Ana Ivanović: „Planiram da se vratim u vrh“

Kada je u junu 2008. prva teniserka sveta Ana Ivanović eliminisana u trećem kolu Vimbldona, svi su bili u šoku, ali to nije izgledalo kao velika pretnja njenom nezadrživom napretku na WTA turu. Sa 20 godina, srpska teniserka je osvojila Rolan Garos i potom postala broj jedan. Godinu dana kasnije, situacija je mnogo drugačija.

Izvor: BBC

Nedelja, 21.06.2009.

20:30

Default images

Posle poraza u četvrtom kolu Rolan Garosa prošlog meseca, Ivanovićeva je pala na 13. mesto, a od Otvorenog prvenstva Francuske prošle godine osvojila je samo jedan manji turnir. Usledile su i dve promene trenera za koje se mlada teniserka opredelila kako bi pokušala da se vrati u vrh svetskog tenisa.

Nade da bi Ana mogla da zasija na pripremi za Vimbldon potonule su, pošto je u prvom kolu turnira u Istbornu poražena od Nadje Petrove, koja je ipak bila odlična i bolje rangirana protivnica.

Na konferenciji za štampu dan pre poraza u Istbornu, Ivanovićeva se sa osmehom na licu osvrnula na situaciju u svojoj karijeri, pa i poraz od Đi Ženg na terenima Ol Inglend Kluba u junu prošle godine.

„Prošle godine mi je bilo veoma teško, pošto sam zbog Rolan Garosa imala veoma napornu nedelju sa medijima, a provela sam i sedam dana u Srbiji, što me je emocionalno iscrpelo“, rekla je Ana.

„ To je bio najbolji period u mom životu, ali je sve bilo i veoma naporno i kad sam stigla na Vimbldon, samo sam mislila kako mi treba predah. Sve mi je bilo teško i borila sam se da povratim snagu koju sam imala tokom Otvorenog prvenstva Francuske.“

Srpska teniserka je dodala da ipak nije imala problema sa pritiskom.

„Nisam osećala veliki pritisak zato što sam igrala dobro, ali neka motivacija je sigurno nedostajala. Poraz mi nije mnogo teško pao, svakako da sam bila razočarana, ali nije to bio neki veliki problem. Vimbldon mi je nekako maglovito ostao u sećanju, tako da sam zaboravila mnogo toga.“

Usledio je poraz u drugom kolu US Opena, kao i povreda palca, koja je sprečila Ivanovićevu da nastupi na Olimpijskim igrama, gde joj je kasna pobeda u Australiji bila mala uteha.

„To je bilo veoma frustrirajuće, pošto je do tog trenutka u mojoj karijeri sve išlo uzlaznom putanjom. Osvajala sam titule, plasman mi se poboljšavao, i kad sam došla do broja jedan, upitala sam se – šta je sledeće?“

Trinaesta igračica sveta se osvrnula i na probleme sa povredama.

„U mojoj karijeri su se tada pojavile i povrede i bilo mi je veoma teško da se nosim sa svim tim. Odjednom, plasman je počeo da mi opada i stvari nisu išle onako kako sam želela. Pokušala sam da sve rešim silom i da radim još više, ali mi se čini da oporavak traje duže kada se toliko trudite.“
Beta
Dalja razočaranja usledila su posle eliminacije u trećem kolu Australijen Opena u januaru, a Ivanovićeva je u februaru angažovala Krega Kardona kao novog trenera.

Plasman u finale Indijan Velsa ukazao je na mogućnost povratka, ali Ivanovićevoj od tada nije pošlo za rukom da se plasira u četvrtinu finala ijednog turnira, a posle mučenja zbog povrede kolena, raskinula je saradnju sa Kardonom posle svega četiri meseca.

„On je divan čovek, ali mislim da u mojoj igri i dalje ima mnogo potencijala i mnogo toga što mogu da popravim, tako da se uvek okrećem nekome ko može da mi pomogne da naučim nešto novo svaki put kada izađem na teren“, dodala je Ivanović.

Australijanac Daren Kejhil uskočio je umesto Kardona, ali je ovaj potez samo privremen.

„Sada igram samo turnir po turnir. On će biti sa mnom narednih nekoliko nedelja i u toku Vimbldona. Svakako da bih želela da imam trenera za stalno, ali neću da žurim sa tim jer želim da donesem pravu odluku i da nađem nekoga ko će biti dobar za mene.“
Beta
Ivanovićeva smatra da joj je promena trenera dobro došla.

"Činilo mi se da nisam imala kontinuitet. To je delimično bilo zbog povreda, ali i zbog činjenice da nisam imala dobrog sparing partnera, trenera koji me podstiče da treniram. To sam sve popravila u poslednjih nekoliko nedelja, i rezultati se odmah vide. Na početku godine, čak i kad sam igrala dobro, nisam znala zašto je to tako, ali sada imam cilj i zacrtan sistem rada, što mi daje samopouzdanje."

Srpska teniserka je uverena i da će njena karijera ponovo krenuti uzlaznom putanjom.

"Verujem da ću moći da budem broj jedan i da osvojim još Gren slemova. Sada mi je dobro krenulo, i možda se nešto desi već na Vimbldonu. Samo moram da se mentalno stabilizujem, pošto mi se ranije dešavalo da, kada počnem da igram, osetim toliko uzbuđenje da počnem više da mislim o ishodu meča nego o tome kako igram. Radim i na tome da eliminišem takve smetnje, i čim se oslobodim toga, doći će i rezultati", zaključila je Ivanovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: