Gabor Sagmajster za B92: „Najvažnije je završiti Dakar“

31. izdanje relija Dakar počinje 1. januara u Buenos Airesu, a Srbiju će ponovo predstavljati Gabor Sagmajster. Najbolji srpski motociklista, koji će se na najprestižnijem i najtežem svetskom reliju naći kao vozač ekipe Salaj iz Budimpešte, bio je gost B92 i u razgovoru je istakao kakav je bio osećaj završiti Dakar, kako je dočekan u Srbiji i koje su njegove ambicije pred reli koji će se po drugi put voziti u Argentini i Čileu...

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Nedelja, 13.12.2009.

20:38

Default images

Svoje prvo učešće na Dakaru Sagmajster je posle velikih problema sa motorom završio na 89. mestu i ističe da mu je upravo to kruna dosadašnje karijere.

Završetak Dakara je vrh moje karijere. Treba znati da sam 17 godina u moto sportu, vozio sam kompletan šampionat Srbije i šampionat Balkana i predstavljao sam Srbiju na Evropskim prvenstvima. Kao što je Formula 1 u auto sportu, to je Dakar u moto sportu, jednostavno, vrh karijere. Mislim da je najbolji osećaj bio kada sam se vratio u Buenos Aires. Tada sam se osećao apsolutno zadovoljnim“.

Put Južne Amerike krajem prošle godine Sagmajster je krenuo bez velike pompe, ali je po povratku u Srbiju dobio doček zbog odličnog rezultata na naprestižnijem reliju na svetu.

Povratak u Srbiju je bio fenomenalan. Više od mesec dana sam se vrteo u medijima. Već kada sam stigao u Srbiju, na graničnom prelazu Horgoš, dočekan sam fenomenalno i to je pokazalo koliko je to veliki uspeh za nas“.

Pripreme za novo izdanje Dakara srpski motociklista započeo je gotovo odmah posle povratka iz Argentine. Vozio je na otprilike 25 trka i došao je do titule šampiona Srbije u moto krosu.
plumrace
Po povratku iz Južne Amerike imao sam mali odmor od tri nedelje i sa pripremama sam počeo već sredinom februara. Izvozao sam kompletan šampionat Srbije u moto krosu, gde sam osvojio titulu u najjačoj klasi, do 250 kubika. Vozio sam i ceo Balkanski šampionat, bio sam na nekoliko trka u inostranstvu, što broj trka ove sezone dovodi do otprilike 25“.

Pored učešća na trkama Sagmajster je imao i drugu vrstu priprema za ono šta ga očekuje od 1. do 17. januara u Argentini i Čileu.

Imam kondicionog trenera više od tri godine. Nedeljno imamo tri kondiciona treninga u teretani, dva puta izlazimo na teren ako je temperatura u plusu. Sa starim Dakar motorom treniram u Kelebijskoj peščari, u Horgošu, u mom kraju, tako da smo apsolutno pripremljeni za ovu sezonu. Razlika je što ćemo sada mnogo bolje izveštavati pa će i B92 svakodnevno imati ekskluzivne informacije iz Južne Amerike“.
Da bi jedan vozač učestvovao na Dakaru, pored velike želje i novca potreban je i vrhunski pripremljen motor, na kojem će posle gotovo 10.000 kilometara stići do cilja. Za razliku od prošlog relija Sagmajster će na 31. izdanju Dakara učestvovati na novom motoru, koji je dobio od sponzora.

Nadam se boljem rezultatu nego prošle godine, kada je bilo ukupno 235 takmičara, 113 je završilo, a ja sam bio na 89. mestu. Treba znati da mi je sedam puta stao stari KTM Dakar motor. Zahvaljujući sponzorima, Euro gasu i Euro petrolu, sada ću imati potpuno novi motor. Oprema će biti drugačija, a takođe sam uspeo i da nabavim bolje mehaničare, iz japanskog Šughevara tima“.

Da ne bi ponovo imao iste probleme kakvi su ga zadesili u januaru ove godine Sagmajster je odlučio da se o njegovom motoru brine Nemac Kajzer Torsten, koji je već deset puta bio na Dakaru.

Torsten je fenomenalan i apsolutno verujem u njega. Kada smo stigli u njegovu radionicu video sam kako on radi i sve motore koje on sređuje. On je takođe mehaničar i takmičaru iz Slovenije Miranu Stanovniku, koji će sada 13. put biti na Dakaru. Očekujem da bih sa jednim motorom da završim reli, jer je potpuno nov, i biće održavan svaki dan i ne bi trebalo da bude nekih posebnih problema“.

plumrace.com
Jedini srpski predstavnik na narednom Dakaru u Južnu Ameriku će krenuti 27. novembra, a već 1. januara ga očekuje start u Buenos Airesu, a ono što ga raduje je to što će imati bolji startni broj nego ove godine.

27. decembra krećemo sa surčinskog aerodroma prema Frankfurtu, a potom za Buenos Aires. Za ovu godinu sam dobio startni broj 51, što će mi mnogo značiti jer me automobili najverovatnije neće stići tokom nijedne etape. To znači da ću moći mnogo brže da vozim nego ove godine. Nadam se da bih mogao da stignem oko 40-50. mesta“.

Ruta 31. izdanja Dakara objavljena je pre mesec dana, a Sagmajster ističe da je vrlo dobro upoznat sa njom i da zna šta ga očekuje.
plumrace.com
Svaki dan proučavam rutu na sajtu Dakara. Etape će biti malo teže nego prošli put, jeste da će biti kraće. Imaćemo šest dana u pustinji Atakama, što će biti vrlo teško i naporno. Ove godine smo tri-četiri dana bili u toj pustinji. Tamo se voze specijali od otprilike devet sati. Sad sam već malo upoznat, tamo ima dina koje su visine po 300-400, i čak 800 metara i treba se navići na to. Ali, prošao sam već jednom i nadam se da ću ih sada još većom brzinom proći“.

Iako se nada da će se na kraju relija, 17. januara, u Buenos Airesu, naći među prvih 50, Sagmajster ističe da je, ipak, najvažnije da dođe do cilja.

Najvažnije je završiti Dakar. Još na prošlom reliju sam video kod ostalih takmičara da je to apsolutni uspeh. Sve ostalo, što bolje mesto, će biti fenomenalno“, rekao je Gabor Sagmajster za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: