Željko Obradović za B92: "Godinu obeležili Berlin i Poljska"

Košarkašku 2009.godinu obeležila je reprezentacija Srbije, srebrnom medaljom u Poljskoj, ekipa Partizana koja je stigla do novih naslova u regionalnoj i domaćoj ligi, i Željko Obradović koji je sa svojim Panatinaikosom stigao do još jedne „triple krune“. Kada neko u tri sezone, dva puta uradi tako nešto, onda je svakako ličnost koja je obeležila evropsku košarku u 2009.godini. Najbolji trener Evrope svih vremena „zelenima“ je podario još jednu, četvrtu titulu prvaka Evrope, a ostaće upamćeno da je u infarkt završnicama dobijao najvećeg rivala Olimpijakos. U kupu, domaćem prvenstvu, gde je jedan „brejk“ u Pireju bio dovoljan za 3-1 u finalnoj seriji, i na F4 u Berlinu gde je odlučivala jedna lopta u polufinalu...

Izvor: Igor Vujièin

Nedelja, 03.01.2010.

13:52

Default images

Kada u svakom takmičenju u kojem učestvuješ osvojiš trofej, onda ne može lepše. Imali smo isti slučaj u 2007.godini, i evo, ponovili smo to i u 2009.godini. Ono što je strašno interesantno je da smo sve te uspehe postigli protiv našeg najvećeg rivala Olimpijakosa. Dobili smo ih i u finalu kupa, i u finalu plej ofa, i u polufinalu Evrolige u Berlinu. To je uz ove uspehe nekako obeležilo ovu godinu što se tiče Panatinaikosa“ kaže u novogodišnjem intervjuu za B92 Željko Obradović.

Jasno je da će se Olimpijakos kao poslednja prepreka ka trofejima „pojaviti“ i u 2010.godini. Za sada je izvestan duel u finalu kupa, a moralo bi da se dogodi čudo pa da ne vidimo ponovo i duel „zelenih“ i „crvenih“ u finalu Grčkog prvenstva:

Kako sada stvari stoje, i Olimpijakos i mi smo dobili prve mečeve u polufinalu grčkog kupa,oni protiv Arisa, mi protiv Iraklisa. Najverovatnije ćemo i u revanšima potvrditi kvalitet. To ynači da će ponovo finale kupa biti naš veliki duel. Što se tuiče grčkog prvenstva, prognoze su takve da nas svi vide u finalu, ali je još rano, ima mnogo da se igra do plej ofa, pa će se tek tamo videti u kakvom smo stanju i oni i mi. Što se tiče Evrolige, ima mnogo timova koji konkurišu za naslov. Naravno da će rasplet u ovoj prvoj fazi Evrolige biti jako važan zbog kasnijeg rasporeda i pravljenja novih grupa u najboljih 16“.
Po prikazanom, jasno je da su u najužem krugu kandidata za F4 Barselona, Real, Panatinaikos...

Tu su naravno španski timovi, Montepaski iz Sijene, Olimpijakos, Panatinaikos, Makabi, pa i CSKA. ne treba zaboraviti da je tu uvek i neki tim koji iznenadi koji se „neplanirano“ pojavi u samoj završnici, uskoči među osam, a naravno da onda ima i šansu da iznenadi u nokaut utakmicama i nađe se na Fajnal Foru“.

Poznat kao trener koji razloge za eventualne neuspehe traži prvo u svojim igračima, lošoj igri Panatinaikosa i sebi, Obradović je iznenadio izjavom posle utakmice sa Realom u Evroligi , da je PAO opljačkan i da su i sudije uticale na rezultat tog meča u Atini. Ipak, iako je imao dosta problema sa povredama bitnih igrača Batista i Jasikevičijusa, pa je u toku i uklapanje novopridošlih tepića i Kalatisa, Panatinaikos dobro „gura“ u svim takmičenjima u prvom delu sezone:

Desilo se šta se desilo, dao sam izjavu kakvu sam dao, ne bih se vraćao na to sa Realom. Mislim da je nama mnogo bolje i pametnije da se okrenemo sebi i stvarima koje smo mi loše radili, koje loše radimo i koje uvek mogu da se ispravljaju. Sada nailazi najvažnija faza Evrolige, TOP 16 i pokušaćemo da je odigramo na način kako smo je odigrali i prošle godine. Ipak, ono što je najvažnije je da mi igrači budu zdravi. Imao sam povređenog Dijamantidisa u toj utakmici sa Realom. Takođe tu je i Jasikevičijus koji posle povrede i operacije kolena, pokušava i radi sa velikom željom, ali ne može još uvek...mora da dođe u optimalnu fizičku formu da bi mogao da pomogne. Kada se vrate i oporave, nadam se da će to izgledati mnogo bolje“.
Kao i uvek, Željko Obradović prati dešavanja u srpskoj košarci, pa i iznenađujuće dobre rezultate Partizana u Evroligi. Promenjena je cela petorka, ali su crno-beli na korak od TOP 16:

Partizan je imao problema na početku sezone, što je i logično jer ima mnogo novih igrača, a nakon toga su putovali u SAD, pa je i taj odlazak i put ostavio traga na njima. Igraju sve bolje, i ja se nadam da će sigurno ući u sledeću fazu, a onda je sve moguće, kao što su pokazali i prethodnih godina. čestitke na svemu što rade i što su uradili u Evroligi, i naravno mom kolegi Duletu Vujoševiću“.

Mnogi bez razloga potcenjuju grčku ligu, iako su „večiti“ favoriti za titulu, makar u poslednjoj deceniji PAO i Olimpijakos. Drugi put u sezoni, grčkoj košarci, i najačoj ligi te zemlje preti štrajk pred mečeve koji se igraju početkom januara:

Naravno da ovo nije baš najbolje vreme za takav način rešavanja problema u ligi koja ima svoj kvalitet. Izuzetno je zanimljivo prvenstvo, bilo gde da se igra. Jesu nas proglasili favoritima, ali ja najbolje znam koliko može da bude neugodno bilo gde da igramo. Očekujem i nadam se da će do kraja takmičenja biti izuzetno zanimljivo.“
U 2009.godini bilo je mnogo velikih, dramatičnih,teških i kvalitetnih mečeva. Ipak, za Željka Obradovića, dva trenutka ostaju „upisana“ kada se govori o košarkaškoj godini koja je prošla:

Što se tiče 2009.godine, mislim da će ostati upamćena po Fajnal Foru u Berlinu. Izuzetno kvalitetan turnir sa četiri izvanredne ekipe, i niko pre početka nije mogao da kaže ko će osvojiti trofej. Olimpijakos, CSKA; Barselona i mi, sva četiri tima igrala su mnogo dobru košarku. Naravno, tu je i veliki uspeh naše reprezentacije u Poljskoj i osvojena medalja na Evropskom prenstvu. Ja se nadam da će naša selekcija uspeti nešto slično i na SP u Turskoj, ali će biti veoma teško, to je sigurno, jer će biti mnogo kvalitetnih reprezentacija. Treba videti i u kakvom će sastavu doći timovi. S moje strane, sve najlepše želje našoj reprezentaciji u 2010.godini“ rekao je u novogodišnjem intervjuu za B92, Željko Obradović, trener Panatinaikosa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: