Kamui Kobajaši za B92: „Možemo još bolje“

Jedan od vozača u Formuli 1 koji privlači pažnju svojim vožnjama sigurno je Kamui Kobajaši. Mnoge je oduševio na svom debiju u Brazilu prošle godine, a potom i u Abu Dabiju na zatvaranju sezone. Upravo zbog toga dobio je priliku da vozi za Zauber u ovogodišnjem šampionatu i on je koristi. Sa Japancem se na stazi „Hungaroring“ tokom trke za Veliku nagradu Mađarske srela novinarka B92, a on je u ekskluzivnom intervjuu otkrio kako je izgledao njegov put do Formule 1, čemu se posebno raduje do kraja sezone i koja je njegova poruka za sve navijače u Srbiji...

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Petak, 27.08.2010.

23:54

Default images

Kobajaši je kartingom počeo da se bavi sa devet godina, 1996. godine, ali je tek nešto kasnije uvideo da je Formula 1 njegov cilj.

Počeo sam da vozim sa devet godina, ali pošto je karting skup sport u Japanu, ali i u celom svetu, nije bilo lako doći do njega. Ipak, kada sam došao do titule shvatio sam da želim da budem vozač i da jednog dana dođem do Formule 1. Tada nisam želeo da se ugledam ni na jednog vozača, samo sam želeo pobedu na svakoj trci i to je bilo moje razmišljanje“.

Posle kartinga 23-godišnji Japanac je učestvovao u raznim šampionatima, a prve titule ostvario je u evropskoj i italijanskoj Formuli Reno 2005. godine.
© Sauber Motorsport
Iskreno, ni ne sećam se svih šampionata u kojima sam učestvovao (smeh), ali mislim da sam najviše pokazao u Formuli Reno, kada sam u istoj godini pobedio i u evropskoj i italijanskom šampionatu. Tada sam dobio veliko samopouzdanje, video sam da mogu da se takmičim u Evropi i to ravnopravno sa svojim konkurentima“.

Najveći uspeh u dosadašnjoj karijeri Kobajaši je ostvario u drugom izdanju azijske GP2 serije 2009. godine, kada se okitio titulom. U međuvremenu, dobio je ulogu test vozača Tojote, a kasnije se pokazalo da je to jedan od ključnih trenutaka u njegovoj karijeri, pošto mu je upravo japanski tim ukazao priliku da debituje u Formuli 1 prošle godine u Brazilu, kada je bio zamena za povređenog Tima Gloka.

Bilo mi je žao što Timo nije mogao da vozi, ali sam bio uzbuđen zbog svog debija. Bilo mi je teško jer tada već osam meseci nisam vozio Tojotin bolid, a uz dodatke tokom tih meseci sve mi je bilo novo kada sam seo u njega. Ipak, vrlo brzo sam se navikao i moj debi je ispao fantastičan“.
© Sauber Motorsport
Odmah posle trke u Brazilu japanski vozač je dobio priliku da vozi i na zatvaranju sezone u Abu Dabiju, a njegove odlične vožnje na tim trkama bili su glavni razlog što mu je Peter Zauber uputio ponudu da vozi za njegov tim ove sezone.

Na kraju prošle sezone sam bio uveren da sam zbog onoga što sam pokazao u Brazilu i Abu Dabiju zaslužio da dobijem priliku i mesto u nekom timu za 2010. godinu. Ipak, Formula 1 je takva da se nikad ništa ne zna, ali je onda došao poziv od Petera, koji mi je rekao da veruje u mene, iako sam ruki, i zaista sam se iznenadio, ali sam bio počastvovan zbog prilike koja mi je ukazana“.

Sezona je za Zauber počela mnogo lošije nego što su svi u timu očekivali, ali što je ona više odmicala veći napredak je viđen kod Kobajašija, ali i njegovog timskog kolege Pedra de la Rose.
© Sauber Motorsport
Pre početka sezone smo stalno govorili da nam je cilj da budemo među osvajačima bodova. Ipak, ispostavilo se da je to malo teže, bar na početku, ali smo uspeli da se vratimo. Trka u Valensiji je pravi pokazatelj za to, jer je sve funkcionisalo kako treba, a tamo sam imao i priliku da se borim sa vozačima koji su u vrhu i iz nekih sam izašao kao pobednik. Ipak, te bitke sa vozačima koji su mnogo iskusniji od mene mi nisu toliko važne, koliko imam želju da na svakoj od trka osvojim što više bodova“.

Kobajaši je u Mađarskoj pokazao još jedno odlično izdanje prolaskom kroz cilj kao deveti, a posle te trke usledila je letnja pauza koja je trajala do ovog vikenda. Trka u Belgiji biće pretposlednja u Evropi ove sezone, a posle će uslediti finiš šampionata u kom Kobajaši želi da ostvari što bolji plasman.

Na početku sezone smo imali probleme, ali smo posle polako pronalazili svoj ritam i počeli smo redovno da osvajamo bodove. Naravno, u nastavku sezone želimo da osvojimo što više bodova, svi vredno radimo i uvereni smo da možemo još bolje, samo je potrebno da se sve kockice sklope“.
© Sauber Motorsport
Među trkama koje slede do kraja sezone je i Velika nagrada Japana, gde će Kobajaši imati debi pred svojim navijačima, a on se posebno raduje tom danu.

Mogu da kažem da jedva čekam trku u svojoj domovini. Vozio sam trke tamo, ali ne ovako važne i to će biti pravi izazov za mene. Iako sam jedini japanski vozač sa stalnim mestom u Formuli 1 ne osećam pritisak zbog te trke, veći pritisak za mene je to što predstavljam Japan u svetu auto-moto sporta, ali sa tim lako izlazim na kraj“.

Kobajaši ističe da je za sada zadovoljan svojom sezonom, a uz to naglašava da sa velikim zanimanjem prati dešavanja u borbi za titulu.
© Sauber Motorsport
Mislim da je ovogodišnji šampionat veoma zanimljiv. Dominacija Red Bula u kvalifikacijama je neverovatna, ali je Meklaren uvek tu, blizu. Ponekad se i Ferari umeša, i biće zanimljivo videti kako će se sve odvijati do kraja, znam da ću ja s nestrpljenjem isčekivati ishod“.

Na kraju prošle sezone, kada se Tojota povukla iz Formule 1, Kobajaši je izjavio da će, ukoliko ne bude našao mesto u šampionatu za 2010. godinu, otići u Japan i raditi u očevom restoranu. Otuda ne čudi što ga pored Formule 1 i sporta uopšte interesuje i kuvanje.

Volim sport, pratim sve sportove, ali nijedan određeno. Pored toga kuvam, moj otac ima suši restoran u Japanu. Ipak, pored sušija umem da spremam različite specijalitete. Samo recite šta želite i ja ću to spremiti i biće veoma ukusno“.
© Sauber Motorsport
Zahvaljujući stilu vožnje broj Kobajašijevih navijača se širom sveta povećava, a samim tim i u Srbiji, a on je za kraj imao poruku za sve njih.

Moram da kažem da sam gledao poslednju utakmicu Srbije na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi i jeste da je Australija pobedila, ali mislim da ste dobro igrali. Znam da se Formula 1 mnogo prati u Srbiji i nadam se da ćemo jednog dana imati priliku da i tamo vozimo neku trku, a do tada šaljem svim svojim navijačima puno pozdrava, kao i onima koji imaju druge favorite“, rekao je ekskluzivno za B92 Kamui Kobajaši.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: