Branko Babić za B92: "Disciplinom do bodova"

Porazi u petom i šestom kolu Jelen Super lige od konkurenata za osvajanje šampionata prouzrokovali su prekid saradnje između FK Vojvodina i dotadašnjeg trenera Stepanovića. Posle uspešnog starta i prve pozicije na tabeli, novosadski klub posle sedam odigranih kola zauzima treće mesto, a ka boljem plasmanu, do kraja fudbalske sezone, prvotimce najstarijeg superligaša sa klupe će predvoditi Branko Babić.

Izvor: B92

Utorak, 13.10.2009.

00:16

Default images

Pre Vojvodine, Babić je sedeo na klupi Čukaričkog, OFK Beograda i podgoričke Budućnosti, a kako kaže, lako se dogovorio sa upravom Novosađana:

„Pregovori su kratko trajali, njihove i moje želje, ambicije se podudaraju. Ja sam podednički tip, Vojvodina ima ekipu koju karakteriše pobednički duh. Lako smo se sporazumeli. Eventualni problem, za mene, može da bude preuzimanje ekipe u ovom trenutku. Treba uzeti u obzir da novosadski klub nije u istoj poziciji sada i posle drugog kola prvenstva. Pokušaću ono najbolje da unapredim, treba još da se aktiviraju igrači, pokažu svoj maksimum. Uzor u igri treba da nam bude reprezentacija - užvati u fudbalu i pobeđivati.“

Koliko ste svesni odgovornosti i obaveza koje Vas očekuju?
www.fkvojvodina.com
„Znači mi što uživam poverenje stručnog štaba. Dogovorili smo se da postepeno, mirno, u što kraćem vremenskom periodu ispravimo ono što nije valjalo. Odgovornost sam preuzeo kada sam počeo da se bavim ovim poslom. Fudbalsko znanje, integritet, sigurnost, iskustvo daju mi za pravo da se nadam uspešnom raspletu svih problema. U ovom trenutku je najvažniji je rad, kojim ćemo, nadam se, napraviti iskorak u kvalitetu. Saradnja između mene i igrača će trajati dok bude postojala obostrana pobednička volja, želja za napretkom.“

Prethodne sezone ostvarili ste uspeh osvojivši crnogorski šampionat sa Budućnošću, koliko ste pratili aktuelnosti u srpskom fudbalu?

„Fudbalska scena Srbije nije velika, a iskreno, ni posebno kvalitetna. Činjenica je da postoje problemi, velika razlika u klasi između domaće i evropskih liga, težnja ka izjednčenju, međutim, biće potrebno još vremena da se to dogodi. Sa druge strane, nije velika razlika u nivou igre fudbalera Superlige i Prve lige, što je značajno za zanimljivost, ali se izgubila dominacija do sada videćih klubova.“

Imali ste priliku da na jednom treningu koliko-toliko upoznate igrače, da li postoji neki element igre za koji ste već u startu primetili da treda da se koriguje?

"Motiv, pristup treningu. To dodatno treba da se razvije. Nikada ne smemo da dozvolimo da protivnik više želi pobedu, da se više bori. Možemo i da izgubimo, ali borbenost mora biti naš adut. Želim da igrači dostignu taj nivo u mom procesu treninga da žele da napreduju, usavršavaju se, prevazilaze svoje dosadašnje mogućnosti. Za to treba vremena."

Kakav je stil igre koji ćete forsirati?

„Vladati terenom u svakom napadu, odbrani, znati kako treba da se deluje na protivnika u svakom momentu, igrati disciplinovano, odgovorno.“

Treneri koji su do sada predvodili Vojvodinu, uglavnom su najavljivali da će pružiti šansu mladim snagama tima, posle se uspostavilo da su to u manjoj ili većoj meri poštovali, šta možemo da očekujemo od Vas kada su u pitanju ukazivanje šanse Aleksića, Tadića, Medojevića i ostalih mladih nada Vojvodine?
www.fkvojvodina.com
„Kada sam bio u Čukaričkom, Ninkoviću i Kolarovu sam, kao mladim igračima, dozvolio da se priključe prvom timu. Kao trener OFK Beograda, među prvih 11 igrao je tada šesnaestogodišnji Bobanu Rajkoviću. Mislim da to jasno opisuje moj stav. Godine su nevažne. Sve zasluge za igru se pokazuju na treninzima.“

Kao iskusni stručnjak, koliko pretpostavljate da će biti potrebno vremena da se fudbaleri prilagode Vašem načinu rada, da se Vi uklopite u sistem funkcionisanja kluba?

„Teško predviđam materijalne stvari, poziciju na tabeli, pobedu. Tražim odgovornost, zalaganje, disciplina u igri, to bi trebalo da donese mesto na "fudbalskoj lestvici" Lige.“

Branka Babića ugovor sa Vojvodinom veže do kraja ove sezone, uz mogućnost raskida u slučaju povoljne inostrane ponude.

Novi trener će na klupi Vojvodine debitovati u subotu u meču 8. kola JSL protiv Babićevog bivšeg kluba, OFK Beograda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: