Humska spremna do utakmice sa Arsenalom

Fudbaleri Partizana ulaskom u LŠ ostvarili su veliki uspeh, navijačima doneli tri velike utakmice u Beogradu, a klubu više miliona evra. Takođe su „obavezali“ operativce kluba da nastave sa modernizacijom i renoviranjem pojedinih delova stadiona u Humskoj koji je izgrađen još 1949.godine. Pravila UEFA su jasna, a jasno je i da ljude u Partizanu očekuje mnogo posla do 26.septembra kada u Beograd stiže londonski Arsenal.
O neophodnim zahvatima i popravkama, obimu radova, novčanima sredstvima potrebnim za renoviranje i „osveženje“ stadiona u Humskoj koja nisu mala , za B92 govori direktor stadiona Aleksandar Stepanović.

Izvor: Ana Kržavac

Utorak, 07.09.2010.

13:20

Default images

- Posle plasmana Partizana u Ligu šampiona, srpski klub je zadesila prepreka, pošto stadion ne zadovoljava standarde UEFA. Šta je sve u planu kada je rekonstrukcija u pitanju?

"Što je nivo takmičenja viši, imate i veće zahteve koje morate da ispunite, da biste uopšte učestvovali. Mi smo već imali pregled u maju mesecu, pošto svake godine komisija UEFA izađe i pregleda stadion, da bi se dobila licenca za odigravanje međunarodnih utakmica. Kada dođete do plej-ofa, ta utakmica vam je praktično Liga šampiona, pošto morate da ispunite sve uslove i zadatke da biste uopšte dobili licencu da se takmičite. Mi smo već i prošle i pretprošle godine imali pripreme, a i 2003. godine smo popravili mnogo toga. Ove godine sem komentatorskih loža nismo imali nekih većih zahvata. Kada su u pitanju ostale sanacije, počinjemo od terena – zona iza terena do foto-linije mora da se proširi još jedan metar i mi smo to praktično već odradili protiv Anderlehta. Mora da se proširi i deo gde se izvode korneri. Igrač mora da ima prostora pri izvođenju kornera i to se uglavnom odnosi na stadione koji imaju atletsku stazu. Pošto tu počinje krivina, to smo uradili i oni su bili izuzetno zadovoljni, dok ćemo dodatno proširenje od jednog metra završiti do meča sa Arsenalom 28. septembra. Nivo tunela mora da se spusti za 25 cm, dok jama za skok u dalj sa severne strane mora da se suzi za metar. To smo sve već u principu uradili. Najveći posao su upravo komentatorske lože koje se već rade. Srušene su montažne lože, trenutno se hiltuju otvori gde ćemo spojiti stubove sa čeličnim nosačima i to očekujem da se uradi u narednih nekoliko dana. Sledeći deo posla je osvetljenje. To smo već odradili pre utakmice sa Hajdukom prošle subote. Promenili smo lampe, svih 29, koliko je trebalo i stigao nam je atest. Sada nam ostaje da popravimo neke stvari što se tiče restriktivnog prostora, ali i ogradu, pošto je ograda sada visoka 2,25 metara, a treba da bude smanjena do nivoa od 70 cm“, kaže za B92, prvi čovek stadiona Aleksanda Stepanović.
„Koliko će iznositi popravke i kako je Partizan nabavio sredstva?

To su investicije koje smo unapred predvideli kada smo dobili nove zadatke i celokupan iznos bi trebalo da bude oko 400,000 evra. Mi smo već dosta toga uradili, toalete, teren, u restriktivnom prostoru smo doterali svlačionice i delegatsku sobu. Morate da imate još jednu svlačionicu za sudije po novim prostorima. Srećom, imali smo dosta svlačionica i ranije, tako da smo jednu svlačionicu namenili i za ženske sudije, koje moraju da imaju zasebne odaje. To je sve već odrađeno. Sada ostaje ovaj drugi deo da se odradi.

- Kada će radovi biti gotovi?

Očekuje se da sve bude spremno 26. septembra. Uvek sve mora da bude spremno dva-tri dana pred meč i tada dolazi komisija UEFA koja pregleda sve segmente, tehniku, medije, pres. Partizan je samim kvalifikovanjem u Ligu šampiona ostvario i finansijsku dobit od koje smo uložili novac“.

- Koliko će posle radova stadion Partizana ličiti na evropske stadione?

Stadion Partizana je star 70 godina. Devetog oktobra 1949. na njemu je odigrana prva utakmica, Jugoslavija-Francuska, bilo je 1:1. Ovaj stadion je dugo bio jedan od najlepših u Evropi, sve do 70ih godina, kada je počela ekspanzija stadiona. Tu smo onda kaskali, a da ne pričam kasnije. Ništa se nije ulagalo. Sve što se ulagalo, ulagalo se kasnije, Partizan je u poslednjih 20 godina uložio oko 15 miliona evra u neke radove koje ste morali da uradite, kao što je saniranje diletacija, postavljanje sedišta, proširenje svlačionica. Kada smo igrali Ligu šampiona 2003, morali smo da namestimo prostor za novinare na istočnoj tribini i u sve te radove do danas uloženo je mnogo novca“, rekao je Stepanović za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: