Đoković za B92: "Problem je psihološki"

Najbolji srpski teniser Novak Đoković u ekskluzivnom intervjuu za B92 kaže da je očekivao da svaka greška u meču sa Hasom može skupo da ga košta.

Izvor: B92

Sreda, 01.07.2009.

21:47

Default images

"Mogao sam da pretpostavim da će biti takav scenario jer sam i u Haleu imao problema da uhvatim ritam, naročito u servisu i riternu. On je vrlo agresivan igrač, ali znam da ima psiholoških problema i padova u njegovoj igri, poznat je po tome. Nadao sam se potajno da ću agresivnošću izazvati te padove, ali toga nije bilo jer ja nisam bio ofanzivan".

Novak kaže da sve što se dešavalo na početku godine (proslava Nove godine u Beogradu i kasni odlazak u Australiju) nije uzork slabijih rezultata.

"Ne bih se vraćao toliko dugo unazad, 6-7 meseci. Posle duge sezone, postojao je krizni period i malo zasićenje od tenisa i obaveza koje su me zatekle na terenu i van njega. Jednostavno, posle velikog uspeha i osvajanja Mastersa u Kini, želeo sam neko vreme da se posvetim sebi i da ne razmišljam o poslu, o karijeri. Na žalost, posledice toga sam osetio u Australiji. Ne samo zbog toga, nisam se loše pripremio, uticaja je imala i odluka da promenim reket".
Ipak, ubrzo su Novakova igra i rezultati počeli da se poboljšavaju, pre novog pada u Parizu.

"Vremenom sam se navikao na reket, osvojio turnir u Dubaiju, a mislim da je posle finala u Majamiju sve krenulo uzlaznom putanjom, bar sam se ja tako osećao. Sezona na šljaci prošla je u redu, a onda je došao Rolan Garos i kobni poraz od Kolšrajbera u kojem nisam pružo ni 20% svojih mogućnosti. To je bilo neočekivano jer sam bio jedan od favorita da doguram do kraja, uzevši u obzir prethodne sjajne rezultate na šljaci. Trudio sam se da gledam na to pozitivno jer sam imao više vremena da se pripremim za travu".

Đoković kaže da se njegov trud ne sme dovoditi u pitanje jer on žestoko trenira.

"Nije problem u tome da ja ne treniram dovoljno intenzivno kao što sam to činio ranijih godina. Naprotiv, ja i više truda ulažem u sebe jer je sezona još zahtevnija i u obavezi smo da igramo još više turnira. Zaista, tenis danas zahteva mnogo više koncentracije i posvećenosti. Dao sam sebe 100% jer je tenis moj život. Ipak, nema tu tajni, problem je psihološki, kada treba da odigram ofanzivno, odigram vrlo pasivno i dam protivniku priliku da dominira".
Novak se složio sa konstatacijom da mu dolazak u Srbiju oduzima mnogo snage.

"Kada postižete zapažene rezultate i dođete u vrh bilo kojeg sporta, normalno je da privlačite pažnju svog naroda. To je prirodan proces. Morate da se suočavate sa mnogo više stvari i van terena koje odvlače pažnju, ali nesvesno, zaista nesvesno oduzimaju energiju. Zato i pokušavam, doduše protiv svoje volje, da što manje vremena provodim u Beogradu. Znam da smo mi mnogo specifičan narod jer smo emotivni i temperamentni i želimo mnogo toga. Ipak, očigledno je da našem narodu tenis još nije dovoljno poznat, to je individualni sport koji se mnogo razlikuje od ostalih sportova".

Ipak, Đoković smatra samog sebe osnovnim izvorom presije koju oseća.

"Osetio sam veliki pritisak u poslednje vreme, ali on ne dolazi od našeg naroda ili ljudi koji me okružuju, već ga ja namećem sebi. Svestan sam svog kvaliteta, čim samo osvojio Gren slem, znači da to mogu ponovo da uradim. Tek imam 22 godine, na početku sam karijere i videćemo koliko će me služiti zdravlje i koliko ću fizički biti sposoban da izdržim sve".

Novak će se u naredne dve nedelje odmoriti od tenisa i pokušati da se opusti. Sezonu na betonu počeće na turniru u Montrealu (8-16. avgusta), a naveo je da će pre toga učestvovati na egzibiciji u SAD-u.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

85 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: