Dejan Stanković za B92: "Postali smo trn u oku"

Kapiten reprezentacije Srbije Dejan Stanković postigao je het-trik u pobedi svog Intera nad Parmom 5:2. ’Nerazurima’ u poslednje vreme ne ide najbolje, a Stanković za B92 govori o treneru Rafi Benitesu, zajedništvu koje vlada u ekipi i o svojim partijama u klubu. Takođe, Stanković veruje da Srbija može da se plasira na Evropsko prvenstvo 2012. godine, redovno prati igre Crvene zvezde i posle kraja karijere želi dobro da se odmori.

Izvor: Saša Ozmo

Nedelja, 28.11.2010.

22:54

Default images

Inter je pobedio Parmu sa 5:2, Stanković je prvo postigao dva gola za dva minuta (17. i 18.), da bi do svog prvog het-trika u Seriji A došao pogotkom u 75. minutu.

„Osećaj je fenomenalan, pogotovo jer se to desilo na ’Đuzepe Meaci’. Da sam mogao da biram gde, šta i kako, odabrao bih ovako – pred svojim navijačima i u ovom trenutku kada stvarno imamo dosta poteškoća sa formom i povredama nekih igrača“.

U poslednje dve-tri nedelje po medijima se ’provlači’ priča o odlasku Rafe Benitesa sa klupe Intera, ali Dejan Stanković kaže da se španski trener suočio sa brojnim problemima.

„Veoma je teško naslediti trenera koji je osvojio sve i ispisao istoriju italijanskog fudbala kao što je to učinio Murinjo. U početku je sve bilo kako treba, ali onda su krenule da se gomilaju povrede, tako da Benites poslednje tri-četiri nedelje igra sa 12-13 igrača. Nema prostora i vremena da nekoga odmori. Ne možemo da svaljujemo krivicu na trenera, on pokušava da izvuče maksimum iz nas i da nas odmori koliko to može. Imamo fenomenalne ljude koji rade u klubu i ako su odabrali Benitesa, to sigurno nije slučajno, on je trener sa ogromnim iskustvom, preko 25 godina radi u fudbalu“.
Takođe, Stanković ističe da su uspesi Intera u proteklih nekoliko godina dodatno naoštrili kritičare.

„U ekipi vlada veliko zajedništvo i svesni smo trenutne situacije. Kada pet godina u nizu osvajaš titulu i kada osvojiš sve što si mogao kao mi prošle godine, postaješ trn u oku mnogima. Tek sada vidim kakav smo mi rezultat napravili kada posle poluneuspeha svi izađu na videlo i kritikuju Inter. Jednostavno, svi očekuju neki mali kiks, pa da krenu da dokazuju šta i kako ne valja, svi postaju treneri“.

Stanković u poslednje vreme igra odlično, a het-trik u duelu sa Parmom predstavlja ’šlag na tortu’.

„Iskreno, stvarno sam zadovoljan svojim igrama. Bitno je samo da sam zdrav i u poslednje vreme, hvala Bogu, sve ide kako treba. Meni je drago da u ovom momentu za klub, koji je prolazni ali težak, uspevam da dajem sve od sebe. Protiv Tventea i Parme odigrao sam na visokom nivou, kao i cela ekipa. Naravno, bilo je i biće grešaka, ali je dobro da držimo prilključak jer sam uveren da će nam biti lakše kada se u pogon vrate svi igrači koji su prošle godine pravili razliku u našu korist, i u Italiji i u Evropi“.
Reprezentacija Srbije loše je počela kvalifikacije i trenutno zauzima peto mesto u grupi C sa četiri boda iz isto toliko utakmica. Ipak, kapiten ’orlova’ veruje u pozitivni ishod kvalifikacija.

„Svašta se izdešavalo i mislim da rezultati koje smo zabeležili nisu realna slika našeg kvaliteta. Verujem u ekipu koja je otišla na Svetsko prvenstvo i sa kojom već četiri-pet godina delim karantin, teren i dobre i loše momente. Pred nama je šest utakmica kao šest finala, gde imamo priliku da u direktnim susretima osvojimo bodove. Sve je moguće, neka Italija bude i prva, ali za baraž možemo da se borimo do kraja“.

Stanković zna i šta je ključno da bi reprezentacija Srbije ponovo zaigrala na visokom nivou.

„Ako se arhiviraju loše stvari, ako publika i mediji stanu uz reprezentaciju Srbije, a to je jedina koju imamo, veliki sam optimista. Sada kada je teško predstavlja još veće, duplo zadovoljstvo igrati za dres reprezentacije. Bilo je lepo kada je sve išlo kao po loju, ali još veći ponos mi stvara da igram za reprezentaciju sada kada postoje velike teškoće. Onda će naš eventualni uspeh biti višestruko značajniji i draži“.
Dejan Stanković je sa 19 godina bio najmlađi kapiten u istoriji Crvene zvezde, a kaže da je u toku sa dešavanjima u matičnom klubu.

„Crvena zvezda će mi uvek biti u srcu, to je klub za koji navijam. Težak period je iza njih, a prošle godine im je za dlaku izmakla titula. Ove godine se bore svim srcem, kako i treba da se bore za Zvezdin dres, i zaista sam ponosan na igrače. Evo, i sada su odigrali hrabro i momački i uspeli da preokrenu (protiv Spartaka). Tri boda nije veliki zaostatak, postoji i direktni susret (sa Partizanom), ima još dosta utakmica da se igra do kraja i verujem da će oni smoći snage da se grupišu i da naprave fenomenalan rezultat“.

Stanković za kraj kaže da je srećan u Interu i da će najverovatnije tu i završiti karijeru.

„Pojavila se vest da me traži neko (Šalke 04), a ja sam konstatovao da nije loše kada te sa 32 godine neko traži. Ipak, imam ugovor sa Interom do 2014. godine i ne verujem da ću promeniti sredinu. Ostavljam za to pet procenata zbog izreke ’nikad ne reci nikad’, ali najverovatnije ostajem u Interu do kraja. Po završetku profesionalne karijere prvo želim da se odmorim, a taj odmor sada zaista ne znam koliko će trajati, ali znam da bih posle voleo da ostanem u fudbalu“, zaključuje Stanković za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: