Đula Mešter za B92: „Naša odbojka ima svetlu budućnost“

Pre nešto više od devet godina odbojkaška reprezentacija, tada Jugoslavije, u Sidneju je ostvarila najbolji rezultat u istoriji srpske odbojke osvajanjem zlatne olimpijske medalje. Pored Vladimira i Nikole Grbića, Ivana Miljkovića i Gorana Vujevića veliki udeo u trijumfu na Olimpijskim igrama imao je i Đula Mešter.

Pre nekoliko godina Mešter se oprostio od reprezentativnog dresa, a sada uživa u rodnoj Subotici i čeka angažman u grčkom prvenstvu, a u razgovoru za B92 govori o rezultatima reprezentacije u 2009. godini, šta misli koji igrač je njegov naslednik, i o podršci za jednog predstavnika Srbije na Dakaru...

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Sreda, 23.12.2009.

22:47

Default images

U poslednjih pet godina Mešter je igrao u Grčkoj, a trenutno je bez kluba. Pošto je drugi prelazni rok tamo počeo pre samo nekoliko dana nada se da će uskoro naći novi klub.

I dalje igram, poslednjih pet godina sam u Grčkoj. Trenutno sam bez angažmana, ali je pre dva dana počeo drugi prelazni rok i nadam se da ću naći neki klub. Malo je teža situacija jer je svuda recesija, a godine idu i pozicija srednjeg blokera, na kojoj ja igram, više nije toliko popularna. Svi traže igrače na drugim pozicijama, ali videćemo“.

Bivši reprezentativac Jugoslavije, a potom i Srbije i Crne Gore, ističe da mu je prioritet da pronađe klub u grčkom šampionatu, dok o povratku u domaće prvenstvo ne razmišlja.

Nisam imao kontakte sa klubovima iz domaćeg šampionata, a uz to mi je i prioritet da igram u inostranstvu. U Grčkoj sam već nekoliko godina, dobro poznajem situaciju, znam sve klubove, a ja se nadam da će nešto da iskrsne, pa makar i u poslednjem trenutku“.

Ove godine seniorska reprezentacija je osvojila drugo mesto na finalnom turniru Svetske lige koji je održan u „Beogradskoj areni“, dok je na Evropskom prvenstvu u Turskoj osvojila peto mesto, a Mešter smatra da su izabranici Igora Kolakovića pokazali da imaju veliki potencijal.
MN press
Svetska liga je bila fenomenalna, prisustvovao sam finalnoj utakmici sa Brazilom. Opet nam je, kao i već nekoliko puta do sada, falila jedna lopta ili dve da bismo ih pobedili. Što se tiče Evropskog prvenstva jedan kiks protiv Bugara značio je da se nećemo boriti za medalje, ali mislim da ekipa ima potencijal. Bez obzira da li će Nikola Grbić igrati sledeće godine mislim da na Svetskom prvenstvu možemo da ostvarimo solidan uspeh“.

Dok seniori nisu uspeli da dođu do borbe za medalje na Šampionatu ’starog kontinenta’, mlađe kategorije su ove godine imale odlične rezultate, među kojima se izdvaja uspeh kadeta i titula svetskog šampiona.

Mlade kategorije u obe konkurencije su ostvarile fantastične rezultate kojima mi nikad nismo ni bili blizu. I zahvaljujući njima ne moramo da brinemo za budućnost naše odbojke“.

Mešter se pre nekoliko godina povukao iz reprezentacije, a kao svog pravog naslednika u njoj vidi Marka Podraščanina, koji brani boje Lubea iz Maćerate.
MN press
Još ranije sam imao priliku da igram i treniram sa Podraščaninom, kada je on bio junior u Vojvodini. Kada sam 2005. po drugi put otišao iz Vojvodine on je dobio priliku da igra i sjajno je iskoristio šansu. Došao je i do reprezentacije, sada je prvi bloker naše postave i stvarno pruža odlične partije. Ima sreće što je u jednom jako dobrom klubu kao što je Lube. Fizički je spreman, mnogo bolje nego što sam ja ikada bio, i mentalno je jak, što je isto bitno u današnjem sportu, u kojem je stres jedan od bitnih faktora. Ako ga povrede zaobiđu imaće sjajnu karijeru, koju u principu već sada ima“.

Od igrača u šampionatu Srbije Mešter izdvaja korektora Aleksandra Atanasijevića, koji je bio proglašen za najboljeg igrača Svetskog prvenstva na kojem su kadeti došli do zlata.

Atanasijević iz Partizana može da bude pravi naslednik Ivana Miljkovića. On je bio proglašen i za najboljeg igrača Svetskog prvenstva na kojem su kadeti postali šampioni. Nisam imao priliku da prisustvujem uživo nekoj njegovoj utakmici, već sam ga video na televiziji i impresionirao me je. Za sve te mlade igrače mislim da je najbitnije da ostanu čvrsto nogama na zemlji, da treniraju, jer ne treba mnogo da razmišljaju o finansijama, jer u našoj zemlji nije tako dobra situacija po tom pitanju. Treba da misle o tome kako mogu da unaprede svoju igru i da dođu do nekog nivoa da bi mogli da pruže sjajne partije i u nekom klubu u inostranstvu i u reprezentaciji“.

Iako je do kraja prvog dela Wiener Städtische ostalo nekoliko kola na vrhu su se izdvojila dva poslednja šampiona Srbije Crvena zvezda i Radnički iz Kraguejvca, a bivši reprezentativni srednji bloker ne bi da prognozira ishod sezone, ali naglašava da misli da Beograđani imaju najveće šanse za uspeh.
Mislim da je Zvezda najmanje promenila ekipu od prošle godine. Dobro poznajem njihovog trenera Bulatovića, on je veoma dobar stručnjak. Oni sa korektorom kao što je Tomislav Dokić imaju po meni najveće šanse da ostvare veliki uspeh. Radnički je ostao bez dvojice glavnih igrača i dosta su promenili igru, ali videćemo, ima još mnogo da se igra. Bitno je da igrači ostanu zdravi jer ne vidim da imaju prave zamene na klupama“.

Mešter, rođeni Subotičanin, jedan je od najvernijih navijača jedinog srpskog predstavnika koji je uspeo da završi Dakar Gabora Sagmajstera. Bivšeg reprezentativca smo sreli upravo na konferenciji za štampu koju je Sagmajster organizovao pred polazak u Južnu Ameriku, gde ga očekuju novi izazovi na 31. izdanju najprestižnijeg i najtežeg relija na svetu.

Veliko mi je zadovoljstvo što sam tu da podržim Gaboru podršku i što mogu da mu poželim srećan put. Ove godine sam ga pratio preko televizije na Dakaru, nadam se da će i na ovom izdanju biti uspešan. Koliko sam video uopšte nije lako učestvovati na Dakaru, jako je naporno. Divim mu se jer čisto sumnjam da bih ja tako nešto mogao da odradim, ja sam, ipak, za malo nežnije sportove, da ih tako nazovem“, rekao je Đula Mešter za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: