Piksi Stojković za B92: "Najteže je biti broj 1"

Aktuelni trener Nagoje Grampus Ejta, i legenda srpskog fudbala Dragan Stojković Piksi stigao je na kraći odmor u Srbiju. Dolazak Stojkovića nakon titule u Japanu, i svega što je učinio sa „svojom“ Nagojom, razumljivo privukao je veliku pažnju srpskih medija. Stojković je u četvrtak bio gost TV B92 i emisije „Sportski pregled“,gde je odgovarao na najzanimljviija pitanja o narednim potezima u Japanu, planovima koji su vezani za Nagoju, novom treneru Zvezde i saigraču Robertu Prosinečkom, srpskom fudbalu...

Izvor: B92

Petak, 14.01.2011.

15:11

Default images

- Pričali smo dosta o tituli i rezultatu u Japanu. budućnost?

„Sebe i dalje vidim u Nagoji, kao trener, naravno. Probaćemo da i u ovoj godini ponovimo uspehe iz 2010. Ovo je bila velika godina za Nagoju, koja je prvi put postala šampion. To svakako postavlja nove standarde kada su u pitanju ambicije i politika kluba. Ja sigurno i dalje sebe vidim kao trenera Nagoje i učiniću sve da klub nastavi da pleni igrom i dobrim rezultatima“.

- Japan je daleko, koliko je teže ili lakše ovojiti titulu tamo ili ovde?

Uvek je najteže biti šampion. Najteža stvar u sportu je biti broj jedan. Međutim, jedno strahovito verovanje u način vašeg rada, uspeh, edukaciju igrača, sistem igre, i sve ono što treba jednom klubu i jednom timu, donelo je uspeh. Taj rad i kontituintet rada su doneli uspeh. Svugde je teško, bilo da je to Srbija, Japan, ili neka treća zemlja. Uvek je najteže biti šampion. Ipak, to je taj izazov sa kojim se srećemo, sa kojim smo stalno u klinču i želimo da budemo pobednici“.

- A prepreke, ima li ih?

To je sada neka druga priča. Mislim da je Japan mnogo prihvatljivija zemlja po svim pitanjima: uslovi rada, mir, podrška pri radu, navijači, ljudi koji vode klub... Tako da je na vama samo pitanje vaše fudbalske inteligencije, pitanje vašeg rada, da li znate, da li razulmete materiju... Mislim da se u Srbiji dosta polaže na priče i pričice, kafanske razgovore... Mnogo imate tih spoljnih udara sa svih strana, čak i iza vas... Tu je razlika“.

- Vi ste mlad trener, a, evo, i pred Robertom Prosinečkim je veliki izazov, on sad mora da vrati Zvezdi sjaj...

U životu se ne mora ništa, ali bi bilo lepo da Crvena Zvezda, što ja želim, bude šampion i najbojli tim u Srbiji. Za tako nešto potreban je kvalitet i kontinuitet. Mislim da dolazak Roberta Prosinečkog kao trenera jeste jedna lepa stvar, jer dolazi čovek koji je bio jedan veoma važan deo zlatne generacije, koja će se teško ponovo roditi na ovim prostorima. Dobro je da jedan bivši as preuzme odgovornost, koja će biti jako velika. Biće teško, ali želim mu sve najbolje i da Zvezda pod njegovom palicom počne da igra lep fudbal koji je nekada igrala. Da li će se to desiti, ne znam, ja bih to kao navijač voelo, ali sadašnjost je jedno, a budučnost nešto drugo“.
- Gde je problem kod Zvezde?

Mislim da su problemi finansijske prirode. Dugrovi, kontitnuitet u radu, selekcija igrača, izbor trenera... Ne možete klub da gledate samo kroz jednu prizmu. On je sastavljen od milion drugih stvari koje moraju da funkcionišu ako hoćete rezultate. I ova uprava ima probleme koje sam i ja imao, samo što je razlika što smo, dok sam ja bio predsednik, osvojili dve duple krune i pokazali dominaciju na domaćoj sceni.

- Situacija u našem fudbalu, Đenova, Humska, Ljutice Bogdana... pršte optužbe... Kako urediti srpski fudbal?

Vrlo teško. Poznajući tu prirodu i genezu problema, znam da je vrlo teško. U svakom slučaju treba biti optimista i verovati u tako nešto. Pomirenje je na prvom mestu, da se smire strasti, da postoji jedan respekt i poštovanje među svim akterima u našem fudbalu, a naeočito Zvezdom i Partizanom. Da li će do toga doći ne znam, nisam Baba Vanga da prognoziram, ali lopta mora da se spusti, jer je najposlušnija kada je na zemlji. Ovi problemi koji se sad dešavaju sigurno nikoga ne ostavljalju ravnodušnim, ali to sve pravzilazi sportske okvire, tako da ne znam da li sam kompetentan da pričam o svemu tome“, rekao je Stojković za B92.

Video snimak gostovanja Dragana Stojkovića na TV B92, možete pogledati ovde

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: