Dejan Bodiroga: "Ostvario sam sve ciljeve"

Dejan Bodiroga dobio je od strane posetilaca sajta Evrolige i medija najviše glasova u izboru za tim decenije Evrolige. MVP dva različita finala, sa Panatinikosom 2002. i Barselonom 2003, ostavio je neizbrisiv trag u evropskoj košarci kao fenomenalan igrač i neprikosnoveni profesionalac. "Košarka mi je mnogo dala, a i ja sam se trudio da uzvratim igri, navijačima i ljudima koji prate ovaj sport", istakao je nekadašnji reprezentativac Jugoslavije i najbolji košarkaš Evrope Dejan Bodiroga u intervjuu za sajt Evrolige.

Izvor: euroleague.net

Subota, 20.03.2010.

01:29

Default images

Bodiroga se povukao iz košarke pre tri godine, a svoje poslednje finale Evrolige igrao je 2003. Nikada nije bio učesnih plejofa otkako je pokrenut 2005. godine. Ipak, Bodiroga je i dalje upamćen kao suverena zvezda Evrolige. Posle 20 godina profesionalnog igranja, rođeni Zrenjaninac se okrenuo stvarima koje su mu kao profesionalcu bile uskraćene.

"Sada uživam u stvarima u kojima nisam mogao dok sam igrao. I moram da priznam da uživam mnogo. Trenutno sam u Beogradu i posle toliko intezivnih godina sada posvećujem vreme svojoj porodici i sličnim stvarima kao što je moj letnji kamp. Ovo će biti peta godina kako postoji i to je nešto što mi pruža zadovoljstvo kao kada sam počinjao da igram. Svake godine imamo 300-400 klinaca iz 20 zemalja, tako da je internacionalnog karaktera. Sjajno je videti te mlade igrače i na taj način biti deo košarke".

Ove nedelje Bodiroga je izabran u tim decenije Evrolige.

"Veoma sam srećan. Biti deo ovog tima u društvu toliko fenomenalnih igrača je čast i zadovoljstvo. Mogu samo da se zahvalim svim fanovima i medijima koji su glasali za mene. To je nešto lepo i dragoceno jer predstavlja rezultat kvalitetnog desetogodišnjeg rada, što je mnogo. To je nešto na šta sam ponosan i čini me srećnim".
euroleague.net
'Beli Medžik' ne samo da je član tima decenije, nego je igrač koji je dobio najviše glasova od svih.

"Moje igračke godine bile su veoma intenzivne i konstantne. Košarka mi je dala mnogo i trudio sam se da na pravi način uzvratim igri, navijačima i svim ljudima koji prate sport. Sa Panatinaikosom i Barselonom sam uradio mnogo dobrih stvari. Biti na ovaj način izabran posle skoro tri godine od povlačenja znači samo da sam ostavio dobar utisak na fanove. Kada sam prestao da igram bio sam srećan jer sam ispunio svoj cilj. Ako navijači misle da sam zaslužio onda sam ja presrećan jer se sav naporan rad isplatio".



Srpski košarkaš je izabran sa bivšim saigračima Huan Karlosom Navarom i Šarunasom Jasičevičijusom.

"Tokom poslednjih deset godina bilo je mnogo sjajnih košarkaša u Evroligi. Mislim da je malo sportova koji priređuju takav užitak koji daje fajnal for Evrolige. Videti igrača kao što je Navaro, koji je bio mlad kada smo mi osvojili titulu, da napreduje iz godine u godinu i postaje lider Barelone je veoma lepo. A Šaras, posle naših zajedničkih godina, nastavio je da pobeđuje sa Panatinaikosom".
Tri godine posle pauze Bodirogi i dalje ne nedostaje košarka.

"Ni najmanje, jer sam napustio igru u najboljem trenutku. Mogao sam još da igram, fizički sam bio spreman, ali sam završio u momentu kada sam mislio da je najpametniji i nisam se pokajao. Uvek sam davao maksimum, i više od toga tokom mnogih godina, ne samo u klubu nego i leti sa reprezentacijom. Imao sam ciljeve na oba polja i sve sam ih ostvario. To je veliki deo mog života i uvek će biti. Ne mogu da pobegnem od košarke, a ni ne želim".

Bodiroga je tokom prve decenije ovog veka imao mnogo lepih trenutaka. Ističe duel njegovog Panatinaikosa i Kindera.

"Vrhunac je verovatno predstavljala pobeda sa Panatinaikosom u Bolonji, kada smo igrali protiv možda i najboljeg tima Kindera svih vremena sa Danilovićem, i to na njihovom parketu kao favoritima. Đinobili, Jarić, Rigido, Grifit, Abio, Grejndžer, Smodiš, bili su kompletan tim, a sa Mesinom na klupi još jači. Sigurno je da su bili favoriti ali smo mi ipak pobedili na F4 mimo svih očekivanja. Sledeće godine u Barseloni smo imali veliki pritisak. Imali smo dobar tim, ne tako kompletan kao ovaj jer smo igrali sa samo osam ili devet igrača. Imali smo Svetislava Pešića kao trenera u jednom novom projektu, ali smo na kraju ipak uspeli da osvojimo trofej. Pritisak je bio ogroman jer je Barselona izgubila oko sedam finala sa veoma dobrim ekipama. Zato je i taj trijumf bio toliko važan".



Sledeće godine Bodiroga se u dresu Barselone prvi put vratio u OAKA Arenu pred navijače Panatinaikosa sa kojima je podelio toliko emicija ranijih godina.
"Bilo je veoma teško, a to se videlo i u našoj predstavi na parketu. Bio je to jedan od momenata u mojoj karijeri kada mi je bilo teško da se 100 posto koncentrišem. I dan danas kada se toga setim imam knedlu u grlu. To je bio moj prvi povratak u Atinu sa drugim timom i to nikada neću zaboraviti. Ti navijači su mi bili veoma važni svih tih godina, a oni su mi priredili neverovatan doček. Bilo je to nešto nezaboravno. Samo oni navijači koji mogu da urade tako nešto su specijalni. Posle svih ovih godina i dalje su mi u srcu".

Jedan od najboljih evrospskih i svetskih košarkaša svih vremena je tokom karijere promenio nekoliko timova i sa svakim je bio uspešan.

"Pre svega ljubav prema košarci je uzrok tom uspehu. To je najvažnija stvar. Drugo, volim da se nadigravam. Kada igram želim da pobedim. Uvek verujem u napredak. I navijači su me uvek motivisali da igram najbolje što umem. Ali da se pobeđuje iz godine u godinu potreban je veliki rad. Kada pobediš treba ti nova motivacija. Ja sam na svakom treningu igrao kao da je finale. A kada sam bio kod kuće zamišljao sa bitne momente i kako da ponovo budem spreman da pružim maksimum. Tako sam trenirao i tako sam svaki put tražio novu motivaciju".

Ove sezone izdvojilo se nekoliko jakih ekipa u Evroligi, kao i nekoliko sjajnih igrača.

"Mislim da je Evroliga i dalje sjajno takmičenje. Ima mnogo dobrih timova. U nekim imate više kvalitetnih zvezda nego u drugima. Mislim da je tu šest ili sedam ekipa koje su najjače i koje mogu razmišljati o tituli. Tu je i uvek dosta interesantnih igrača koji bi mogle biti buduće zvezde. Video sam veliki nivo igre i mislim da će biti interesantno sve do finala", zaključio je Dejan Bodiroga, član tima decenije Evrolige koji je dobio najviše glasova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: