Antić za B92: "Prihvatamo realnost"

Selektor Radomir Antić, pod čijim vođstvom se naša reprezentacija kao prva u grupi direktno plasirala na Svetsko prventsvo u Južnoj Africi, objašnjava kakav je mentalitet tima, šta je recept za dobre rezultate, ali i zbog čega ova selekcija ima velike šanse da i u budućnosti nastavi da ređa uspehe...

Izvor: B92

Subota, 15.05.2010.

17:31

Default images

- Koja je bila prva stvar koju ste želeli da popravite u timu?

„Mislim da je osnovno bilo da se vrati identitet, da zajedničkim snagama i povratnom komunikacijom napravimo atmosferu koja je osnovna baza za bilo koji rezultat. Mislim da smo od početka stvari zvali svojim imenom, da smo se od početka bavili sobom. Nijedan problem nismo rešavali suzama i svaki trenutak smo iskoristili maksimalno. Prepoznavali smo probleme koje smo imali i bavili smo se njima“.

- Vi ste u tim pozvali neke igrače koji su ranije bili izostavljeni...

„Kao čovek fudbala znam da su ravnoteža i balans izuzetno važni kada je u pitanju kolektivni sport. Tražili smo različite ptofile igračla, tako da mislim da smo na krjau zajedničkim snagama došli do tima u kojem sigurno možemo da se pohvalimo da smo upravo to – tim. Sigurnim balansom i ravnotežom i kolektivnim radom smo povećali individualne sposobnosti. Odlično se sećam da sam rekao igračima da treba da buud koncentrisani, ali sam im i rekao: „Kako da vam tražim da budete koncentrisani, kada sam, dok sam pripremao utakmicu, video da se posle svakog pogrešnog pasa hvatate za glavu? Da posle propuštene šanse optužujete saigrača da nije dobro odigrao?“ To je ponašanje koje nije bilo u skladu sa našim interesima, tako da mislim da nam je već i sâm početak dao za pravo da menjamo neke stvari. Ta dekoncentracija i sve što je ranije imalo upliva u našoj igri svakako su bili početna stanica za stvaranje nečeg novog. Da se sve može rešiti u jednoj sedmici rada, onda bismo imali privilegiju da možemo da se bavimo nečim izuzetno lakim“.

- Meč sa Francuskom u kvalifikacijama...

„Čovek sam koji ne improvizuje, znao sam šta nas očekuje kada su Francuzi bili u pitanju. Kada se radi o fdubalu, nisam vezan za rezultat, vezan sam za sadržaj igre i time se bavim. I u toj utakmici se sećate da smo na startu ostali bez kapitena, morali smo da računamo na igrače iz mlađih kategorija koji su pre tog meča imali napore u utakmici sa Mađarskom. Kao i uvek, mislim da smo ostavili dobar utisak, da smo bili dobri i u porazu. Svakako da poraz od Francuza potom ulazi u kalkulacije, ali smo pokazali da nismo inferiorni. Taj poraz nas nije poljuljao, već nam je dao i više snage i želje da budemo mi. U tri dana smo imali dve utakmice, tako da sam hteo da podelim opterećenje, i iskustvo i znanje mi kažu da, bez revolucije na početku, kada su svi igrači bili uključeni, bez te svežine nema ni rezultata. Tome pridajemo važnost “.
FSS
- Da li ste bili razočarani posle poraza u Parizu?

„Ne, naprotiv. Mislim da smo pokazali, posebno u prvom delu, da smo na pravi način odradili tu utakmicu. U završnici nam je malo falilo, čak mislim da nam u par situacija sudija nije bio naklonjen, ali mislim da smo iz te utakmice, iako smo izgubili 2:1, izašli ojačani“.

- Meč sa Litvanijom...

„Mi ne bismo bili Srbi da ne potcenjujemo protivnika. Litvanija je na tu utakmicu došla sa oreolom da je pobedila Rumune u Rumuniji, i to 3:1. Pripremajući utakmicu ja sam i rekao da je njihova igra iznad njihovog imena, tako da smo i za tu utakmicu bili svesni da za protivnika imamo tim koji ima ravnotežu i da je portugalski selektor napravio reprezentaciju koja ima dobro urađene i prekide, i organizaciju igre, i kvalitet. Svakako da smo kroz naše argumente, u prekidima igre, a posebno zbog pridavanja važnosti posedu lopte, došli do toga da za našu reprezentaciju može da se navija. Posed lopte je ono kroz šta navijač uživa, jer to daje autoritet igri njegove reprezentacije“.

- Austrija...

„I dalje smo se bavili sobom. Bili smo svesni da idemo Austrijancima u goste, gde su pre toga dobili Francuze 3:1, u jednom segmentu igre gde smo napravili izuzetan skok, jer je to ekipa koja u svojim redovima ima igrače izuzetne visine, izuzetno kvalitetna u prekidima, Ivančića koji donosi izvanredne lopte, napred su imali izuzetno skočne centarfore, ali mi smo ostvarili jednu veliku pobedu i dan pred utakmicu. Naša pobeda srpskom klubu u Beču i taj doživljaj pre treninga za nas je bila jedna velika pobeda. Oduvek sam smatrao da reprezentacija treba da predstavlja svoj narod i ta poseta nam je dala dodatnu motivacija da na prepunom stadionu „Ernst Hapel“ ostvarimo veliku pobedu. Svesni činjenice da Austrijanci imaju fudbalske argumente, mi smo pomerili odbranu daleko od gola, tako da smo na taj način eliminisali kvalitet koji su pokazali u utakmici sa Francuzima. Počeli smo fantastično, golom koji smo dali dan pre utakmicu. O toj temi sam posebno pričao sa Milošem, u odnosu na njegovu sposobnost, i dao sam mu ideju da može da šutne i da će možda dati gol. Posle je sve išlo lakše. Mislim da smo, ne samo pobedom, već i ponašanjem počeli da stvaramo jednu prepoznatiljivu sliku reprezentacije koja zna šta hoće i koja uvek ide da bi pobedila. Kada sam rekao da razmišljam o mentalitetu naroda, čini mi se da smo tako plazmirali naše opredeljenje. Ja ne poredim stvari, svakako nam je ta pobeda dala još više morala, odnosno potvrde da smo na pravom putu. Način na koji je Obradović dao gol, iz jedne faze odbrane kako se transformisao, dobar je pokazatelj mentaliteta. To je više od gola, to je ekspresija jedne ideje koja je kulminirala lepom završnicom“.
FSS
- Usledila je Konstanca...

„Identično, kada je Konstanca u pitanju, prvo je tu bio izbor Konstance. Potom smo dan pred meč videli zbog čega je izabrana Konstanca kao mesto gde se igra, uslovi treninga, terena, vetar, sve to je bio je razlog da razmišljamo šta bi trebalo u takvoj situaciji da uradimo da protivniku koji je kroz takve detalje pokazao da je inferioran ne damo da to bude prednost. Činjenica je da smo i tu, posebno kroz prekide i pozitivan prilaz samoj utakmici, došli i do pozitivnog rezultata. Tu nam je još jedan detalj mnogo posle značio – taj drugi gol koji smo primili iz prekida nam je posle služio kao škola kako ne treba da branimo prekid sa strane od 30 metara. U sledećim utakmicama smo to već eliminisali kao način ponašanja i iz te utakmice smo u pobedi izašli ojačani za saznanje kako treba ili ne treba da se branimo u određenim situacijama“.

- Austrija u Srbiji...

„Narod nije ni svestan da je to za mene bila izuzetno teška utakmica, odigrana je u vreme kada su naši momci slavili u svojim klubovima. Deset titula ostvarenih po različitim delovima Evrope bili su razlog za slavlje. Završena prvenstva, pripremljene karte za odmor, sve je to nekako uticalo na atmosferu gde naša priprema nije bila na nivou zahteva. Austrija je u međuvremenu promenila trenera, gde su potom u Beogradu bili naterani da budu pozitivni, da bi došli u situaciju da imaju neke minimalne šanse da se bore za dalji plasman. Tako da je utakmica, koja možda i nije bila lepa za oko, bila je na radnom delu izuzetno važna. Ja sam posebno srećan zbog tog meča bio što jedna ekipa koja je Francuzima davala golove iz prekida iz takvih akcija nije nijednom šutnula na naš gol. To je moje viđenje zbog kojeg sam bio prezadovoljan tom pobedom. Svakako da naša fluidnost, tečnost igre, nije bila kao na prethodnim utakmicama, ali naše rano vođstvo ih je teralo da reaguju“.

- Francuska kod kuće...

„U međuvremenu smo imali put na Fraska Ostrva u sličnoj situaciji i to je bila izuzetno teška utakmica. Tu smo tkaođe ostvarili pobedu tako što smo se dobro pripremili za utakmicu. Oni imaju desnog beka koji izuzetno dugačko baca aut. U prvom meču je ta izvođenja naš golman čekao na liniji i onda smo rekli da to nije način na koji treba da se ponašamo, tako da je u tom meču svih pet auta naš golman uhvatio tako što je izašao na loptu. I to je bio napredak u kulturi našeg tima. Bilo je tu lepih pobeda, koje je verovatno malo ko video, ali selektor tome daje na važnosti i bio sam prezadovoljan tim tokom igre. Ne bih zaboravio da je bilo žutih kartona i da smo išli bez kapitena, ali sve su to stvari koje su bile realnost, ali smo još jednom pokazali da se nijednog trenutka nismo bavili suzama, nego smo prihvatili realnost. Neven je tu još jednom pokazao da je pravo opredeljenje i da smo u njemu dobili, ne samo igrača, nego i izuzetnu ličnost i taj njegov gol, normalno uz Lanetov, dao mu je samopouzdanje potrebno mladom igraču da se iskaže braneći dres koji je sâm izabrao i kojim se strašno ponosi“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: