

Skoro da sam zadovoljan svim rezultatima, ali mi nešto, ipak, fali. Imao sam dobrih trka u veleslalomu, u superveleslalomu sam na početku pravio velike greške, ali sam sada bolji, dok sam u spustu imao rezultate po principu toplo-hladno. Nisam potpuno zadovoljan, ali sam osvojio mnogo bodova i u dobroj sam poziciji u Svetskom kupu, tako da ne treba da budem razočaran. Jer, da sam razočaran, onda bi samo Kostelić mogao da kaže da je srećan sezonom do sada“.
© Erich Spiess/Red Bull Content Pool
U narednih mesec i po dana sve skijaše očekuje finiš ovogodišnjeg Svetskog kupa i Svetsko prvenstvo u Garmiš-Partenkirhenu, a Norvežanin ima velika očekivanja.

Ove godine su stvari drugačije u odnosu na prošlu. Treći veliki Globus mi je cilj, ali mi sada to deluje teško dostižno jer je Kostelić već dosta odmakao, ali znam da ću morati da se pomučim za to. Što se tiče Svetskog prvenstva, mislim da je situacija ista kao pred Olimpijske igre u Vankuveru, jer u četiri discipline imam šansu za medalje. Mislim da mi je za superkombinaciju potreban baš dobar dan da bih u tome uspeo, ali u spustu, veleslalomu u superveleslalomu mogu mnogo. Nisam pod pritiskom i zato ću razmišljati o svakoj trci posebno, daću sve od sebe i videćemo za šta je to dovoljno. U Svetskom kupu je teško biti svestran skijaš, ali mislim da je to na planetarnom šampionatu prednost i pokušaću to da iskoristim“.

Uz Kostelića, Svindal vrlo dobro zna ko su skijaši koji mogu da mu se ispreče na putu i u Svetskom kupu i u Garmiš-Partenkirhenu od sledeće nedelje.
© Samo Vidic/Red Bull Content Pool
Mislim da ćemo se nas nekoliko boriti do kraja sezone. Uz Kostelića, konkurencija su mi Karlo Janka, Didije Kuš, Benjamin Rajh, Silvan Curbrigen i možda Ted Ligeti. Ovo je zaista čudna sezone, jer se Kostelić odvojio. Jedan vikend može sve da promeni, ali verujem da još ništa nije gotovo“.

Od početka 2011. godine Kostelić je trijumfovao na sedam trka, a Svindal smatra da će njegova prednost u odnosu na hrvatskog skijaša biti to što do kraja sezone neće biti mnogo trka u slalomu koliko ih je bilo u dosadašnjem delu.

Do sada sam ja bio bolji u spustu, superveleslalomu i veleslalomu, ali je u dosadašnjem delu sezone bilo baš mnogo slaloma i na tim trkama je Ivica uspeo da izgradi svoju prednost. On uvek skija odlično, ali je ove godine veoma samouveren, zdrav i paralel slalom u Minhenu mu je dao ono što mu je bilo potrebno pred Zagreb, a posle pritiska koji donosi domaća trka on je pobedio na skoro svim trkama u januaru. Ako nastavi tim tempom biće mi još teže, ali do kraja sezone nas očekuje veliki broj trka u brzinskim disciplinama i tu bi trebalo da tražim svoju priliku“.
© Erich Spiess/Red Bull Content Pool
Kada se završi sezona na snegu Svindal voli da nadoknadi sve ono što je propustio tokom tih zimskih meseci.

Zimi nemam mnogo slobodnog vremena jer me svakog vikenda očekuju trke, a između njih putovanja i tada jedino mogu da se zabavljam sa drugovima iz tima. Tada nemam vremena za neko istraživanje i upravo to mi nedostaje i bilo bi zabavno da imam još nešto da radim osim skijanja tokom zimskih meseci. Zato leti pokušavam da sve nadoknadim, volim da budem pored vode, ali i u gradu jer to ne stižem dok traje sezona i tada surfujem i uživam u vremenu sa društvom i porodicom“.

Pored uživanja sa društvom i porodicom norveški skijaš voli i da bude pored staze, ali ne za skijanje, već one na kojoj se nadmeću vozači Formule 1 i Moto GP šampionata.
© Samo Vidic/Red Bull Content Pool
Svake godine idem na Veliku nagradu Monaka u Formuli 1 i na Moto GP trku u Muđelu. Naravno, kada sam u Monte Karlu, uvek sam sa Red Bulom, i imam sreću da budem u boksu i da blisko posmatram šta se sve dešava. Red Bul je i tim za koji navijam, ali je kod Moto GP šampionata malo drugačija priča jer tamo idem zbog samih trka. U Formuli 1 postoje neke 'lude' trke, ali je ovde svaka takva i zaista uživam u njima. Ne mogu da kažem da imam svog favorita, ali je Valentino Rosi legenda i u Muđelo moram da navijam za njega“.

Jedan od Svindalovih glavnih sponzora je Red Bul, koji je poznat po podršci koju pruža sportistima u velikom broju sportova, a on smatra da je rad te kompanije neverovatan.
© Erich Spiess/Red Bull Content Pool
Red Bul je ogromna i neverovatna kompanija. Kada se ode na zvanični sajt možete da pronađete gomilu aktivnosti, od kojih većina ima veze sa sportom. Iako je to kompanija koja proizvodi energetsko piće izgleda kao da je to ustvari sportska kompanija. I taj brend skoro da predstavlja stil života i srećan sam što imam njihovu podršku“, rekao je Aksel Lund Svindal ekskluzivno za B92.

Na sajtu B92 ste već mogli da pročitate intervjue sa Ivicom Kostelićem, Klausom Krelom i Marliz Šild, a narednih dana možete da očekujete još intervjua sa najboljim skijašicama današnjice...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: