Pižon za B92: „Vera u sopstvenu mladost“

Fudbaleri Crvene zvezde su uveliko u novoj sezoni, ali ih prva borba u Jelen Superligi očekuje u subotu, kada gostuju Jagodini. Prošlu sezonu crveno-beli su završili na trećem mestu, što je najlošiji plasman u domaćem šampionatu od raspada stare Jugoslavije, ali u novu sezonu Crvena zvezda ulazi mnogo optimističnije što potvrđuje trener ekipe Vladimir Petrović Pižon.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.08.2009.

00:12

Default images

„Mi ne obećavamo mnogo, ali ćemo se u svakom slučaju truditi i boriti da ostvarimo što bolji plasman, da ne ponovo rezultat od prošle godine. Ipak, mislim da ne bi bilo loše ni da ponovo budemo treći, ali da afirmišemo ceo novi tim“, rekao je Petrović.

U odnosu na prethodne dve sezone, kada se insistiralo na strancima, sada je ekipa Crvene zvezde potpuno drugačije strukturisana pošto se u redove crveno-belih vratila nekolicina igrača koji su ponikli u omladinskoj školi, što utiče na atmosferu u timu.

„Pokazalo se da je atmosfera izuzetna i da je upravo to pravi put Crvene zvezde za budućnost, pošto u timu mora da bude pet igrača iz omladinske škole“.

Utakmica sa Dinamom iz Tbilisija je donela novine, nešto što dugo nije viđeno na „Marakani“, a to je da se ekipa vratila sa minusa od četiri gola u zbiru do plasmana u sledeće kolo. Poslednji put Zvezda je napravila takav podvig baš kada je Petrović bio u timu protiv Dinama iz Berlina, a prolazak u poslednje kolo kvalifikacija za Evropa ligu mnogo je uticao na sve u timu.

„Igrači ne veruju da je to istina. I ne treba da veruju, to će za njih biti stvarno tek kada završe karijeru. To će im biti jedan lep san koji mora brzo da se završi, jer nas već u subotu čeka utakmica u Prvenstvu, pa i drugi protivnik u Evropa ligi, jer nema vremena da se živi u oblacima i ja se samo trudim da im na treninzima prenesem da to što je bilo mora da se zaboravi što pre, jer nas novo dokazivanje već čeka".
Prošle sezone Partizan je već posle prvog dela šampionata napravio veliku prednost u odnosu na Vojvodinu i Zvezdu. Novo prvenstvo počinje već u subotu, a u njemu će Vojvodina biti jača, Zvezda sa potpuno drugačijim ambicijama i potpuno drugim mentalnim sklopom ulazi u sezonu, dok je Partizan, čini se, slabiji, posebno posle šoka koji su pretrpeli sa Apoelom, u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Trener crveno-belih, ipak, ne obećava trku utroje, već samo priželjkuje afirmaciju mladih igrača.

„Očekujemo da mlade igrače afirmišemo i da napravimo prepoznatljivu igru koju smo i obećali kada smo i došli, i mislim da se polako to i ostvaruje. Još je rano govoriti o prognozama jer imamo mnogo utakmica pred sobom. Trudićemo se da što više mladih igrača afirmišemo, jer za njih ne dajemo mnogo para, a kada ih budemo prodavali u svakom slučaju ćemo nešto zaraditi. Pokazalo se da je kupovina stranih igrača preterana i ne dovodi ničemu. Imamo neku našu politiku, koju je rukovodstvo kluba zacrtalo i mi na tome baziramo rad".

Prošlog vikenda Petrović je imao priliku da prisustvuje utakmici Slavije, narednog rivala Crvene zvezde u kvalifikacijama za Evropa ligu, koju je odigrala pred 10.000 navijača, i ocenio je da je bolje što će crveno-beli kao poslednju prepreku u kvalifikacijama imati češku ekipu, nego što bi bio slučaj da im je protivnik Valensija ili Benfika.
BB
„Valensija i Benfika su ekipe koje u svojim redovima imaju fantastične igrače, dok Slavija to nema. Slavija radi isto kao i mi, ona pravi igrače i prodaje, mada i kupuje. Sada je kupila par igrača koje je platila po milion evra, dok to Zvezda nije uradila skoro nikada. I zato je bolje što smo izvukli Slaviju, mislim da je protivnik po meri i da možemo da igramo sa njima i da će to biti dve interesantne utakmice".

Pred sam start sezone u domaćem šampionatu Zvezda je dovela Milana Vilotića, o kome se još početkom leta pričalo kao potencijalnom pojačanju crveno-belih, i koji će sigurno doprineti stabilizaciji odbrambene linije, koja se na utakmicama protiv Dinama pokazala kao najslabiji deo tima.

„Svaki talentovan igrač, a posebno on koji je igrao za mladu reprezentaciju na Evropskom prvenstvu je dobrodošao u Crvenoj zvezdi. Nadam se da ćemo poboljšati taj deo, a ne samo za sada, već i za ubuduće, pošto je Vilotić mlad i treba, uz Savića, da bude nosilac Zvezdine odbrane u budućnosti“.

Od ostalih igrača koje je Zvezda tokom leta dovela od nekolicine se mnogo očekivalo, prvenstveno od Darka Lazovića i Nemanje Obrića, ali oni još uvek nisu dobili priliku da zaigraju. Ipak, ako Zvezda izbori plasman u Evropa ligu može se očekivati da i oni istrče na teren.

„Ako uspemo da se plasiramo u Evropa ligu biće više prilika da i oni igraju jer neće svi igrači moći da izdrže ritam utakmica koje će biti igrane sredom i nedeljom“.
Četvrta Zvezdina zvezda ističe da je upravo plasman u Evropa ligu ono što crveno-belima dali da bi bili prvi favoriti za titulu u domaćem prvenstvu.

„Nedostaje nam da uđemo u Evropa ligu, da imamo takve međunarodne utakmice, jer naši mladi igrači to nisu imali i to bi mnogo značilo za njihovu budućnost pa i za budućnost našeg kluba“.

Sa dve utakmice pred domaćim navijačima, pred Rudarom i Dinamom, kada je publika odradila veliki deo posla, čini se da nestaje strah koji je karakterisao igru Zvezde u prethodnih nekoliko sezona.

„Stvorilo se neko poverenje između navijača i igrača i to je lepo videti. Možda neće biti uvek tako dobro, ali je isto tako važno da kada ne ide da nas naši navijači podrže, jer mi igramo pred njima i mi želimo da njima pokažemo da znamo i da ih usrećimo. Mi ćemo se truditi da uvek bude dobro, ali i kad nije oni treba da nam pomognu, a to oni i rade“.

Prema rečima trenera Zvezde sadašnja situacija u klubu se ne razlikuje od one kakva je bila kada je 1996. godine prvi put bio šef stručnog štaba crveno-belih.

„Mislim da je ista situacija. Kao i sada kad smo pobeđivali sve je bilo dobro, a kada smo počeli da gubimo sve se okrenulo. Videćemo, mi sad samo dobijamo, a kada počnemo da gubimo videćemo kako ćemo to da istrpimo“.
BB
Za sada Crvena zvezda nema zvezdu tima jer nijedan igrač nije u reprezentaciji, što treba da bude cilj svakog člana tima, reči su Petrovića.

„Čim nemamo igrača u reprezentaciji nemamo ni zvezdu tima. To i stalno govorim svojim igračima, da dobar igrač mora da igra u reprezentaciji. Nijedan igrač iz Crvene zvezde sada ne igra za A reprezentaciju, što njima treba da bude cilj, a do njega će doći zalaganjem na treninzima, da na utakmicama da pokažu svoj kvalitet, da bi zaslužili poziv selektora. Kada već usledi poziv to će značiti da napravili veliki pomak u svojoj karijeri“.

Prvi protivnik crveno-belih u novoj sezoni će biti Jagodina, a strateg Zvezde ne potcenjuje protivnika i uveren je da njegove igrače čeka veoma teška utakmica.

„Biće to vrlo teška utakmica. Znamo da svi žele da pobede Zvezdu, i da svi upravo protiv Zvezde žele da se dokažu. Na tim utakmicama se i prvenstvo osvaja. Ako na takvim utakmicama napravimo dobar rezultat biće to dobar znak, ali to, ipak, ne mora ništa da znači. Mi ćemo se truditi i boriti, a ako bude i malo sreće videćemo dokle ćemo dogurati“, zaključio je Petrović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: