Lukić: "Klub na pravom putu"

Predsednik FK Crvena zvezda Vladan Lukić održao je u subotu konferenciju na kojoj se dotakao svih sportskih tema.

Novo rukovodstvo na čelu sa Vladanom Lukićem preuzelo je Crvenu zvezdu 27. maja, i za ovih mesec dana je uspelo da oformi ekipu za sezonu 2009/10.

Izvor: www.crvenazvezdafk.com

Subota, 27.06.2009.

18:54

Default images

"Danas, na dan kada je naša ekipa otišla na drugi deo priprema u Ivanjicu mogu u ime Crvene zvezde da kažem da je prelazni rok za naš klub skoro završen. Doveli smo sedam novih igrača i to Obrića, Kadua, Savia, Ignjatijevića, Lazovića, Đorđevića i Lekića, sa šest omladinaca iz naše škole (Vukosavljević, Denković, Čaušić, Luković, Stojković i Caković) smo potpisali profesionalne ugovore i vratili smo sa pozajmica Burzanovića, Savića, Perovića, Srećkovića i Pavlovića", ističe Vladan Lukić.

Lukić se osvrnuo i na povratak Abubakara Umarua i Avala Isaha u klub.

"Može se slobodno reći da je povratak Abubakara i Isaha ravan dolasku novih igrača. Oni su na dan dolaska nove uprave Zvezdu bili izgubljeni igrači za naš klub. Da li treba da vas podsetim da je Isah u aprilu pokušao da napusti Srbiju i da je vraćen sa aerodroma? Trebalo je mnogo strpljenja, ubeđivanja i plaćanja dugova, da ubedimo te igrače da ponovo poveruju da je Zvezda klub za njih. Želim da se javno zahvalim našem v.d. generalnom sekretaru Andriji Kleutu i njegovim saradnicima na velikom angažovanju oko povratka Abubakara i Isaha u Crvenu zvezdu."

Novinare je zaminalo i kakva je situacija sa Bernanrdom Parkerom.

"Zvezda nastavlja borbu i za povratak Parkera. Ta borba će biti mnogo teža jer je neko potpisao ugovor po kome ako Zvezda ne plati 5. maja deo obeštećenja njegovom bivšem južnoafričkom klubu on ponovo postaje njihov igrač istog dana!? To znači da je propalo 300 hiljada evra koliko je plaćeno od strane Zvezde južnoafričkom klubu i 37 500 evra koliko je plaćeno do sada Parkeru. Želim da kažem da je Zvezda obavestila FIFA da je spremna odmah da plati Parkerovom bivšem klubu celokupno dugovanje, Parkeru njegovo dugovanje a njegovom bivšem klubu smo ponudili i da otkupimo njihov deo koji su imali od Parkerovog daljeg transfera iz Zvezde. Naša ponuda je sada na FIFA i borimo se da bude prihvaćena jer mnogo klubova u svetu kasni sa plaćanjima zbog ekonomske krize a FIFA je pokazivala razumevanje za njih. Dakle, u vezi sa Parkerom smo uradili sve što je u našoj moći ali odluka nije u našim rukama."
Pred vratima 'Marakane' je i Milan Vilotić.

"Zvezda je pred dogovorom sa štoperom Vilotićem iz Čukaričkog. Osim Vilotića pokušavamo da angažujemo još jednog beka i time će sve naše želje za ovaj prelazni rok biti ispunjene. Naravno, ako do kraja jula iskrsne neka izuzetna ponuda koju možemo finansijski da pratimo – reagovaćemo ali bez obaveza jer je i bez toga ovaj tim je ekipa u koju verujemo", jasan je Vladan Lukić.

Prvi čovek Crvene zvezde nije krio ni tačne podatke o prelaznom roku.

"Želim da se zahvalim članovima uprave i našim brojnim prijateljima koji su u ovom teškom trenutku za Zvezdu pomogli da mnogi igrači dođu u naš klub. Vrednost ugovora svih pojačanja koja smo doveli ovog prelaznog, novih trenera i sportskog direktora, a od kojih niko nije potpisao na manje od tri godine, iznosi 1 357 000,00 evra za sve sezone. U sezoni 2009/10 Zvezda će ovim igračima i trenerima platiti 477 000.00 evra."

Nemoguće je ne napraviti poređenje sa nekim prošlim vremenima.

"Vrednost ugovora svih igrača koji su dovedeni u Zvezdu prošle godine (u prelaznom roku za sezonu 2008/09) kako tokom leta, tako i zimus iznosila je 7 510 000.00 evra! Za ove igrače, trenere i sportskog direktora u sezoni 2008/09 Zvezda je imala obavezu da plati oko 3 000 000,00 evra!? Dakle, sa velikim zadovoljstvom mogu da kažem da je napravljena ušteda od preko 6 miliona evra. U ime uprave Zvezde odgovorno tvrdim da će ovaj tim Zvezde imati bolji sportski rezultat od prošlogodišnjeg. Ja u ovaj tim verujem a iza prošlogodišnjeg ne bih mogao odgovorno da stanem", iskren je Lukić.

Usledilo je objašnjenje statusa Nemanje Pejčinovića.

"Takođe želim da istaknem zašto neki igrači nisu ostali u Crvenoj zvezdi. Primetio sam da se u javnosti vodila velika rasprava oko Nemanje Pejčinovića. On je prošlu sezonu odigrao kao pozajmljen igrač FK „Rad“ i samo za šestomesečnu pozajmicu Zvezda je trebala da plati njegovom klubu 100 000,00 evra. Da smo odlučili da ga zadržimo trebalo je sada u junu da platimo FK „Rad“ još 300 000,00 evra. I još plata za Pejčinovića. I to nije sve. Kada su Zvezda i Rad napravili aranžman oko Pejčinovića, Zvezda je dala sva svoja prava FK „Rad“ na mladog reprezentativca Jagoša Vukovića i još smo dali 50 odsto prava na svog reprezentativca Vujadina Savića koga smo ovog leta vratili u klub. E sada sami prosudite koliko je to bio dobar aranžman za Zvezdu. Mi kao nova uprava tu nismo imali nikakvog izbora, sve je pre nas potpisano i završeno i sada neko drugi treba da odgovara na pitanja zašto. Mi smo jedino mogli da platimo 400 000.00 evra za Pejčinovića a to nismo želeli."
Pojašnjenje je stiglo i za Brazilca Klea.

"Što se Klea tiče, pošto se oko njegovog odlaska podigla velika prašina, želim da kažem da nova uprava nije imala nikakve mogućnosti da ga zadrži jer je on već kada smo mi došli bio slobodan igrač pošto za njega nije plaćeno njegovom klubu 800 000,00 hiljada evra. Ono što želim da istaknem i da smo imali mogućnosti za njega nikada ne bi smo platili 800 000,00 evra. Koliko čujem naše komšije su njegovom bivšem klubu platile manje ali to već nije naš problem već ozbiljno pitanje zašto je Zvezda prošle sezone preplaćivala igrače i ovo je još jedan dokaz za to", kaže Lukić.

Ognjen Koroman je pred odlaskom, ali samo fizičkim s obzirom da če na Marakani uvek imati svoje mesto.

"Ognjen Koroman je jedan od najboljih igrača Srbije i na putu je da nađe novi angažman. Mi smo se njim dogovorili oko sporazumnog raskida i sa njegovim aranžmanom su zadovoljni i Zvezda i Koroman. Želim da istaknem da je Ognjen dao mnogo Zvezdi i da je uvek dobrodošao u naš klub."

Zna se i tačno na koga Zvezda više ne računa za narednu sezonu i zašto.

"Od prošlogodišnje ekipe više ne računamo na Džefersona Silvu, Šišića, Somea, Fereiru, Pekarića, Vukobratovića, Maksimovića i Mijailovića. Za neke od njih su ugovori bili previše visoki za naš klub poput Šišića kome ugovor vredi 750 000,00 evra, Fereire od 460 000,00 evra, Džefersona Silve od 600 000,00 evra ili Somea od 390 000,00 evra. Kako za njih, tako i za ove druge na koje više ne računamo, naš stručni štab je procenio da oni nisu igrači za Crvenu zvezdu. U vezi sa ovim igračima naš menadžment danonoćno radi kako bi oni pronašli nove aranžmane kojima bi bili zadovoljni i oni, i Zvezda."

Predsednik Vladan Lukić se na kraju zahvalio na razumevanju koje nove rukovodstvo ima kod celokupne javnosti posebno navijača.

"Želim da se zahvalim sportskoj javnosti i medijima na podršci koju su imala sva naša nastojanja u ovim mesec dana da konsolidujemo Klub. Mnogo toga smo uradili ali želim da istaknem da je klub i dalje u teškoj situaciji i da nam je potrebna pomoć svih zvezdaša da Crvena zvezda ponovo bude ono što je bila nekada. Za razliku od pre meseca dana sada se vidi da je Klub na pravom putu i da recept za uspeh postoji. Pozivamo sve da i dalje budu sa nama jer ovo što radimo je jedini mogući put za oporavak Kluba."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: