Obradović za B92: „Veliki uspeh, podstrek za SP“

Trener Panatinaikosa i nekadašnji trener i selektor reprezentacije Željko Obradović u razgovoru za B92 govorio je o velikom uspehu reprezentacije Srbije, razlici koju je uz borbenost i kvalitet tima napravio Dušan Ivković, Milošu Teodosiću, tesnim utakmicama na Evropskom prvenstvu i klasi Španije, pripremama Panatinaikosa i novajlijama, ali i svečanoj akademiji koju su njemu u čast organizovali prijatelji u Čačku.

Izvor: Igor Vujièin

Ponedeljak, 21.09.2009.

15:34

Default images

Po tradiciji Obradović se sa svojim timom priprema na Zlatiboru za novu sezonu u kojoj zelene očekuju mnoga iskušenja. Vlasnik najvećeg broja titula prvaka Evrope, i nekadašnji trener i selektor reprezentacije sa pažnjom je pratio utakmice na Šampionata ’starog kontintenta’ u Poljskoj. Uspeh koji je napravila najmlađa selekcija na šampionatu je prema rečima Obradovića fantastičan, ali i pravi podstrek za Mundobasket u Turskoj.

Rezultat koji smo napravili u Poljskoj je izuzetan u svakom pogledu. Pred Šampionat želja stručnog štaba, igrača i javnosti bila je plasman na Svetsko prvenstvo, a prevazišli su sva očekivanja i zaista napravili veliko zadovoljstvo svima koji prate košarku u našoj zemlji. Srebrna medalja za najmlađu ekipu na turniru bi trebalo da bude podstrek tim igračima da se sledeće godine dobro pripreme za Svetsko prvenstvo i da shvate da imaju kvalitet. Ono što sam primetio gledajući izveštaj posle utakmice i slušajući izjave igrača posle meča je da je par igrača bilo svesno da su odigrali finale slabije. Međutim, to apsolutno ne može da pokvari utisak svega što su uradili na prvenstvu i ja im lično čestitam na srebrnoj medalji".

Pored borbenosti, razliku u korist srpske reprezentacije po Obradoviću donosio je prema rečima Dušan Ivković. Ocena trenera Panatinaikosa ima specifičnu težinu, pošto su sarađivali godinama.
Razliku u našu korist donosilo je i najbolje vođenje sa klupe. Duda je bio najbolji trener na Evropskom prvenstvu, to je bilo očigledno svima koji se razumeju u košarku. To da je ekipa delovala kao ekipa takođe je njegovo delo, atmosfera koja je u svakoj utakmici mogla da se vidi koja vlada među igračima, disciplina. Takođe u svakom trenutku jasna situacija, i odbrambeno i napadački. Sigurno ogromne zasluge pripadaju i njemu i svemu onome što je uradio, ne na ovom Evropskom prvenstvu, nego od trenutka kada je preuzeo reprezentaciju prošle godine, i počeo da stvara tu ekipu koja kroz kvalifikacije, eto, stigla do srebrne medalje“.

Javnost je novog heroja reprezentacije pronašla u Milošu Teodosiću, a Obradović ga prati godinama, a priliku da ga gleda izbliza ima od kada je plej koga mnogi proglašavaju novim Aleksandrom Đorđevićem prešao u Olimpijakos prošlog leta.

Treba imati u vidu da je Teodosić u juniorskim i mlađim selekcijama bio glavni igrač. On je igrač koji voli da preuzme odgovornost, a to je uradio i ove godine u reprezentaciji, ali nije samo on, ovo je uspeh cele reprezentacije. U velikim utakmicama i kada igrač odigra dobro dobija se veliki igrač, kao krajnji rezultat. On je zaista to polufinale odigrao fenomenalno, a ja se nadam da će nastaviti ovako da igra u reprezentaciji, a ne bi valjalo da nastavi da igra i u Olimpijakosu“, našalio se Obradović.
kosarka.si
Najtrofejniji trener u Evropi ističe da će ovo Eropsko prvenstvo biti upamćeno po brojnim tesnim utakmicama, velikoj borbenosti, ali bez i prevelikih taktičkih novina.

Još pre početka sam prognozirao da je Španija apsolutni favorit, a da sve ostale reprezentacije imaju šansu, i da svako svakoga može da dobije. Na kraju je i ispalo tako. Kada se vratimo na početak i one zaista sjajne utakmice naše reprezentacije protiv Španaca, gde su oni igrali slabo, a mi dobro, sve to nije u stvarnosti baš tako izgledalo. Treba imati u vidu da je Španija počela šampionat bez Rudija Fernandeza, koji je zaista mnogo važan igrač za njihovu selekciju, i da Gasol nije odigrao ni jednu utakmicu u pripremnom periodu, pa je posle kroz prvenstvo sticao formu. Videli smo na kraju kako su odigrali četvrtfinale, polufinale i finale“.

Tačno je i da su neke reprezentacije bile bez ključnih igrača, ali kada je tako, uvek iskoči neko drugi, mlađi dobijaju šansu. Ono što je bilo očigledno je da su sve ekipe odigrale maksimalno borbeno, da je mnogo utakmica odlučivano u poslednjim sekundama, da se igralo dosta produžetaka. To je ono što je davalo draž ovom prvenstvu. U velikim utakmicama u završnici, pa i u grupama koje su odlučivale o rasporedu za nastavak, bilo je nemoguće očekivati neku lepu igru, iako je bilo i spektakularnih poteza i lepe igre. Kada se igra na rezultat, onda je to mnogo teško, onda to mogu da rade samo veliki asovi, a to je na ovom prvenstvu bila reprezentacija Španije. Jurili su formu, i na kraju odigrali najbolje u samoj završnici. Bilo je i drugih reprezentacija koje su probale, igrale dobru košarku, bilo je i zanimljivih stvari koje su treneri i igrači pokušavali da primene u toku utakmice, ali bez nekih prevelikih noviteta“.
Beta
Izlizana fraza, ali tako adekvatna u slučaju Panatinaikosa, „teže je braniti nego osvajati“. Ekipa je prošle sezone osvojila „triplu krunu“, ali je, ipak, Obradović već bio i u takvoj situaciji, ne tako davno. Ekipa je osvežena i to na bekovskoj poziciji, dovedeni su Nik Kalates i Milenko Tepić.

Imamo već to iskustvo, pre dve godine smo osvojili sve tri titule i znamo koliko nam je teška godina bila nakon te. Svi će jurišati, igrati sa velikom motivacijom protiv Panatinaikosa. Međutim, računamo i mislimo da imamo ekipu koja zaista može u svim takmičenjima da ode daleko. Imao sam na Evropskom prvenstvu petoricu igrača koji su igrali, četvoricu Grka i Tepića. Zaista mislim da je njima neophodan odmor i kako bi se reklo „da promene čip u glavi“, da shvate da igraju za PAO posle napornih priprema i nastupa za nacionalne timove. Daću im sigurno osam-devet daba slobodno, ali ih i manje koristiti u periodu koji je pred nama do početka prvenstva. Pojačanja takođe iziskuju vreme za uklapanje. Ali, to se svake godine dešava, uvek dolazi par novih igrača, i za Kalatesa i za Tepića mislim da su vrlo inteligentni igrači, i da neće imati preveliki problem sa adaptacijom i privikavanjem na filozofiju i igru Panatinaikosa. Čeka nas teška sezona, ali nikada nema lake sezone. Ipak, to je veliki izazov da vidimo šta možemo posle onakve sezone“.

Pored brojnih trofeja u evropskim okvirima, Obradović je jedno od najvećih priznanja u životu doživeo od svojih Čačana. Tokom leta održana je svečana akademija u čast trofejnog trenera i nekadašnjeg igrača i reprezentativca. Kada takvo priznanje dobijete od prijatelja i to u gradu koji obožava košarku,onda se takvo veče pamti ceo život

To je jedno od najlepših večeri u mom životu. Kada ti takvo priznanje daju ljudi koje smatraš velikim prijateljima, to je urađeno iz srca, apsolutno spontano, ja nisam ni očekivao tako nešto, očekivao sam da će to biti uži krug mog društva i prijatelja koje srećem kada dođem u Čačak. Međutim, napravili su jedno veče koje nikada neću zaboraviti i još jednom bih iskoristio priliku da se svima zahvalim svima koji su učestvovali u tome", rekao je Obradović za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: