Miroslav Ćiro Blažević za B92: „Srbija može do titule na SP”

Legendarni fudbalski trener Miroslav Ćiro Blažević snima u Beogradu kadrove filma „Montevideo, Bog te video“ koji će nas tokom 2010. godine vratiti u tridesete godine prošlog veka kada je reprezentacija Kraljevine Jugoslavije učestvovala na prvom Svetskom prvenstvu u Urugvaju.

Igor Vujičin Srbija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska
Podeli

Popularni Ćiro, jedan od najprepoznatljivijih fudbalskih ličnosti na prostorima bivše SFRJ, u filmu glumi nekadašnjeg selektora Jugoslavije Antu Pandakovića. Iskusni 75-godišnjak koji i dalje ima elan momka koji je tek ušao u treću deceniju života, za B92 govori o regionalnoj ligi, kvalitetu Srbije i grupi koja nas čeka u Južnoj Africi, neuspehu sa selekcijom Bosne i Hercegovine, dogodovštinama sa terena stare SFRJ, Crvenoj zvezdi, Robertu Prosinečkom, Poršeu koji je kupio u 75. godini života…

Ćiro, u filmu glumite lik trenera reprezentacije Kraljevine Jugoslavije. Ima li tu neke simbolike u činjenici da vas mnogi vide kao fudbalskog ujedinitelja na ovim prostorima?

Ja sam pokušao svojim entuzijazmom i verom da ću uspeti u tome, međutim, nedostaje mi kvalifikacija na Svetsko prvenstvo, ona bi napravila potrebno, svi se priklanjaju pobedniku. Oni koji to nisu, njih lako napuštaju. Čestitam vama i mom prijatelju Antiću, on je to napravio, vas nije teško ujediniti”.

Posle 20 prospavanih (ili neprospavanih) noći, šta mislite da je razlog neuspeha? Zvezdan, pritisak javnosti, ili kvalitet Portugalaca?

Koliko god nespretno će zvučati ono što ću da kažem Portugalci, gledajući njihov talenat i naš, su bolji, ali mi smo bili u velikoj prilici da prođemo. Vratiću se na našeg najboljeg igrača Zvezdana. Ne znam razlog zbog kojeg je bio indisponiran, da li je to bilo zbog toga što je čekao prinovu. Da je njegov učinak bio onakav na kakav smo mi navikli, mi bismo prošli. Ali, eto, nismo, to je ono što će me proganjati ceo život, odnosno, ovo malo ostatka. Ne mogu se oteti utisku da smo mogli da prođemo”.

Šta je najveća neostvarena želja, i sanjate li i danas Liliana Tirama?

Da sam ove pameti sigurno da bismo mi bili prvaci sveta i prvaci Evrope, a bili smo peti. To su ipak samo pretpostavke, ostaje za žaljenje. Možda baš zato što je sveže, ali neuspeh sa BiH je jedan od najvećih, trebalo je da prođemo taj veliki Portugal”.

Zašto se Hrvatska sada nije plasirala na Svetsko prvenesto, i zašto je Srbija otišla na njega?

Antić je napravio sa Srbijom ono što je njoj trebalo, i ma koliko god jedan trener to ne bi smeo da kaže, ali trener ili izbornik je najvažniji. Naravno, uz pretpostvku da ima sve ono što treba da ga prati. Činjenica je da je Antić doneo jednu dimenziju koju je naučio trenirajući najveće ekipe u najjačoj ligi sveta, kao što je španska. Međutim, vidite kako je to kompleksno, da nije imao jedan naglašen talenat u svojoj ekipi, vrlo teško bi prošao Francuze i Rumune. Ta grupa uopšte nije bila jednostavna. To mu je sada hipoteka, sada se sa razlogom očekuje rezultat i na Svetskom prvenstvu”.

Šta može Srbija u grupi sa Ganom, Nemačkom i Australijom? Grupa nije laka.

Teška je grupa, nemojte zanemariti tu „nagaznu minu“ koja se zove Gana. Uveravam vas, videćete, sa Nemcima ćemo mi lako proći. Jugoslavija, pardon, Srbija bi u toj grupi trebala da bude prva“.

Glumite selektora reprezentacije Kraljevine Jugoslavije. A da Vam neko zaista ponudi da vodite selekciju bivše SFRJ u utakmici protiv ostatka sveta?

Sa puno radosti i odgovornosti bih prihvatio tu ulogu“.

Šta je uništilo fudbal na ovim prostorima? Bosmanov zakon, rat ili kladionice?

Najgore je ono poslednje što ste naveli. Rat je jedna besmislica, i nadam se da su ljudi sa ovih naših prostora to napokon shvatili i nadam se da ga nikada više neće biti. Kladionice? Na to sam istinski alergičan. To mora da se dovede u neke okvire koji neće dozvoliti prostora za anomalije koje kompromituju sport“.

U istoriji nekadašnje SFRJ bilo je mnogo velikih ekipa. I danas postoje sporenja da li je najbolji tim sa ovih prostora Ivićev Hajduk, njegov Dinamo iz 1982. godine koji je stigao do titule, Partizanove bebe iz 1966. ili Zvezdina generacija iz Barija. Međutim, legendarni trener nema dilemu.

Prijatelju moj, šampion Evrope Crvena zvezda, ma šampion sveta, i tu je tačka. Ja sam Dinamovac i kao takav ću umreti, ali ne mogu, da ne skinem kapu!”.

Da li je to i dalje neostvarena želja klupa Zvezde?

Da, ostalo je to kao neostvarena želja, nažalost živim jesen svog života, ali nisam još gotov!”.

U BiH je Ćiro u običnom narodu heroj, koga su čak i novinari nakon eliminacije u baražu molili da ostane na klupi.

Ne znam da li ću ostati izbornik reprezentacije. Tamo imam generaciju koja je zaista vrhunska, ali malo sam umoran, ostaje da razmislim“.

Iako sa iskustvom čoveka koji je vodio dve reprezentacije sa ovih prostora Hrvatsku, BiH, kao i ekipe u Hrvatskoj, Blažević za B92 kaže da bi formiranje regionalne lige bilo sjajno, ali da uslovi van terena još uvek ne postoje

Regionalna liga je spas, ali politički uslovi i situacija, po meni nisu zreli, da se ona realizuje“.

Cerin, Kranjčar, Deverić, Mlinarić protvi Bobana, Prosinečkog, Šukera i Bokšića. Koji kvartet je bio talentovaniji?

Najveći talenat je Prosinečki. Ali nije napravio karijeru adekvatnu svom potencijalu i talentu. Imao je dosta povreda, ali on je na kraju ipak prvak sveta, sa ekipom koja je bila prvak sveta. I meni je mnogo pomogao u realizaciji trećeg mesta na Svetskom prvenstvu u Francuskoj. On je jedan od najvećih igrača na svetu, i to kažu i mnogi fudbalski stručnjaci”.

Odakle vi u ovom fudbalskom spektaklu, i kako je došlo do saradnje?

Ja sam uvek imao dobru relaciju sa Beogradom, imam puno prijatelja ovde. Pa, ja sam na „Marakani“ doživeo na utakmici sa Zvezdom, kada sam vodio Dinamo, da me aplauzom dočeka 70.000 ljudi. Zvezdu je tada vodio pokojni Gojko Zec, on izlazi, svi mirni, bez raakcije. Ja izlazim, svi aplaudiraju viču „Ćiro majstore“. Za razliku od mog Zagreba kome sam doneo najviše radosti, a oni svi viču „Ćiro pederu“.”.

Kako objašnjavate to, da vas ovde vole, a da vas u Zagrebu koji ste toliko zadužili, ne vole?

Nikako ne mogu da shvatim šta je razlog za to. I nikako da dođem do nekog zaključka i kažem „to je to“. To je fenomen, evo vam primer: dok sam bio trener Zagreba, viču sa tribina „Ćiro pederu“. Posle toga viču „Ćiro javi se“. Ja se javim, pomislim, evo pomirićemo se, a oni meni „šta se javljaš pederu“”.

Obožavate život, odakle tolika energija, vidim da planirate još uvek da se bavite trenerskim poslom?

Nemam nikakav simptom starenja i nekog umora. Imam entuzijazam, i to je moja narav, moram da radim, da bih ostao vitalan“.

A kupovina „Poršea“ u 75. godini?

To nije znak vitalnosti, nego kompleksa starijeg čoveka, koji želi da se vrati u mladost, pa kupio sebi Poršea“.

Za Vas se vezuju mnoge legende iz stare Jugoslavije. Priča o ćupu zlata kojim ste u hotelu „Grand“ nagrađeni za opstanak Prištine u prvoj ligi. Da li je to jedan od najinteresatnijih poslova koji ste imali u svojoj karijeri?

To je bila jedna interesatna epizoda, kratka, ali vrlo interesantna. Sličnu epizodu imao sam i u Iranu. Evo jedne epizode. Ispred „Grand“ hotela ja zovnem Terezu Kesoviju da izvede početni udarac na jednoj utakmici „Prištine“. Oni me bacaju ispred hotela u vis od radosti, leteo sam do drugog sprata, gde je bila smeštena Tereza. Kada me je videla sa prozora šokirala se. Dobro je da niko nije viknuo „stigapu“. Znam ja za šatrovački, tako umalo da me nasamari moj igrač. Finale Kupa, pobedili smo Sarajevo sa 3:2 u kupu, igrači me takođe bacaju u vis, a jedan igrač koji me nije voleo, Zvonko Marić, viče ostalima „stigapu“. Nije znao da ja znam taj vaš šatrovački. Da su i oni znali, razbio bih se”.

Međutim, posao trenera, po Ćiri, donosi malo radosti, a mnogo razočarenja:

Molim Vas za toleranciju prema mojim kolegama ovde. Ovo je posao malih satisfakcija, a velikih razočarenja. Ne treba niko da bude ljubomoran na mog prijatelja Antića, ili na mene. Kada napraviš veliki rezultat, stavio si hipoteku na leđa. Evo vam sada, i ja stavljam mom prijatelju Antiću veliku hipoteku: Antiću, imaš ekipu da se boriš za prvo mesto u svetu. E sada neka ta hipoteka bude podsticaj“, rekao je po mnogo čemu jedinstveni Miroslav Ćiro Blažević za B92.

Sportski intervju

Aleksandar Atanasijević za B92: Ne bih poželeo bolju godinu

Godinu koja je za nama pored mnogobrojnih poznatih ličnosti iz sveta sporta u Srbiji, Dušana Ivkovića, Milorada Čavića, Nađe Higl, fudbalera i vaterpolista, obeležio je i korektor kadetske odbojkaške reprezentacije i Partizana Aleksandar Atanasijević.

18-godišnji Atanasijević je svoj tim predvodio do prve zlatne odbojkaške medalje za Srbiju na Svetskim prvenstvima, a uz to je na tom šampionatu dobio titulu najboljeg igrača. U razgovoru za B92 budući seniorski reprezentativni korektor otkriva kako je počeo da se bavi odbojkom, koliko mu znače komplimenti bivših i sadašnjih reprezentativaca, i koje su mu želje za 2010. godinu...

Sportski intervju sreda 30.12. 18:36 Komentara: 10

Sagmajster za B92: Na još mnogo Dakara predstavljaću Srbiju

Završna pres konferencija Gabora Sagmajstera, upriličena pre odlaska za Buenos Aires, bila je prilika da jedinom srpskom takmičaru na Dakar reliju 2010. postavimo pitanja koja se odnose na konkretne strateške, tehničke i finansijske aspekte njegovog drugog učešća. Primetno je i raduje da Gaborovi planovi postaju barem srednjeročni i da uoči ovog starta već razmišlja i o trećem i četvrtom. Kako se atmosfera bude zagrevala, javnost će početi da očekuje rezultat. Sagmajster takođe...

Sportski intervju subota 26.12. 21:37 Komentara: 8

Đula Mešter za B92: „Naša odbojka ima svetlu budućnost“

Pre nešto više od devet godina odbojkaška reprezentacija, tada Jugoslavije, u Sidneju je ostvarila najbolji rezultat u istoriji srpske odbojke osvajanjem zlatne olimpijske medalje. Pored Vladimira i Nikole Grbića, Ivana Miljkovića i Gorana Vujevića veliki udeo u trijumfu na Olimpijskim igrama imao je i Đula Mešter.

Pre nekoliko godina Mešter se oprostio od reprezentativnog dresa, a sada uživa u rodnoj Subotici i čeka angažman u grčkom prvenstvu, a u razgovoru za B92 govori o rezultatima reprezentacije u 2009. godini, šta misli koji igrač je njegov naslednik, i o podršci za jednog predstavnika Srbije na Dakaru...

Sportski intervju sreda 23.12. 22:47 Komentara: 8

Nenad Milijaš za B92: „Otišao sam u pravi klub“

Dobre partije od dolaska u Premijer ligu Engleske srpski reprezentativac Nenad Milijaš je po drugi put ove sezone krunisao golom. Vulverhempton je pobedio Barnli, a Milijaš, koji je načeo mrežu gostujuće ekipe, u razgovoru za B92 otkriva koliko ekipi znači njegova dobra igra, da mu je žao što je propustio duel sa Mančester Junajtedom, i kako se oseća jer ga mnogi ljubitelji fantazi fudbala biraju za igrača u svom timu...

Sportski intervju ponedeljak 21.12. 20:04 Komentara: 29

Mihajlović za B92: „Verovao sam u pobedu“

Novi trener Katanije Siniša Mihajlović na klupi tima sa Sicilije je debitovao porazom od Livorna, ali je samo nedelju dana kasnije njegov tim ostvario neverovatnu pobedu nad velikim Juventusom. U razgovoru za B92 bivši reprezentativac Jugoslavije govori o odluci da preuzme Kataniju, o tome koliko će trijumf nad Juventusom uticati na njegove igrače i razlici života na Siciliji i ostatku Italije...

Sportski intervju ponedeljak 21.12. 17:36 Komentara: 9

Milenko Tepić za B92: „PAO je pravi izbor“

Košarkaš Panatinaikosa Milenko Tepić polako odrađuje prvu godinu trogodišnjeg ugovora sa Panatinaikosom. Reprezentativac Srbije, polako se privikava na veliki grad, velike gužve i velike obaveze u klubu u kojem su porazi retkost.

U intervjuu za B92, Milenko Tepić govori o privikavanju na Panatinaikos, radu sa Željkom Obradovićem, novoj ulozi koju ima u Atini, gradu, velikom rivalistvu Panatinaikosa i Olimpijakosa posle prvog iskustva u Pireju, ali i reprezentaciji, grupi u Kajzeriju, i očekivanjima na Svetskom prvenstvu koje se naredne godine igra u Turskoj.

Sportski intervju ponedeljak 21.12. 15:08 Komentara: 19

Milko Bjelica za B92: "2009. godina za nezaborav"

Iako ima 25 godina, već četvrtu sezonu živi i radi u inostranstvu. Milko Bjelica je sa samo 18 godina debitovao u dresu Crvene zvezde i svojim talentom privukao veliku pažnju. Ipak, nekako nezapaženo je otišao sa Malog Kalemegdana pre tri godine, da bi danas bio jedan od najboljih pojedinaca velikog ovosezonskog iznenađenja Evrolige – Lijetuvos Ritasa.

Sportski intervju sreda 16.12. 12:11 Komentara: 3

Nenad Krstić za B92: „Uživam igrajući za Oklahomu“

Centar reprezentacije Srbije i Oklahoma Tandera, Nenad Krstić, drugi deo 2009. godine pamtiće kao jedan od uspešnijih košarkaških perioda u svojoj karijeri. Na Evropskom prvenstvu u Poljskoj Srbija je stigla do srebra, dok sa Oklahomom, popularni „Krle“ na početku sezone igra odlično.

U intervjuu za B92 Nenad Krstić govori o dobrom početku sezone, igranju za jedini profesionalni tim u Oklahomi, privikavanju na život u novoj sredini, posle Srbije i Njujorka, očekivanjima od NBA sezone, favoritima i onima koji su razočarali posle prve četvrtine, svom mestu u ekipi Tandera, ali i narednoj akciji reprezentacije na Svetskom prvenstvu koje će biti održano u Turskoj...

Sportski intervju ponedeljak 14.12. 12:07 Komentara: 8

Gabor Sagmajster za B92: „Najvažnije je završiti Dakar“

31. izdanje relija Dakar počinje 1. januara u Buenos Airesu, a Srbiju će ponovo predstavljati Gabor Sagmajster. Najbolji srpski motociklista, koji će se na najprestižnijem i najtežem svetskom reliju naći kao vozač ekipe Salaj iz Budimpešte, bio je gost B92 i u razgovoru je istakao kakav je bio osećaj završiti Dakar, kako je dočekan u Srbiji i koje su njegove ambicije pred reli koji će se po drugi put voziti u Argentini i Čileu...

Sportski intervju nedelja 13.12. 20:38 Komentara: 5