Antić za Eurosport: "Očekujem uspeh na SP"

Selektor Srbije Radomir Antić u ponedeljak je održao ćaskanje uživo sa posetiocima Eurosporta.

Čitaoci poznatog sportskoj sajta postavljali su čuvenom stručnjaku razna pitanja o srpskom i svetskom sportu, a najviše o skorašnjem duelu Reala i Barselone, dva tima koja je Antić uspešno predvodio u svojoj karijeri.

Izvor: AY

Ponedeljak, 12.04.2010.

15:28

Default images

- Real Madrid je ponovo pretrpeo poraz i sramotu, uprkos tome što je sada u pitanju najskuplj tim svih vremena. Kakvu budućnost im predviđate?

Mislim da je Realu potrebno preispitivanje i suočavanje sa stvarnošću. Posle ovog meča, koji je za njih bio kao hladan tuš, moraju da analiziraju šta im ide, šta i gde im ne ide, i onda da na osnovu toga donesu i neke nove odluke“.

- Šta očekujete od Srbije na Svetskom prvenstvu? Sada na vas svi gledaju kao na prijatno iznenađenje, da li mislite da Srbija može da napravi uspeh koji je ostvarila Hrvatska u Francuskoj ’98?

„Ja sam veliki optimista. Ne bih poredio svoju reprezentaciju ni sa kim, ali sam siguran da ćemo ostvariti uspeh na ovom SP“.

- Šta će Vam biti sledeći potez, posle vođenja Srbije u Južnoj Africi?

„To stvarno ne znam. Trenutno sam pod ugovorom sa nacionalnim savezom, ali fudbal je veoma promenljiv biznis i trenutno uopšte ne razmišljam o tome“.

- Da li više volite španski ili engleski fudbal?

To stvarno nije nešto što možete da poredite. Tokom rada u Engleskoj, video sam neverovatan respekt koji svi gaje prema igri, kako na terenu, tako i van njega. U Španiji je to drugačije i igrači ne misle na svoje stare klubove kada pređu u neki novi, što uopšte nije slučaj u Engleskoj. Doduše, sada je sve globalizovano“.

- Izgleda kao da će Real otpustiti i Manuela Pelegrinija. Koga biste Vi postavili na klupu Madriđana?

„Nikada neću dozvoliti sebi da se umešam u takve spekulacije. Pelegrini je od Reala napravio tim koji pobeđuje, a i svi uvek krive trenera kad tim ponekad i izgubi. Ja sam sebi dokazao da mogu da se nosim sa bilo kojim izazovom. Volim izazove i ništa me ne plaši“.

- Da li mislite da je, osim Vas, Pep Gvardiola najbolji trener Barselone svih vremena?

„Apsolutno obožavam način na koji on vodi tim. On im nije samo trener, već je od sebe napravio i lidera, što mu je pomoglo da izbegne padove i da zasluži mesto među najboljim trenerima Barselone“.

- Čini se kao da je Ćavi Medžik Džonson fudbala. Da li je Mesiju možda problem što, kada igra sa Argentinom, Ćavi je u timu Španije?

„Volim da gledam kako klinci koje sam znao u Barsi odrastaju i postaju muškarci. To mi je jedno od najvećih zadovoljstava. Ćavi je divan. Kao čovek koji voli fudbal, ja volim to što se u tom sportu nalaze razni tipovi igrača koji jedni drugima služe kao komplement. Mesi i Ćavi su obojica fantastični fudbaleri, ali i dalje imaju neke svoje „bubice“. Ljudi uvek samo pričaju o tome kome šta nedostaje, a ne ko šta ima. To je ono što se desilo Madridu: brinu šta će bez Silve, kako će ako ne dovedu Seska... Ali posao ne funkcioniše na taj način“.

- Posle pobede Barselone na Bernabeu u subotu, da li mislite da je titula već odlučena?

„Moram da priznam da je Barsa jasno pokazala da može da odbrani titulu, ali, kao što je to uvek slučaj u fudbalu, još se ništa ne zna. Nisam siguran koji tim ima bolje rezultate ove sezone. Barsa svakako ima kontinuitet i to ih čini kredibilnijima u trci za Primeru“.

- Zbog čega je Barsa već dve godine iznad svih?

„Kao što rekoh, imaju kontinuitet, nešto što sam ja oduvek mnogo cenio. Proveio sam nekoliko meseci na „Torneo de Alevines“ i video sam grupu Barseloninih dvanaestogodišnjaka koji igraju kao da su prvi tim. Pep ima mnogo juniora koje je tim odgajio, a to je velika prednost i odatle će moći da ubira plodove. To je filozovija po kojoj se štafeta prenosi sa jednog tima na drugi. I svakako da nije slučajnost što je Španija najbolja reprezentacija na svetu, a Barselona najbolja ekipa“.

- Da li Florentino Peres greši u svom pristupu u kome se isključivo koncentriše na biznis?

„Ne želim da ga osuđujem. Po meni, fudbal morate da tretirate prema filozofiji na kojoj je sport zasnovan“.

- Srbija ima dva ogromna talenta u Aleksiću i Ljajiću. Šta možemo da očekujemo od njih? Da li će se i oni naći u timu za SP?

„Još je rano pošto su obojica veoma mladi. Oni su odlični igrači, ali mislim da su otišli premladi i da je trebalo da odu u neku drugu zemlju. Oni su trenutno u godinama u kojima moraju da unaprede svoje veštine i očekujem od njih da budu strpljivi. Ipak, u pitanju su dva fudbalera sa potencijalom koji bi našoj zemlji mogli da donesu mnogo radosti u budućnosti“.

- Kažete da ste avanturista i da volite izazove. Da li biste se vratili u Real?

„To je sigurno veliki izazov. Reći ću vam nešto: moja životna filozofija je da nikada iza sebe ne zatvaram vrata. Ne bih imao nikakvih problema da se vratim na Kamp Nou, Bernabeu, ili Visente Kalderon. ja sam srećan čovek pošto mogu da radim ono što volim. Fudbal je moja strast i veoma sam ponosan što ću, kada se vratim u Srbiju, primiti nagradu za „Srbina godine“.

- Da li mislite da Bog fudbala (za one potpuno neupućene, to je Leo Mesi!) može da predvodi Argentinu do uspeha na SP?

„Narano... Ali Maradona mora prvo da ga izabere, a trenutno na njegovoj poziciji može da igra pet ili šest igrača. Svakako da je Mesi fantastičan, ali on igra u specifičnoj poziciji. On se manje uključuje u igru da bi davao više golova. Ako me pitate da li može da igra i, recimo, levo krilo, rekao bih da apsolutno može, i to savršeno. Retko se nalazi toliko skromna zvezda“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: