Rakočević za B92: Najbolja sezona u karijeri

Bek španske Taukeramike Igor Rakočević dobitnik je nagrade “Alfonso Ford” za najboljeg strelca Evrolige. U trećoj sezoni u klubu iz Baskije srpski košarkaš se ponovo nameće kao lider jednog od najdominantnijih timova španske ACB lige, ali i Evrolige. U razgovoru za B92, Rakočević govori o, kako je i sam ocenio, najboljoj sezoni u karijeri, velikoj borbi sa Barselonom, ponudama za sledeću sezonu i reprezentaciji Srbije.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.04.2009.

22:19

Default images

Sjajne igre u Evroligi, u proseku po 17.95 poena po meču, donele su Rakočeviču novo priznanje za najboljeg strelca elitnog takmičenja i prvi je dvostruki osvajač trofeja “Alfonso Ford” (2007, 2009).

Tu je i rekord po broju uzastopno pogođenih slobodnih bacanja i mesto pri vrhu većine ofanzivnih statističkih parametara.

Svi lični trofeji koji dolaze usput su slatki, ali samo ako je to sve u funkciji tima i ako tim zbog moje igre pobeđuje”, izjavio je Rakočević, koji je ove sezone već osvojio dva trofeja - Superkup Španije i Kup Kralja. O doprinosu srpskog beka najbolje govori 27 poena protiv Barselone u polufinalu Kupa Kralja i 18 poena u dramatičnoj pobedi posle produžetaka nad Unikahom u finalu (100:98).

U Evroligi, izostao je peti uzastopni plasman na fajnal-for, posle četvrtfinalne serije sa Barselonom koja je rešena tek u meču broj 5, ali je TAU i dalje na dobrom putu da odbrani titulu u ACB ligi.
“Ovo je definitivno najbolja sezona za sada u mojoj karijeri i po trofejima i po ličnoj igri. Već smo osvojili dva trofeja i bili smo jako blizu da uđemo na fajnal-for Evrolige. Nije bilo lako, s obzirom da Barselona ima mnogo veći fond igrača i budžet, ali smo sami krivi što nismo iskoristili ‘meč loptu’ u četvrtoj utakmici. U ACB ligi sve za sada ide po planu. Kako stvari sada stoje najverovatnije ćemo završiti kao prvi u ligi i imaćemo prednost domaćeg terena, što je jako bitno.”

Taukeramika je prvi klub u kojem se Rakočević zadržao duže od jedne sezone i to još od Crvene zvezde, kluba u kojem je ponikao i podgoričke Budućnosti, za koju je nastupao dve godine. U Vitoriji je našao izuzetno ambiciozan klub, koji je samo u ovoj deceniji osvojio dve titule i četiri Kupa Kralja, a četiri puta je bio učesnik fajnal-fora Evrolige, uz jedno finale 2005. godine.

“Fenomenalno se osećam u Taukeramici. Klub mi je dao mnogo, tretiraju me sa poštovanjem i jako sam zadovoljan statusom. Napravio sam definitivno veliki skok u karijeri, osvojio neke jako bitne trofeje koji su mi nedostajali i posle ove sezone mogu da budem potpuno miran i da kažem da sam osvojio puno trofeja za jednu košarkašku karijeru.”

U Taukeramici je dobio priliku da radi sa još jednim velikim trenerskim imenom – Duškom Ivanovićem.
“Napredovao sam u ovoj ekipi poprilično i, ono što je najbitnije, ekipa je pravila dobre rezultate svih tih godina. Postoje dobre šanse da ostanem i sledećih par sezona u Taukeramici, ali razgovaraćemo tek na kraju sezone. Što se mene tiče najviše bih voleo da ostanem ovde.“

Sa druge strane, Rakočević ne isključuje ni mogućnost povratka u NBA ligu, gde je proveo jednu sezonu (2002/03) u Minesoti, timu koji ga je 2000. godine izabrao na draftu. U proteklim mesecima spekulisalo se čak i o 12 miliona dolara vrednoj ponudi Hjustona za trogodišnji ugovor, a i sam Rakočević je potvrdio da ima interesovanja iz Amerike.

“Bilo je interesovanja i iz Evrope i dva kluba iz Amerike, ali to je meni još daleko. Želim da završim sezonu, da vidim kako ću se osećati fizički i kakve su ponude. Ako bude neka ozbiljna ponuda kao što su bile najave - zašto da ne. Otišao bih ponovo, s tim što bi sada stvari izgledale mnogo drugačije nego kada sam otišao kao mlad igrač.”
U reprezentativnoj košarci Rakočevića nema još od 2006. godine i Svetskog prvenstva u Japanu kada je bio kapiten tima. Ipak, očekuje ga sastanak sa selektorom Dušanom Ivkovićem, koji dolazi u Vitoriju u sklopu obilaska reprezentativaca. Osvajač zlatnih medalja sa reprezentacijom na EP u Turskoj i SP u Indijanapolisu najavio je da će odluku o nastupu za Srbiju na Evropskom prvenstvu u Poljskoj doneti u narednih mesec i po dana.

“Večeras ću imati razgovor sa Dudom Ivkovićem. Videćemo kako stvari stoje, kakav je plan za početak priprema, kakav će biti sastav i moraću da sačekam i kraj sezone da vidim u kakvom ću biti stanju, da li ću imati povrede. I dalje imam veliku želju da igram za reprezentaciju. Neću žuriti sa odlukom. Odlučićemo zajedno u sledećih mesec i po dana”, kaže Rakočević za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: