Stevan Karadžić za B92: 'Iskusniji smo nego prošle sezone'

Do početka nove sezone u NLB ligi ostala su još četiri dana, a Srbija će ove godine imati pet predstavnika – Partizan, Crvenu zvezdu, Hemofarm, FMP Železnik i Radnički (bivši Lajons). Seriju intervjua sa trenerima srpskih klubova na Jadranu nastavljamo razgovorom sa Stevanom Karadžićem, trenerom košarkaša Hemofarma iz Vršca. Karadžić je za B92 pričao o novim igračima u timu, odrađenim pripremama, nosiocima igre u narednoj sezoni, šansama u Evrokupu i favoritima u NLB ligi.

Izvor: Aleksandar Kovaèeviæ

Utorak, 06.10.2009.

23:50

Default images

Trener Hemofarma je zadovoljan kako su se tri nova igrača (Marko Šutalo, Raško Katić, Džerod Kameron Stivenson) uklopila u tim tokom priprema.

Odigrali smo dosta utakmica tokom priprema, a tri nova igrača su se dobro uklopila. Pre deset dana su se priključili reprezentativci Mačvan, Marković i Borisov koji je igrao za Crnu Goru. Generalno imamo dobar tim koji je iskusniji za jednu godinu pa se nadamo da ćemo se i ove godine boriti za sam vrh i trofeje.

Partizan je mnogo menjao tokom leta, a Crvena zvezda je tradicionalno u teškoj situaciji. Međutim Karadžić smatra da su glavni rivali njegovog tima jednako kvalitetni iako su, npr. 'crno-bele' napustila četiri standardna igrača (Tepić, Tripković, Veličković i Lazme).

"Ne mogu da kažem da smo zbog toga favoriti. Partizan je napustilo nekoliko igrača ali su doveli i nove, mlade. S obzirom na sistem rada, tradiciju i publiku, Partizan je i dalje favorit za trofeje. Zvezda je sačuvala tim i pojačala se Amerikancem Bejlijem i povratnikom Radivojevicem, a doći će im još jedan centar, tako da ima jednako kvalitetan tim kao i prošle godine kada su igrali finale Superlige".

Karadžić smatra da će trebati malo vremana da se tim potpuno uigra, posebno novi igrači, ali da neće biti problema da oni u potpunosti zamene Nebojšu Joksimovića i Vladana Vukosavljevića koji su poslednjih sezona bili nosioci igre, a ovog leta napustili Vršac.

"Prva kola će sigurno proteći na uigravanju igrača koja nisu igrala ligu pršle sezone, te Markovića i Mačvana koji su emotivno ispražnjeni posle Evropskog prvenstva u Poljskoj. Biće potrebno nekoliko nedelja da se svi integrišu u tim. Na pozicijama gde su igrali Joksimović i Vukosavljević doveli smo Katića i Šutala, ali mislim da će, pošto se vremenom adaptiraju, uspešno zameniti ovu dvojicu".
Dosta se očekuje i od Amerikanca Džeroda Kamerona Stivensona (200cm, 34 godine).

"Džerod Stivenson je pre svega odičan šuter i stealc koji je veoma iskusan jer desetak godina igra u Evropi. Od njega smo dobili ono što smo i očekivali. Doprineće mnogo i u odbrani, a najvažnije je da da podršku mladim igračim u bitnim i teškim utakmicama koje budemo igrali".

U pripremnom periodu se kao najkorisniji igrač 'farmaceuta' izdvojio Milivoje Božović od kojeg Karadžić očekuje slične partije u šampionatu ali i napredak do reprezentativnog dresa.

"Božović je i prošle sezone bio na dvadesetak minuta i veoma zapažen u finišu sezone. On je veoma dobro iskoristio letnju pauzu da radi na snazi i šutu i to već daje rezultate. To je igrač koji je dugo u Hemofarmu i koji je nedavno produžio ugovor, pa na njega Hemofarm najozbiljnije računa da bude jedan od stožera ovog tima, a i mislim da je on kao igrač veoma interesantan i za naš nacionalni tim".

Znatno veći napredak i zapaženiji učinak uz porast minutaže očekuje se od Bobana Marjanovića.

"Danas je veoma teško naći igrača koji ima izuzetno veliku minutažu u bilo kom timu. Retko ko igra duže od 30 minuta na utakmici jer je tempo veoma naporan, igra se na svaka tri dana. Boban je prošle godine bio na petnaestak minuta i sigurno da će ove igrati još više. Najviše zavisi od njega, kako bude trenirao i radio".
Hemofarm je prošle sezone sjajno igrao u Evrokupu, a malo je falilo da se tim iz Vršca nađe i u finalu. Karadžić smatra da će ove godine takmičenje biti neuporedivo kvalitetnije, pa sa tim i teže.

"Evrokup će biti izuzetno jak ove godine, a to se već vidi po parovima kvalifikacija. Tu je pet - šest velikih evropskih timova pa će biti veoma teško ponovoti rezultate od prošle godine. Uzdamo se u to da smo napredovali i kao tim i pojedinačno, ali je rano govoriti o tekmičenju jer mnogo zavisi i od sastava grupa. Ove godine učestvovaće i neke ekipe koje su ispale iz kvalifikacija za Evroligu pa će Evrokup biti kvalitetniji nego ikad".

Favorita za fajnal-for NLB lige ove godine je još više nego prošle. Karadžić je izdvojio izuzetno pojačanu Olimpiju, standardne Partizan, Zvezdu, Cibonu i Zadar, ali i Zagreb, te debitanta u takmičenju Cedevitu.

"Ljubljanska Olimpija se izuzetno pojačala. Izdvojila je najviše sredstava za pojačanja. Tu je i Cibona koja i pored trenutnih finansijskih problema ima veoma dobar tim, nista slabiji nego prošle godine. Zadar i Buducnost su svakako i igri pa su uz Partizan, Zvezdu i nas to timovi koji će podeliti plasman od 1-6 mesta i koji će se na kraju plasirati u evrokupove sledeće godine. Tu treba istaći i novog člana, ekipu zagrebačke Cedevite koja je sastavila jako dobar tim iako su se skupili skoro. Timovi koji su prošle sezone bili na sredini tabele su se veoma pojačali, npr. Zagreb je potpisao Prkačina, ima i Mulaomerovića pa će biti veoma teških utakmica".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: