Zorana Arunović: „Ne tražim mnogo“

Svetska šampionka u streljaštvu u gađanju važdušnim pištoljem Zorana Arunović zatražila je bolje uslove za pripreme i treninge strelaca u Srbiji. Strelci trenutno nemaju zatvoreno strelište, dok su otvorena zapuštena i uslovi u kojima su veoma su loši.

Izvor: JT

Subota, 25.09.2010.

14:04

Default images

Ne tražim mnogo, samo osnovne uslove. To bi bila investicija u nešto što će strelci godinama koristiti. Među najtrofejnijim smo sportovima u porodici olimpijskih sportova i zaslužujemo da neko čuje i naš glas i da obrati pažnju i na nas“.

Na pitanje ko je kriv za lošu situaciju u streljaštvu, za nedostatak osnovnih uslova za rad, svetska šampionka je odgovorila da je sada osnovno pitanje šta se može učiniti da se stvari poprave.

Tražiti krivca u drugima, u društvu, organizaciji, u krizi koja je snašla našu zemlju, bilo bi lako, ali nas to ne bi odvelo nikuda. Ta situacija nije od juče, ona je takva decenijama unazad. Tražim da danas neko sagleda rezultate koje ostvaruju strelci i da na osnovu tih rezultata zaključi da li je zatvoreno stelište isplativa investicija“.

Opisijući uslove u kojima trenira, Arunovićeva je navela da strelkinje sa vrhunskim rezultatima - Jasna Šekarić, njena sestra Jelena Arunović i ona, koje su članice Streljačkog kluba Crvena zvezda, nemaju streljanu u klubu.
Primorane smo da gostujemo u tuđoj streljani. Da nam Streljački klub Parking Servis nije izašao u susret, u ovom trenutku doslovno ne bismo imali gde da treniramo i da se spremamo za najveća takmičenja“.

Prema njenim rečima, zahvalnost prema Parking Servisu nije sporna ni jednog trenutka, ali na njihovom strelištu, koje se nalazi na poslednjem spratu garaže u Masarikovoj ulici u Beogradu, zimi je nemoguće trenirati, jer je razlika između spoljašnje i unutrašnje temperature svega nekoliko stepeni.

U takvim uslovima je praktično nemoguće držati oružje u ruci“, istakla je Arunovićeva, dodajući da u januaru počinju najvažnija takmičenja i da ona, uprkos tome, nastavlja da trenira, rizikujući zdravlje“.

Iako su uslovi u kojima rade trn u oku strelcima, u streljaštvu to nisu jedini problemi.
Materijalna situacija u našem sportu je krajnje nezavidna. Više puta smo morali sami sebi da finasiramo odlazak na tamičenja. Novac bi nam posle vratili, ali na naše rezultate negativno utiče neizvesnost koja nas muči po pitanju toga na koja ćemo uopšte takmičenja moći da idemo u toku jedne godine“.

Kao primer loše materijalne situacije u njenom sportu, Arunovićeva je navela da strelci ove godine nisu mogli da odu na Svetsko studentsko prvenstvo u Poljskoj, iako je to bilo planirano.

U Savezu nije bilo novca da bi se finansirao naš odlazak u Poljsku. Time smo bili onemogućeni da branimo medalje koje smo osvojili na Svetskom studnetskom prvenstvu 2008. godine u Pekingu. Ujedno, to bi bilo i jedino kontrolno takmičenje pred Finale Svetskog kupa koje će se održati krajem oktobra“.

Ove godine strelci Srbije osvojili su sedam medalja sa Svetskom prvenstvu, uz četiri zlata na Šampionatu ’starog kontinenta’.
Mnoge takmičarke su me pitale kakve su to prilike u Srbiji kada smo mi toliko dobri. Jedino što mi i sada pada na pamet je to da opstajemo i pobeđujemo samo iz te ljubavi koju imamo prema ovom sportu. Ništa drugo nas ovde ne zadržava“.

Arunovićeva je, takmičarski, ove godine ispunila ciljeve – pored medalja na Svetskom prvenstvu, taj plasman doneo joj je i olimpijsku kvotu za London 2012. godine

Naredne dve godine biće podređene Londonu. U karijeri želim da osvojim olimpijsko zlato. Ne kažem medalju, već baš zlato, jer verujem da do zlata mogu da dođem. Prva prilika je London“, rekla je Zorana Arunović u razgovoru za agenciju Beta.

Arunovićeva je 2004. godine postala reprezentativka i te iste godine sa juniorskim timom osvojila srebro na Evropskom prvenstvu. U nizu medalja koje je od tada osvojila su dve zlatne svetske - juniorska 2006. godine i ovogodišnja seniorska. Uz to, ove godine osvojila je i vicešampoionsku titulu na Svetskom prvenstvu u malokalibarskom pištolju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: