Ruben Drouns za B92: "Došao sam da učim i podučavam"

Ruben Drouns, osvajač Superboula 2008. sa Njujork Džajentsima, biće u predstojećoj sezoni asistent trenera beogradskih Vukova. Drouns je bio raning bek u njujorškoj ekipi koja je pre dve godine bila najuspešnija u NFL, i postao je prvi šampion neke od četiri američke velike profesionalne lige (NFL, MLB, NBA, NHL) koji će biti član neke srpske ekipe. Ubrzo po osvajanju šampionskog prstena Drouns je okončao profesionalnu igračku, a u Beograd stiže kao 31-godišnjak na startu trenerske karijere. U intervjuu za B92 pričao je o svojim planovima u srpskoj prestonici, ali i o svojoj karijeri u NFL-u i na koledžu.

Izvor: B92

Petak, 09.04.2010.

18:09

Default images

"Ovo je velika prilika za mene. Došao sam u Srbiju da učim neke sjajne momke koje sam imao priliku da upoznam. Oni su odlični sportisti, nema tu mnogo šta da se radi, osim da ih naučim nekim osnovama igre i nadam se da ćemo zajedno uživati u radu".

Kada je prvi put kontaktirao ljude iz Srbije i 'Vukova' oni nisu bili uvereni u njegovu ozbiljnu nameru da dođe i da radi u Beogradu.

"Mislim da su bili nepoverljivi u smislu: 'Je li ovaj čovek stvarno ovde? Zašto?' Kada sam stupio u kontakt sa Goranom (Nišavić) on mi nije verovao da želim da dođem, a meni je samo bitno da podučavam fudbal. Kada sam pričao sa njim shvatio sam da zna o čemu govori. Tražio sam nekoga ko me na neki način poznaje i zna kakva sam osoba. Posle razgovora i mejlova shvatio sam da se savršeno slažemo".



Američki fudbal u Srbiji počeo je da se razvija 2002. godine uporedo sa prvi prenosima lige na Trećem kanalu. Drouns je upoznat kako je sve krenulo.

"Znam da je počelo bez opreme, bez pedova. Nadam se da ću doprineti i pomoći razvoju američkog fudbala u Srbiji da bude kao u SAD-u. Ja obožavam ovu igru, a ako je neko spreman da uči i ja sam rad da podučavam i idem gde god je potrebno. Kada sam upoznao igrače video sam da je i oni vole. Kada počnete bez opreme i nastavite to isto sa njom, to znači da niste tu samo da se zabavite, već ste tu jer obožavate igru. Momci deluju kao poznaju igru u potpunosti, taktički su sjajni, postoje samo još nekoliko stvari na kojima treba da rade".

I njegovi prijatelji iz SAD-a su bili iznenađeni kada je rekao da ide u Srbiju.

"Pitali su zašto Srbija? Rekao sam ima da je to prilika za mene i da, ako neko mene želi tamo ja ću otići. Goran me je nagovorio, želeo je da dođem da momke učim fudbalu i ja sam prihvatio. Još se nisam potpuno pripremio. Gledao sam tim. Kvorterbek Džordan Grin mi je posao neke sajtove na kojima sam gledao utakmice i skrimidže ekipe. Već sam imao i priliku da upoznam igrače. Još ne znam protiv koga ćemo igrati ali to nije ni važno. Bitan je samo naš tim da napredujemo i da pobeđujemo. Zbog toga sam i došao".

NFL karijere nosio je dres Detroit Lajonsa, Majami Dolfinsa (nikad u zvaničnom meču), Denver Bronkosa i Klivlend Braunsa, pre nego što će potpisati za Džajentse gde je zbog povrede okončao karijeru.

"Kada sam poslednji put igrao teško sam povredio vrat i znao sam da je moja karijera igrača završena, i da može da počne nova. Šta je bolje od šanse da radite sa momcima koji žele da uče od vas i da rade na svom usavršavanju".

Svoje najbolje igračke godine proveo je u Denver Bronkosima za koje je igrao tri sezone, od 2002. do 2004.

"Mnogo sam naučio u Bronkosima. Naučili su me timskom radu, kako da budem profesionalac. Trener Šenehan i osali su me prihvatili kao člana porodice i jednostavno naučili kako da budem bolji fudbaler".



Drouns je bio član Njujork Džajentsa koji su 2008. osvojili Superboul.

"Bio je to jedan od najboljih momenata u mom životu. Na dan kada smo osvojili Superboul bio je rođendan mojoj ćerki pa je to bio jedan od dva glavna razloga. Drugi je što mi se ostvario san da osvojim trofej o kojem svaki dečak sanja kada odrasta. Ceo Njujork je bio presrećan, imali smo paradu ulicama grada gde su nas svi pozdravljali i slavili sa nama. Bilo je sjajno".

U tom, 42. Superboulu 3. februara 2008. godine, Džajantsi su bili apsolutni autsajderi protiv Nju Ingland Petriotsa, ekipe koja je do finala došla sa 18 pobeda u sezoni, bez poraza.

"Pobediti tada Petriotse bio je fenomenalan osećaj. Kada imate celu državu protiv vas koja govori da ćete izgubiti, a vi na kraju pobedite, to je neverovatno".

Ruben Drouns rođen je 1978. u Čikagu, srednju školu završio je u Kaliforniji, a sa uspehom je nastupao za Univerzitet Oregon. Najbolju utakmicu odigrao je upravo protiv ekipe iz Kalija, UCLA-a kada je istrčao 172 jarda i tačdaun uprkos slomljenoj fibuli. Zbog te povrede propustio je ostatak sezone.

"Tada su moja porodica i prijatelji prvi put imali priliku da me gledaju na koledžu. Bila je to jedna od situacija kada pokušavate da date sve od sebe, što sam ja i uradio. Svoje srce i telo sam ostavio na terenu. Bila je to veoma zanimljiva utakmica o kojoj moja porodica još uvek priča".



Prvi put beogradska publika će moći da ga vidi već u subotu od 16 časova, kada Vukovi na Adi počinju odbranu CEFL titule protiv ljubljanskih Silverhoksa.

"Očekujem težak meč ali i pobedu. Nadam se da će doći dosta ljudi u subotu u 16 časova da nas gleda. Biće ovo sjajno takmičenje. Mi smo spremini, imamo odlične igrače koji se već neko vreme spremaju za sezonu".

Amerikanac još nije siguran koliko dugo će ostati u Beogradu, ali nigde ne žuri.

"Ostaću koliko god budem mogao, odnosno do kada budem bio potreban. Ovde sam sigurno do kraja sezone, a sa Goranom sam pričao i o radu sa juniorima".

Drouns se nada da će i grugi igrači i treneri iz NFL-a se odlučiti da dođu u Evropu.

"Nadam se da ću nagovoriti neke prijatelje da dođu kada ja završim. Fudbal u Evropi se razvija i potreban je što veći broj trenera iz SAD-a da ih što bolje nauče igri".

Tokom karijere zabeležio je 19 tačdauna uz preko 3600 jardi osvojenih trčanjem, najuspešniji je bio u Denveru i Klivlendu (kao starter u obe ekipe imao po preko 1000 jardi u sezoni), dok je za Džajentse u šampionskoj sezoni imao 6 tačdauna.



NFL karijera Rubena Drounsa:
2000-2001 Detroit (30 nošenja lopte za 72 jarda; 4 hvatanja za 21 jarda, 1 tačdaun)
2002-2004 Denver (285 nošenja za 1265 jarda, 7 tačdauna; 46 hvatanja za 381 jard, 5 tačdauna)
2005-2006 Klivlend (529 nošenja za 1990 jarda, 6 tačdauna; 66 hvatanja za 538 jarda)
2007-2008 Njujork Džajants (85 nošenja za 275 jarda, 6 tačdauna; 7 hvatanja za 49 jarda)

Ukupno u NFL karijeri: 929 nošenja za 3602 jarda, 19 tačdauna; 123 hvatanja za 989 jarda, 6 tačdauna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: