Predrag Danilović: "Počinje nova era Partizana"

Predsednik KK Partizan Predrag Danilović napominje da je klub iz Humske sa Vujoševićem završio jednu deceniju, a da od Vlade Jovanovića kreće nova. Ne obećava mnogo, ali puca na najveće domete. Jedan od najboljih košarkaša bivše Jugoslavije, ali i Evrope svih vremena, igračku karijeru je završio u 31. godini. Došao je na čelo kluba u kojem je počeo da osvaja Evropu i sa Duškom Vujoševićem dominirao regionom u protekloj deceniji, te vratio Partizan u evropski vrh.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.07.2010.

21:06

Default images

“Glavna formula je da ko god da dođe u ovaj klub gleda na njega kao svoju familiju, kao da je došao u svoju kuću. To je prva stvar. Druga je naporan rad i, naravno, velika stručnost Duška Vujoševića, koji je imao ogroman uticaj na uspehe Partizana. U prvih nekoliko godina Dule je imao velike muke, ali i moju veliku podršku. Čak su neki hteli i da ga smene. Nezadovoljstvo je postojalo, ali to se nije proširilo po novinama, mi smo to sve zadržali unutar kuće. Ipak, osnovna stvar je veliki rad i vera da će se sve to isplatiti”, istakao je predsednik Partizana Predrag Danilović u intervjuu za "Večernje novosti".
partizan.rs
Za razliku od mnogih timova, u Partizanu su zaduženja jasno podeljena. Predsednik Danilović ne želi da se meša u ono što nije u opisu njegovog posla.

“Demokratija ne postoji, zna se ko šta radi. Što se tiče parketa, samo je odgovoran trener, ko god on bio. Tako će sada da bude i sa Vladom Jovanovićem. Nikada nisam ja pravio tim i ne može trener da vodi nešto što sam ja kreirao. Moje je da pomažem oko dovođenja igrača, ili tako nekih stvari koje strateg ne mora da radi. Međutim, ima odstupanja, opet se vraćam na Vujoševića, on je voleo klub i smatrao ga svojom familijom, pa je učestvovao i u angažovanju košarkaša. Sada u CSKA sigurno to ne mora da radi”.

Apetiti obožavaoca crno-bele boje su porasli. Posle dva učešća u TOP 8 i na fajnal foru Evrolige, svi žele korak više.

“Takav smo narod, ali treba imati na umu da je teže sačuvati nešto, nego li uraditi. Uvek je veći problem odbraniti titulu deveti put, nego je osvojiti jednom. Nije realno da se razmišlja o velikim stvarima. Moramo uvek biti skromni kao i do sada, naši ciljevi su da doguramo što više u Evroligi”.
partizan.rs
Partizan je blizu, ali i daleko od A licence.

“Samim biranjem šešira za žreb u Barseloni pokušali su da favorizuju neke veće evropske sile. Ljudi iz Evrolige, koliko su u nekim stvarima ozbiljni, toliko su u drugim potpuno neozbiljni. Međutim, to nam je što nam je, treba biti skroman i pokušati otići što dalje. Naš veliki fokus je na NLB i domaćoj ligi, a šta će sve da bude pokazaće sezona koja je jako duga.Jedna era je završena”, ističe Danilović.

“Sada počinjemo novi ciklus. Praktično, sa Duletom smo završili jednu deceniju, a od Vlade kreće nova. Teško će biti, neće biti sve isto, ali šta je tu je. Čovek mora da se prilagođava na određene situacije, pa ćemo tako i mi. Nećemo obećavati mnogo, pucaćemo na najveće domete i videćemo šta će biti od toga”.

Odlaskom Vujoševića praktično je Danilović ostao jedina “velika faca“ u klubu.

“Nisam ja jedini. Takva je slika u javnosti, ali pojedini državni organi imaju razumevanje prema nama kao klubu. Mi smo to zaslužili uspešnim rezultatima u prethodnom periodu. Rekao sam nekoliko puta i stvarno stojim iza toga da ovaj klub nije Danilović ni Vujošević, ni bilo ko drugi. Partizan traje od 1945, tako će biti i posle nas. U jednom trenutku su u klubu bili Željko Obradović i Dragan Kićanović, posle njih su došli neki drugi, onda smo stigli i mi, a nakon nas će biti neko drugi. Partizan će jedini da traje i traje”.
partizan.rs
Da li će ponovo doći trenutak kada će “crno-beli” biti najbolji na Starom kontinentu?

“Partizan je jednom bio šampion Evrope. Prethodne godine smo ostvarili stvarno veliki uspeh plasmanom na fajnal for u Parizu. Došli smo u situaciju da se borimo na jednu loptu i ostali bez trofeja. Naravno da bih voleo da budemo ponovo na vrhu Evrope, pa ne postoji navijač Partizana koji ne želi to. Kada će to da se desi, teško pitanje”.

Šta očekivati naredne sezone od Jovanovića?

“Partizan ima sistem koji treba da se poštuje. Naravno da je Dule bio važna karika, ali Jovanović je zaista dečko koji je mnogo talentovan. Nema veliko iskustvo, ali sa juniorima Srbije je osvojio zlato, a sa Vujoševićem je radio u tom našem sistemu. Podrška će biti jako bitna, a i imaće je sa naše strane. Treba istrpeti greške na početku, kao što se to radilo Obradoviću, Vujoševiću. Ne kažem da će biti novi Željko ili Dule, za to treba mnogo vremena i strpljenja”, zaključio je Predrag Danilović, koji je kao 17-godišnjak stigao u Humsku iz sarajevske Bosne, a od dve evropske klupske titule, prvu je osvojio baš sa Beograđanima 1992, a drugu sa Kinderom 1998. godine.
partizan.rs
Osvrnuo se Predrag Danilović i na to da milioni zelenih novčanica nisu sve u životu i košarci.

“Videli ste prethodnih godina da smo pobeđivali ekipe koje su imale budžete i po 30 puta veće. Novac ne može da vam obeća nikakvu pobedu, jedino što može je da vam olakša da dovedete neke igrače i jednostavnije funkcionišete. Ali ako ne radite dobro, pare vam ništa ne garantuju, nećete osvojiti titulu. Da ne zaboravim da je sreća jedan od važnijih faktora, a ona se zaslužuje”.

Predsednik Partizana nije mogao da ne napomene koliko su navijači važan deo Partizana.

“Uspesima kluba su mnogo doprineli “Grobari“, to ne sme da se zanemari. Imali smo podršku od starta, tako da bi i njih stavio u formulu uspeha. Očekujemo podršku i narednih godina. Neki mali nesporazumi i nesuglasice se dešavaju u svim familijama, a mi ćemo to rešiti unutar porodice, koja će i dalje uspešno da funkcioniše. Navijači su deo Partizana, gledamo jedni na druge kao braća. Grobari su najpoznatiji u Evropi i igračima daju veliku sigurnost”.
partizan.rs
Sponzorski ugovor sa “Telekom Srbijom” će Partizanu mnogo značiti.

“Nije uopšte bilo lako u prethodnim sezonama. Sada svi misle da ćemo potpisivanjem ugovora sa “Telekomom” sve probleme rešiti, ali daleko od toga. Naravno da će nam biti mnogo lakše, odnosno manje teže nego prethodnih godina. Ipak, velika je to stvar da se Partizan povezao sa tako uspešnom kompanijom”.

Prošle sezone je i crno i “crveno-bela” Srbija na fajnal foru u Parizu navijala za Partizan.

“Imam dosta drugara koji su navijači Crvene zvezde, ali su bili redovni na našim utakmicama. Dolaze da gledaju Partizan i poštuju ono što radimo”, konstatuje Saša.

Odlika velikih košarkaških zvezda je da po završetku karijere loptu ne uzimaju u ruke.

“Nikada nisam igrao basket od kako sam odlučio da se povučem”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: