Karadžić za B92: "Godina u kojoj su snovi postali java"

Sportska 2009.godina koja je upravo istekla, donela nam je velike uspehe, medalje Nađe Higl, Milorada Čavića, košarkaša, vaterpolista. Međutim, godina koja je prošla označila je i veliki „rivajvl“ reprezentativnog fudbala i našeg nacionalnog tima. Selekcija na čelu sa Radomirom Antićem vrlo sigurnim kvalifikacijama obezbedila je odlazak u Južnu Afriku, povratila atmosferu o kult nacionalnog tima, ali i omogućila Srbima širom sveta da narednih 6 meseci godine u koju smo upravo ušli, maštamo o velikom uspehu reprezentacije na Mundijalu.

Izvor: B92

Nedelja, 03.01.2010.

12:21

Default images

Za razliku od SP u Nemačkoj, kada je u funkciji V.D-a predvodio nacionalni savez, Tomislav Karadžić ima mnogo razloga za zadovoljstvo ostverenim u 2009. Seniori su u Južnoj Africi, počela je izgradnja kuće fudbala, a Radomir Antić je produžio ugovor do 2012.godine

Mislim da je 2009.godina bila jedna od najuspešnijih u srpskom fudbalu. Obeležila su ga dva velika projekta, kapitalna. Odlazak na Svetsko prvenstvo,kroz jednu tešku grupu. Takođe i izgradnja srpske kuće fudbala.Stvari o kojima smo sanjali postaju realnost, i to moramo na najbolji način da završimo u 2010.godini. Dolazi nam i novi zadatak, kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, i nadam se da će naša reprezentacija po prvi put „spojiti“ dva velika takmičenja.Ako se to dogodi, onda možemo da kažemo da je srpski fudbal na zdravim nogama.

Međutim, za razliku od lepe slike nacionalnog tima, sumorna stvarnost klupskog fudbala ozbiljno zabrinjava. Karadžić ipak smatra da i tu ima pomaka:

Imamo pomaka. Očito da su se naši najveći klubovi, Zvezda i Partizan odlučili da se okrenu dovođenju igrača iz naših klubova, i domaćih liga. To nekako podrazumeva da će veliki klubovi „povući“ i ove manje, i da će strategija razvoja domaćeg fudbala, onako kako mi to zamišljamo se osetiti u sledećim godinama. Pohvalio bih i regularnost takmičenja,možda imamo najregularnije takmičenje u regionu. Na tome mnogo radimo, na tome ćemo nastaviti da radimo i narednih godina. To će biti jedan od permanentnih zadataka u budućnosti.
Dominacija jednog kluba u domaćim okvirima, ne znači i rezultat u Evropi. Rezultati Zvezde i Partizana u poslednje tri godine najbolji su dokaz za to. Prvi čovek srpske kuće fudbala smatra da će rezultati doći sa privatizacijom

Privatizacija – da se zna ko su vlasnici klubova. Naravno da će im onda biti interes da ulažu pare u klubove, da ne prodaju mlade igrače, da pojačavaju ekipe, ali onim igračima koji će zaista stvarati prednost. Uz dobar stručni rad, to su neke garancije za bolje rezultate u Evropi. Za sada to nemamo..

Posao u kvalifikacijama je završen, Antić je na klupi do 2012.godine, zimska pauza traje do kraja februara. Dovoljno vremena da se puno razmišlja o Mundijalu. Kvalifikacije su odigrane sigurno, gotovo da je impresionirala rutina sa kojom su Vidić,Ivanović,Krasić, Jovanović, Stanković i ostali igrali pojedine utakmice koje su nam ranije odnosile bodove. Ipak, bilo je i trenutaka kada je postojala dilema, čak i kod Tomislava Karadžića

Bio sam malo zabrinut posle prve utakmice, ali posle Austrije sam znao da ćemo biti bar u baražu. Igrali smo ozbiljno, napravili smo ozbiljnu atmosferu, dobru grupu igrača, koja se kako vidite proširuje. Antić je neverovatno preokrenuo neke stvari. Disciplina je na prvom mestu, dobra atmosfera, dobro društvo, dobri fudbaleri...
Bilo je i dosta priče i navodnog „spora“ koje zvanično nikada nije potvrđen oko novog ugovora, između Radomira Antića i Vas. Šta se tu zaista dogodilo?

Više je to bila znatiželja javnosti, nego što je zaista bio problem unutar organizacije.Antić je imao ugovor do 2010.godine uz jednu klauzulu po kojoj je do kraja ove godine trebalo da se potpiše aneks oko premija za plasman na Mundijal. Kada smo već ušli u razgovor oko premija, odlučili smo da „ubijemo jednim metkom dva zeca“. Završili smo i pitanje premija, ali i ugovora do 2012.godine za Antića. Ti razgovori su bili korektni, normalni,bilo bi pogrešno nešto menjati...

Već je poznat i plan odigravanja pojedinih utakmica reprezentacije Srbije do Mundijala. Reprezentacija uglavnom sastavljena od igrača iz domaće lige sastaće se sa Japanom 7.aprila:

Ima puno reprezentacija sa kojima pregovaramo,ništa to nije izvesno do te mere da bi mogli da kažemo nešto konkretno do kraja. Ono što je sigurno je da će reprezentacija lige igrati 7.aprila u Japanu, pod dosta dobrim uslovima. Tu ćemo svakako moći da afirmišemo još neke mlade igrače. Još uvek tražimo rivala za treći mart. Najbliži tom meču je Alžir, iako su ekonomski uslovi slabi, ali želimo sa takmičarske strane da odigramo taj meč. Gledamo i neke druge mogućnosti. Tražimo i rivala da odigramo jedan meč pred odlazak na SP, i to u Beogradu. Taj meč bi bio humanitarnog karaktera. Želimo da učinimo još nešto za naše nesrećne,izbegle,gladne, bolesne...da fudbal još nešto vrati onim ljudima koji su pratili reprezentaciju cele godine, ali i da obezbedimo sredstva za filmove,prezentacije i sve druge vrste prezentacija našeg nacionalnog tima.
Za kraj, ko je po vama favorit za osvajanje srpskog prvenstva?

To će biti borba do poslednjeg kola između Crvene zvezde i Partizana. Mislim da će se isto dogoditi i u borbi za kup“.

Fudbalski Savez Srbije uspeo je u kratkom periodu potpomognut odličnim rezultatima seniorskog tima da promeni svoj imidž i započne neke velike projekte. Međutim, odluke poput angažovanja Radomira Antića pokazale su se kao pun pogodak za Tomislava Karadžića, koga bez obzira na Mundijal, čeka teška u 2010.godina.u kojoj mora da rešava nagomilane probleme srpskog klupskog fudbala. Ipak, ono što će obeležiti godinu koja je stigla je Mundijal, a Srbi će imati o čemu da maštaju u prvoj polovini ove godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: