Alan Menu za B92: „Dobri smo, ali nismo favoriti“

Višom silom uzrokovanu pauzu u Svetskom prvenstvu turing automobila ekipe i vozači popunjavaju na različite načine. Dok se njegov timski kolega Rob Haf revijalno trka u drugim auto kategorijama, Alan Menu, švajcarski veteran i već šestu sezonu jedan od Ševroletovih WTCC musketara, bacio se na razvoj modela Kruz. Tokom dva dana vožnji na engleskom Pembriju, Alan se silom vremenskih prilika uglavnom bavio revizijom podešavanja za kišne uslove, što bi kasnije u prvenstvu, posebno kad na red dođe Japan, moglo vrlo korisno da posluži. Zatišje između Kuritibe i Marakeša koristimo da objavimo razgovor sa Menuom, vođen na Ženevskom salonu automobila.

pitanja: Aleksandar Babić
razgovor vodio: Frederik Milenković

Izvor: B92

Nedelja, 11.04.2010.

13:52

Default images

Da li bi se složio s tvrdnjom da smo te 2008. i 2009. gledali u izdanjima koja nisu na nivou tvoje reputacije?

Mislim da to nije ispravno, jer u većini slučajeva nisam imao sreće... I to, ne znam zašto, pogotovu prošle godine: završio sam samo dvanaest trka od dvadeset četiri. Ako napravim retrospektivu celog šampionata, imao sam strašno puno nesrećnih situacija. Jedan od primera je Marakeš: prošle godine bio sam dobar, prvi posle prve runde kvalifikacija, i onda sam stao. Auto nije hteo da startuje, tako da sam se zbog kazne našao na desetom mestu.

Startovao sam kao deseti, trku sam završio na osmom ili sedmom mestu (bio je sedmi - p.p). U drugoj trci sam preticao Larinija koji je izašao sa piste. Mislio sam da sam prvi, kada se on vratio. Udario me je lagano, to je polomilo zadnje oslanjanje, te nisam mogao da završim trku. Mogao sam da pobedim, i imam puno takvih primera. Prošle godine nije sve bilo protiv mene ali dosta stvari jeste, tako da sam sezonu loše završio. A ja sam uvek davao svoj maksimum.
Sudeći po 2009, Kruz je rođen kao pobednički auto. Šta ga čini tako dominantnim na uličnim pistama?

Ne mogu da objasnim. Sa Ševroletom smo uvek bili bolji na gradskim stazama.Pobedili smo u Marakešu, u Pou, u Makauu i stvarno ne znam razlog. Kruz ima više uspeha na širokim krivinama, problemi su na uskim i oštrim krivinama.

Šta je, po tvojoj oceni, Ševrolet izgubio odlaskom Nikole Larinija u trkačku penziju, a šta dobio dolaskom Ivana Milera?

Nikovim odlaskom Ševrolet je izgubio velikog vozača i veoma dragog coveka i kolegu. Njega smo ’otkrili’ tek posle dužeg vremena, pošto je inače strašno rezervisan. Pet godina smo proveli zajedno, što se mene tiče, nedostajaće mi.
Ivan je izvrstan vozač, bio je šampion sveta. Ima mnogo znanja i umeća i timu donosi nove ideje i drugi pogled na ekipu, na auto, deli sa nama saznanja koja je doneo iz svog starog tima, ideje za podešavanje automobila... To će dati novi elan celoj Ševroletovoj ekipi, što je veoma pozitivno.

Ima li nagoveštaja šta će se u Ševroletu dešavati od 2011, kada na snagu treba da stupe nova tehnička pravila? Govori li se već o turbo benzincu?

Ako Ševrolet nastavi sledeće godine, biće kao kod svih konstruktora - motor od 1,6 litara sa turbokompresorom. Nova pravila važe za sve, pa i za Ševi.

U najmanje tri protekle sezone videli smo koliko timski rad znači tokom WTCC trkačkog vikenda. Da li ćete od početka nastupiti kao sinhronizovani trio, ili je za start dovoljno da jedan drugog ne ometate?
Radićemo kao i dosad, ići ćemo zajedno tako da vožnjom u zavetrini dobijemo dve do tri desetinke po krugu, što ćemo raditi i sa Milerom. Dalje u trkama je svako za sebe, ali uz trud da se ne izbaci drug iz tima i tako sve do sredine sezone. Tada ćemo videti - ako se jedan od nas bolje plasira, timski rad će se sastojati u tome da se pomogne pobedi kolege i, naravno, pobedi tima kao konstruktora. To se desilo i prošle godine u šampionatu. Cilj je da Ševrolet ima najbolje rezultate.

Pominje se da ćeš ubuduće više vremena provoditi nadgledajući karijeru svog sina u auto sportu. Čime se tačno Maksim Menu bavi?

Jeste, imam sina od 17 godina koga interesuje interesuje auto-moto sport jer je rastao u tom miljeu, dok smo živeli u Engleskoj prisustvovao je svim trkama. Dve godine se već bavi kartingom, mislim da ima talenta, ali ne znam dokle će to ići. Ja nemam ambiciju da se moj sin bavi tim poslom, odnosno da postane profesionalni vozač. Veoma je uspešan u školi, tako da mislim da će pokušati tim putem, dok će vožnja više biti hobi. Auto-moto sport je nezahvalan i veoma skup, teško je uspeti, malo je onih koji su uspeli da od hobija naprave zanimanje.
Kad god WTCC stigne u Brends Heč, računa se na tvoju pobedu. Da li je iskustvo iz Britanskog turing prvenstva ključ Menu-magije na stazi u Kentu? Šta je tajni sastojak?

Neverovatno je da sam tamo pobedio četiri puta ali možda je razlog što sam živeo u Engleskoj i deset godina vozio u Britanskom šampionatu i ta staza je kao da vozim kod kuće. Magije nema samo što mi je staza veoma poznata i leži mi bolje od nekih drugih, pa je stvoren mit da sam nedodirljiv na Brens Heču. Ali, pored njega volim i Makau i druge piste.

Kog pilota i kog proizvođača smatraš favoritima za titulu 2010?

Nisam razmišljao o tome... Teško je odgovoriti... Ševrolet je dobro pozicioniran ali ne i favorit, za mene je ipak favorit BMW. Imali su prošle godine najbolji auto ali je Farfus napravio mnogo grešaka. Mislim da je mogao i da je trebalo da osvoji šampionat.
Najavljeno je da FIA ove godine neće reagovati na eventualne pritužbe timova i da će prestati da, postupajući po žalbama, od trke do trke menja odluke koje direktno utiču na performanse. To bi moralo da atmosferu i sâm šampionat učini zdravijim...

Nadam se da se ove godine neće ponoviti pritužbe i svađe između ostalih konstruktora - Ševrolet u njima nije učestvovao, to nam ne treba. Koliko ja znam FIA će se truditi da smanji pritisak u šampionatu. To će omogućiti zdraviju atmosferu i bolji rad. Prošle godine svakog vikenda je bilo nekih promena, ako toga više ne bude, biće dobro i za mene i za tim Ševrolet.

Nastupajući i sa željom da sa sebe strese prošlogodišnji maler, Menu je obe trke prve runde sezone 2010. završio na podijumu. Dva treća mesta na Kuritibi, iz koje je lane otišao sasvim praznih šaka, donela su mu 30 poena i smestila ga na treću poziciju u generalnom WTCC poretku. Berićetan start četrdesetšestogodišnjeg pilota iz Ženeve veliki je pomak nabolje u odnosu na ono šta su on i Ševrolet poslednjih godina postizali na američkim trkama. Kad je tako bilo u dosad problematičnom Brazilu, velika je verovatnoća da će u Maroku biti i uspešnije - na ulicama Marakeša su tim RML i model Kruz u 2009. dva puta slavili...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: