Ivan Miler (WTCC) za B92: „Kolege su mi saveznici“

Ivan Miler jedan je od najboljih pilota na svetu na kružnim stazama. Osvajao je Svetski, Britanski i Francuski turing šampionat i u zbiru u šest navrata bio viceprvak globalne i ostrvske serije. Deset puta trijumfovao je na Andros trofeju, u trkama na ledu. Preko godine ga viđamo i u odabranim nadmetanjima V8 superautomobila u Australiji, a nisu mu strani ni nastupi na Dakar reliju. Njegov prelazak iz Seata u Ševrolet najznačajniji je WTCC transfer u međusezoni i kruna je ambicije RML ekipe da se modelom Kruz doveze do obeju titula, vozačke i proizvođačke.

As iz Alzasa bio je gost na Ženevskom salonu automobila i tom prilikom, pre starta Svetskog prvenstva, razgovarao je sa našim saradnikom. Intervju koji je pred vama omogućen je ljubaznim posredovanjem Ševroleta Srbija.

Izvor: B92

Sreda, 17.03.2010.

22:00

Default images

pitanja: Aleksandar Babić
razgovor vodio: Frederik Milenković

Da li si počeo da se zanimaš za prelazak u Ševrolet kad si shvatio da je Seatova budućnost u prvenstvu neizvesna, ili bi ionako menjao tabor?

Nisam pratio strategiju Seata u to vreme jer sam prve ragovore sa Ševroletom otpočeo u novembru 2008. Bio sam šampion sveta i veoma daleko od pretpostavke da će Seat izaći iz takmičenja. Zatim smo počeli novu rundu razgovora u julu 2009. Naravno u tom trenutku svi su se pitali da li Seat nastavlja ili napušta WTCC. Slična pitanja kao kod Seata postavljala su se i kod drugih konstruktora, BMW-a i Ševroleta.

Ja inače volim izazove, video sam u Ševroletu nove mogućnosti i perspektivu, tako da smo se dogovorili i otpočeli saradnju. Nije ovo stihijska odluka i promena tabora zbog gašenja Seat Sporta, već moja želja i težnja za nečim novim. Polovinom avgusta 2009. imali smo usmeni dogovor ali nismo bili ništa potpisali. Seat je u Makauu objavio da napušta takmičenje ali mi smo to interno znali od oktobra.

Nije me finansijska ponuda prelomila da predjem u Ševrolet, već sam posle četiri godine u Seatu smatrao da sam iskoristio potencijal i da moram da tražim nove izazove. Dobro je ponekad malo staviti se u tešku situaciju, u novo okruženje, kako se ne biste uspavali na starim lovorima.
Vozio si nekoliko testova sa Kruzom. Opiši nam šta je to tačno drugačije što ti, kao trkač, moraš da radiš u benzinskom automobilu posle dve i po sezone trkanja sa turbodizelašem?

Svaki automobil ima svoje specifičnosti, kvalitete i mane. Nema velike razlike izmedju TDI i benzinca, izmedju Seata i Ševroleta. Isto tako, ako poredimo BMW i Ševrolet, oba vozila su benzinci, jedan ima prednju vuču drugi zadnju... Zbog tehničkih specifičnosti, na vozačima je da se prilagode autu i da svoju vožnju prilagode novom tipu vozila i motora kako bi najbolje iskoristili potencijale novog Ševroleta Kruz. Isto tako, tehničke pripreme se razlikuju za TDI i benzinski auto; bez obzira na razlike, na kraju su automobili veoma dobro spremljeni. Pre svega treba znati prilagoditi se.

Kako ocenjuješ svoj novi auto, na kojim ste ga poljima tim i ti usavršavali i šta bi još mogli biti pravci unapređenja?
Automobil nam nikada ne odgovara. To je istina kod svih vozača. Ne treba se nikada zadovoljiti onim što vozimo, jer u suprotnom ne napredujemo. Pošto smo u veoma konkurentnoj disciplini, ako ne napredujemo, vrlo lako sa prvog mesta spadnemo na neku od srednjih pozicija u plasmanu. Zato treba konstantno raditi. Od mojih prvih vožnji sa Kruzom, krajem januara i početkom februara, napravio sam velike pomake ali još nisam zadovoljan. Do početka šampionata biću u još boljoj formi, sa boljim performansama i rezultatima.

Kako posmatraš konkurenciju u šampionatu? Postoji samo još jedan fabrički tim, i to dvočlani (BMW), Seati TDI su u privatnim rukama... Da li je ekipa Ševroleta favorit u obe konkurencije?

Ševrolet je u šampionatu već duže vreme i treba da bude direktna konkurencija BMW-u ali i Seatu. Sada, pred početak prvenstva, još uvek ne znam kako će se ko postaviti, ali je na nama da radimo da Ševrolet bude u najboljoj poziciji i ispred ostalih. Svi su proveli zimu radeći na svojim performansama, mi znamo koliko smo napredovali i usavršavali se, za ostale ne znam.
BMW je dobar tim, sigurna vrednost sa odličnim pilotima. Seat ima novu ekipu koja se više ne zove Seat Sport, ali su automobili isti, tehnički direktor je isti, inženjer za motore je isti, samo je ime promenjeno i struktura je sada manja, mnogo manje košta... Mislim da može da pruži iste, ako ne i bolje rezultate.

Da li sebe smatraš favoritom za titulu 2010?

Ne pravim velike planove, radim na tome da budem što bolji. Osvojio sam titulu i želeo bih da osvojim još jednu. Ali, trke su takve - iako smo konkurentni, sa dobrim autom, pobeda ne mora stići svaki put. Ima tu i sportske sreće i izdržljivosti vozila... Ne znam gde ću biti, ali radim da budem prvi, odnosno nadam da će Ševrolet osvojiti titulu...

Očekuješ li da će Farfus i Priol u BMW-u raditi timski, ili će otimati jedan drugom bodove i vama u Ševroletu olakšati život?
Osvojili smo četiri puta šampionat sa Seatom, dva puta kao vozači, znači da smo radili timski. Na prvom mestu je bila naša ekipa a posle toga svako je dao sve od sebe da bude najbolji, ne ometajući drugove iz tabora. Na kraju, ekipa nam određuje strategiju u kojoj se uzajamno pomažemo i radimo za opšte dobro. To je ono što nas je prošle godine razlikovalo od drugih.

Prošle godine BMW-i su bili mnogo bolji od nas, ali su načinili puno grešaka, Farfus je izgubio mnogo poena, iako su ga njegove kolege potpomogle, nije uspeo da osvoji titulu. U Ševroletu, ako želimo pobedu, moraćemo se uzajmano pomagati, u kvalifikacijama ali i u trkama. Meni moje kolege iz tima nisu protivnici, to čujem od novinara. Ne, za mene su moje kolege moji saveznici. Za mene je to tako i nadam se da i oni misle isto... Više volim da sam drugi u šampionatu iza svog kolege iz tima, nego prvi u timu a peti u šampionatu.

Na WTCC kalendaru ove godine nema trka u Francuskoj. Koliko ti to smeta?
Mogu da kažem da je šteta, meni ne smeta toliko. Francuska je zemlja automobilskog sporta, Po neće biti na kalendaru jer se povlači. Le Man je bio u igri, ali nije pronađen datum koji bi bio pogodan i za šampionat i za Le Man. To je trenutno stanje, videćemo sledeće godine. Za mene nije problem ali znam da za Ševrolet Francuska to predstavlja problem zbog svih marketinških potreba...

U protekle dve sezone Brends Heč ti je bio izuzetno malerozan i tamo si izgubio puno bodova. Imaš li neki plan kako da tu stvar preokreneš?

Brends Heč nije malerozan već je stvar gluposti. Moj inženjer i ja smo 2009. napravili veliku glupost i tu smo sigurno izgubili šampionat, iako smo imali dobre performanse i bili ispred ostalih. Na prvim treninzima imali smo kapacitet da budemo medju prvima na startu. Napravili smo glupost zbog koje se još uvek kajemo, ali šta sad... U ovakvom takmičenju smo uvek na ivici i ponekad se sa ivice padne u provaliju. Na nama je da se trudimo da se to ne ponovi, ali proći celu sezonu bez greške bezmalo je nemoguće.
Imaš li ikakvih formalnih veza sa Oreka timom i ima li izgleda da te u dogledno vreme vidimo u njihovom automobilu u Le Man seriji? Možda na Le Manu samom?

Oreka i ja imamo dugogodišnju saradnju. Prve trke na ledu vozio sam sa Orekom, prve sezone u klasi superturizmo vozio sam sa Orekom, prošli smo puno sezona zajedno. Bio sam deset godina sa njima, pa sam im se na četiri godine vratio i sada se naši putevi ponovo razdvajaju. Sa Orekom sam bio šampion sveta, tako da je i to razlog bliskih odnosa. Ostajemo u redovnom kontaktu. Želeli su da za njih vozim Le Man, ali moj raspored mi to ne dozvoljava.

Le Man sam već vozio dva puta (1993. i 1996 - p.p). Pre nego što se Audi uključio, bio sam u njegovom razvojnom programu, međutim odustao sam jer sam tada radio puno drugih stvari, a nisam mogao bas sve da pokrijem. Nisam neki obožavalac Le Mana, postoje druge stvari koje bih voleo da probam u auto-sportu.
Imaš li neku poruku za srpske navijače i ljubitelje auto-sporta?

Nisam još bio u Srbiji, jer zbog pretrpanog rasporeda nemam vremena, ali se nadam da će u Srbiji biti organizovane trke, pa da i nju posetim i spojim lepo s korisnim. Hvala vam, ovo je prvi intervju koji dajem nekom istočnoevropskom mediju, sada znam za B92 iz Srbije...

Milerov debi za Ševrolet prošao je savršeno. U prvoj trci na Kuritibi startovao je s pol pozicije i do karirane zastave nije ispustio vođstvo. Ostala mesta na podijumu okupirale su njegove kolege Robert Haf i Alan Menu. Trku dva osvojio je Tarkvini u polufabričkom Seat Leonu i pokazao da će našem sagovorniku i njegovoj novoj ekipi biti krajnje ozbiljan konkurent. Istorija se tako ponovila: nakon prvog WTCC okršaja, baš kao i 2009, Ivan i Gabrijele dele prvo mesto u generalnom plasmanu. Rivalstvo starih znanaca, svetskih prvaka i doskorašnjih timskih kolega nastaviće se 1. i 2. maja, kada su na programu afrička runda i gradska staza Marakeš. Dotle će se valjda i BMW probuditi...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: