Milko Bjelica za B92: "2009. godina za nezaborav"

Iako ima 25 godina, već četvrtu sezonu živi i radi u inostranstvu. Milko Bjelica je sa samo 18 godina debitovao u dresu Crvene zvezde i svojim talentom privukao veliku pažnju. Ipak, nekako nezapaženo je otišao sa Malog Kalemegdana pre tri godine, da bi danas bio jedan od najboljih pojedinaca velikog ovosezonskog iznenađenja Evrolige – Lijetuvos Ritasa.

Izvor: B92

Sreda, 16.12.2009.

12:06

Default images

„Posle dve dobre sezone u Nemačkoj stigao je poziv da dođem u Lijetuvos Ritas. Nisam pogrešio kada sa prihvatio da se preselim u Litvaniju. Imao sam dosta pozitivnih informacija o sredini. Radi se o ozbiljnom klubu, koji je u poslednjoj deceniji osvojio dosta trofeja, a među njima i ULEB kup“, priča Bjelica.

Njegov dolazak u početku značio je popunjavanje bekap pozicije, ali kako je vreme odmicalo, Bjelica se izborio za bitniju minutažu i ulogu u igri, pa je sada jedan od nosilaca.

„Ova godina je bila neverovatna za nas. Počeli smo je osvojenim Kupom baltičke lige, pa samo uzeli Kup Litvanije, pa baltičku ligu, pa je došao Evrokup i na kraju titula prvaka Litvanije. Pet trofeja u jednoj sezoni, to je zaista kuriozitet. Neki igrači toliko titula ne osvoje ni za celu karijeru“, kaže Bjelica.

Klub je u novu sezonu ušao sa istim ambicijama, iako su sredinu napustili trojica nosilaca Čak Eidson, Martinas Petravičijus i Mindaugas Lukauskis. Budžet je manji, najmanji u čitavoj Evroligi, ali to ne smeta da bi se ostvarivali kvalitetni rezultati.

„Imamo tešku grupu i dobre rezultate. Borimo se da uđemo u Top 16, što bi bio veliki uspeh. Dobro treniramo, isti je sistem i isti je trener. Rimas Kurtinaitis je fenomenalan. Oduševljen sam njegovim radom. Bio je kao igrač maestralan, a stvarno me je prijatno iznenadio svojim trenerskim razmišljanjem. Dobro sarađujemo i nadam se da će tako ostati“, tvrdi Bjelica.

U timu su ostali igrači koji su prethodnih godina stasavali da bi preuzeli ulogu nosilaca. Od pojačanja tu su dvojica Srbina Bojan Popović i Dejan Borovnjak, kao i Australijanac Eron Bejns.

„Pojačanja su igrači koji nisu toliko poznata imena u Evropi, ali su zato došli u Lijetuvos, da grade svoje ime i stvaraju karijeru. Sa druge strane su veoma motivisani, imaju veliku želju i na svakom treningu i utakmici daju više od 100 posto. Mislim da je to naša velika prednost“, govori Bjelica.
Kada je došao u Lijetuvos, Bjelica je imao tu sreću da za saigrača ima Branka Milisavljevića, koji mu je mnogo pomogao. Iskusni plejmejker se ipak nije predugo zadržao, pa je Bjelica uz Eidsona šest meseci bio jedini stranac u Lijetuvosu.

„Ove godine mi je dosta lakše. Stigli su Bojan (Popović) i Dejan (Borovnjak). U Lijetuvosu igra i moja sestra Milka, koja će ostati ovde još samo do januara. Lakše je i bolje kada mogu da pričam sa ljudima na srpskom“, kaže Bjelica.

Iako tim za razliku od poslednjih par sezona igra Evroligu, poseta u Simens Areni je slabija.

„Nije to neki drastičan pad, meri se u procentima. I dalje dolazi dosta ljudi da nas podrži u evropskim utakmicama. Mečeve domaćeg šampionata igramo u manjoj sali, kada nam dolaze manje atraktivni rivali. Sve je to posledica velike ekonomske krize, koja je pogodila i Litvaniju“, tvrdi Bjelica.

Večiti rival Lijetuvosa Žalgiris, bio je na ivici bankrota prošle sezone. Ipak „ponos litvanske košarke“ dobio je veoma jakog sponzora, koji drži i neke fudbalske timove u Škotskoj.

„Ove godine imaju veliki budžet. Uspeli su čak i da isplate ranija dugovanja. Imaju respektabilan sastav, sa dobro plaćenim igračima. Za sada im ne cvetaju ruže u Evroligi i domaćem šampionatu. Između nas nema neke velike razlike. Mislim da smo, što se kvaliteta tiče, na istom nivou. Ipak bih dao veće šanse nama, jer trenutno igramo u boljoj formi“, govori Bjelica.

Krilni centar Lijetuvosa sa klubom ima ugovor do kraja sezone, a o eventualnom produžetku saradnje će razgovarati kada dođe vreme za to. Bjelica kaže da sa velikom pažnjom prati i dešavanja u srpskoj košarci i Crvenoj zvezdi.

„Da, pratim sve putem televizija i interneta. Protiv Crvene zvezde sam prvi put u karijeri igrao ovog leta na turniru Češkoj, kada smo pobedili sa dvadesetak razlike. Gledam sa velikom pažnjom utakmice „crveno-belih“. Dosta dobre rezultate beleže u poslednje vreme, pogotovo u Evrokupu. U Jadranskoj ligi su uspeli da pobede Partizan i Cibonu. Imaju veoma dobru ekipu i rekao bih da bi mogli da stignu do završnice u Evrokupu“, zaključuje Bjelica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: