Zimonjić za B92: “Finale Dejvis kupa je događaj godine"

Nenad Zimonjić pričao je u intervjuu za B92 o finalu Dejvis kupa, partnerstvu sa Danijelom Nestorom ali i novoj saradnji sa Anom Ivanović.

Iako je Novak Đoković već sa 23 godine napravio najveće uspehe u istoriji srpskog tenisa, sinonim za taj sport u našoj zemlji je ipak Nenad Zimonjić. Čovek koji je u dublu osvojio već 38 titula, tri Gren slema, i koji je uz Bobu Živojinovića jedini srpski igrač koji je bio najbolji na svetu u ovoj konkurenciji, imaće priliku da u duelu sa Francuskom zaokruži fenomenalnu reprezentativnu karijeru koja verovali ili ne traje već 15 godina.

Izvor: Aleksa Gutoviæ

Nedelja, 21.11.2010.

15:26

Default images

Reprezentativnu karijeru Nenad Zimonjić je počeo 1995. godine u duelu treće Evro-afričke zone protiv Benina. U narednih 15 godina odigrao je 52 meča za reprezentaciju (dobio 36), a sada je stiglo i finale Dejvis kupa.

„Naravno da je to finale najveći događaj ove godine u srpskom tenisu. Mislim da će to biti najveća titula, ukoliko se osvoji, za sve nas u našim karijerama. Opet, što se Francuza tiče, radi se o izuzetno jakoj reprezentaciji. Ne bi bili u finalu da nisu dobro igrali. Imaju izuzetno jak tim i dosta igrača koji mogu da odigraju mečeve Dejvis kupa.

Do samog početka duela se neće znati ko će igrati za njih. Forže ima pravo da u četvrtak promeni dva igrača od prijavljenih. Imamo i mi, ali ne verujem da ćemo mi bilo šta menjati. Biće vrlo neizvesno, mi imamo prednost domaćeg terena, publike... To sigurno može da bude jedan od presudnih faktora, ali opet, moramo taj meč da dočekamo maksimalno spremni, da budemo svi u dobroj formi ako želimo da dođemo do pobede. Mislim da ne može da se kaže za nijedan meč da je sto posto nečiji, da smo favoriti. Biće neizvesni mečevi. Ja se nadam da ćemo doći do tri poena, sad koji ih osvoji stvarno je nebitno. U svakom slučaju sa nestrpljenjem svi očekujemo to veliko finale.“
Pre finala Dejvis kupa Zimonjić će imati obaveze na finalnom Mastersu u Londonu. Prošle godine on i Danijel Nestor nisu imali previše uspeha na ovom takmičenju.

„Pa sigurno nema lakih mečeva na Mastersu. Opet, moramo da budemo zadovoljni sa grupom koju smo izvukli, s obzirom da imamo ili pozitivan ili nerešen skor sa svima u grupi. Prvi meč igramo protiv Normana i Mudija, do sada smo ih tri puta pobeđivali. Neugodni su jer obojica izuzetno dobro serviraju, ali u prethodna tri meča smo dosta lako dobili tako da se nadam da ćemo uspeti i ovog puta da pobedimo i dođemo do prvog trijumfa, a onda će sledeći meč ići lakše.“
Mečevi u Londonu biće verovatno i poslednji koje će Zimonjić igrati u paru sa Danijelom Nestorom. Veoma uspešna saradnja koja je počela 2007. godine rezultirala je sa 22. titule i osvojena tri Gren slem trofeja. Tokom poslednje tri godine dva rođena Beograđanina su postali i porodični prijatelji što se neće menjati bez obzira na promenu partnera.

„Mislim da su ovo bile fenomenalne tri godine, imali smo izuzetnu saradnju. Možda je šteta što nismo ranije krenuli da igramo zajedno. Ne možemo da budemo nezadovoljni ni on ni ja. Najlepši mogući način bi bio da se oprostimo titulom u Londonu. On je to uspeo sa svojim bivšim partnerom Markom Noulsom u Šangaju, to im je bio poslednji zajednički turnir. Ova promena i dalje ništa ne menja. Mi smo i dobri prijatelji i porodični prijatelji, ovo je samo poslovna odluka. Videćemo se sigurno i sledeće godine na turu i ja verujem da će on imati isto tako uspešnu saradnju sa Maksom Mirnjijem.„
Nakon prekida saradnje sa Nestorom, novi partner Nenada Zimonjića će biti Francuz Mikael Lodra. Lodra će biti jedna od glavnih uzdanica Francuza u finalu Dejvis kupa, a Zimonjić kaže da nije puno pričao sa Francuzom o duelu u Beogradskoj arena.

„Nismo nešto puno pričali o tome. Oni će naravno doći u najjačem mogućem sastavu, može da dođe njih šest ili sedam igrača. Sigurno je da će igrati Monfis u singlu i Lodra u dublu, to je sve što je kod njih u timu sigurno, sve ostalo je skroz otvoreno. Mislim da su pokazali da su u izuzetno dobroj formi na poslednjem turniru u Parizu. Jeste da je podloga drugačija, da je mnogo brža nego što će biti u finalu Dejvis kupa. Sigurno je da su i oni spremni na atmosferu koju donosi Dejvis kup. Mislim da će Lodri ovo biti drugi dolazak u Beograd, mislim da je jednom već bio na čelendžeru. Takođe i Gaske, koji je igrao i na ATP turniru ove godine. Ovi drugi nikada nisu bili u Beogradu.“

Početkom naredne godine Zimonjić će u miks dublu početi saradnju sa Anom Ivanović, koja bi trebalo da kulminira na Olimpijskim Igrama u Londonu 2012. godine.

„Mislim da su prošle godine doneli odluku da miks dubl bude na Olimpijskim Igrama. Naravno da treba razmišljati unapred i da treba odraditi sve kako bi eventualno došli u mogućnost da se borimo za medalju. Ana i ja smo igrali na Rolan Garosu, mislim da smo jako dobro odigrali, dobili smo dobar tim Sugijamu i Mirnjija u vrlo neizvesnom meču. Kasnije smo morali da predamo jer se Ana loše osećala posle pobede u singlu. Namera je da odigramo Australijan open naredne godine i onda 2012. naravno ako sve bude kako treba, ako budemo zdravi i dobro rangirani i ona i ja, da probamo da odigramo još barem dva turnira pre Igara kako bi se što bolje pripremili za London. Ja sam je pitao da li bi bila zainteresovana da igra, ona je to prihvatila i bila je srećna. Mislim da i ona tu vidi šansu da pored singla možemo i u miksu da budemo u borbi za jednu od medalja.“
Na Mastersu u Londonu će učestvovati i Novak Đoković, koji će igrati veoma icrpljujuće mečeve u “O2” areni. Iako je finale Dejvis kupa ‘iza ćoška’ Zimonjić misli da se Đoković neće štedeti u prestonici Engleske.

„Ne znam, ja ne verujem da će se štedeti. Mislim da je Novak pokazao i ove a i prethodnih sezona da kada god izađe na teren ide na pobedu i da svakoga može da pobedi ako igra dobro. Sigurno će se truditi da ponovi uspeh iz Šangaja kada je osvojio turnir. Radi se o izuzetno teškom takmičenju, zato što nema lakih protivnika, svaki meč je izuzetno važan sigurno mu neće biti lako, ali sa druge strane mislim da to samo može da mu koristi kao jako dobra priprema pred Dejvis kup. Činjenica je da će se trošiti fizički ali opet, imaće dovoljno vremena da se oporavi. Takođe, neće biti potrebna ni adaptacija, u oba slučaja se igra u hali. Biće male nijanse u podlozi, ali će mu biti mnogo lakše pošto nema ni velike vremenske razlike.“

Iako Nenad Zimonjić ima 33 godine, ispred njega je sigurno još nekoliko godina profesionalnog bavljenja tenisom. Najbolja potvrda za to je Danije Nestor koji sa 38 godina itekako uspešno igra.

„Dok god budem bio u mogućnosti da igram na visokom nivou, dok budem imao motivaciju i dok budem imao dobrih rezultata mislim da nema razloga da prekidam. Sad, nikad se ne zna koliko će to trajati, ja se nadam da ću bar još nekoliko sezona da odigram dobro.“

Ostaje nam da se nadamo da će magija Zimonjićevih voleja potrajati što duže...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: