Antić: "Moje ambicije idu dalje od plasmana na Mundijal"

Fudbalska reprezentacija Srbije gostuje krajem marta u Rumuniji u jednoj od ključnih utakmica kvalifikacija za Svetsko prvenstvo. U iščekivanju spiska tima Srbije za meč u Konstanci razgovarali smo sa selektorom Radomirom Antićem, koji kaže da su ga dosadašnje igre 'Orlova' ohrabrile do te mere da ne samo da očekuje plasman na Mundijal u Južnoj Africi već i "više od toga".

Izvor: Ivan Lonèareviæ

Ponedeljak, 16.03.2009.

18:58

Default images

Pohod na Južnu Afriku i finalni tunir Svetkog prvenstva 2010. za fudbalsku reprezentaciju Srbije nastavlja se 28. marta u rumunskoj Konstanci. Na četiri odigrane utakmice u Grupi 7, Srbija je ostvarila tri pobede, protiv Farskih ostrva, Litvanije i Austrije, uz poraz od Francuske.

Do kraja kvalifikacija ostalo je još šest mečeva, a pored gostovanja u Rumuniji, "Orlovi" u goste idu Faranima i Litvancima. Ono što ovu selekciju Srbije odvaja od ranijih timova prethodnih država, pre svega mogao bi da bude timski duh i pozitivna atmosfera.

"Biću poslednji čovek na kugli zemaljskoj koji će posumnjati u ono što nam se dešava", rekao je Antić na početku ekskluzivnog intervjua za B92.

"Svako novo okupljanje reprezentacije donosi napredak u odnosu na prethodno. Naš odnos je ljudski. Došli smo u situaciju da uživamo u svemu što radimo. Igrači su stvorili tim, gde ima mnogo mogućnosti da igramo fudbal koji se meni sviđa. Želim ne samo da odemo na Svetsko prvenstvo, nego moja razmišljanja idu i malo dalje. Igrači su me naterali svojim igrama da imam velike ambicije i da budem optimista. Ne sumnjam da ćemo ostvariti cilj, jer su me igrači ubedili da su pravi. Sve ćemo uraditi da što pre ostvarimo rezultate koji nas vode u Južnu Afriku", izjavio je Antić.
Na četiri meča kvalifikacija naš tim postigao je devet golova, a strelci su bili Žigić, Ivanović, Krasić, Jovanović i Obradović. Srbiju sada krasi timska igra, gde svaki pojedinac zna svoj zadatak.

"Definitivno sam od ljudi koji misle da je izuzetno važno prilagoditi zahteve realnim mogućnostima pojedinaca. Mislim da smo napravili kolektiv gde ima respekta među igračima. Ima tu još mnogo drugih stvari. Dogovaramo se pre utakmice ko će se kako ponašati u određenim situacijama, tako da su i sa te strane igrači oslobođeni pritiska. Sve su to neke lepe stvari koje su se pretvorile u igru koja ima poruku."

Na početku 2009. godine nekoliko bitnih igrača nacionalnog tima retko dobija priliku u svojim klubovima, nešto zbog povreda, nešto zbog jake konkurencije. Van takmičarskog ritma su Kačar, Pantelić, Ivanović, Stojković i Zoran Tošić.

"Kada govorimo o Tošiću, s obzirom da je Engleska u pitanju, oni imaju takmičenje rezervnih timova, tako da on ima mogućnost da igra vrlo kompetentne utakmice. Drugo, on je izrabrao sredinu gde sigurno mora da razmišlja o nečem velikom, o titulama, i mora da poboljša svaki svoj detalj i da u sebi nađe individualnu snagu da prevaziđe svoju situaciju. Siguran sam da će uspeti i da će kroz kvalitetan rad u Mančesteru napredovati. Što se tiče golmana, čekamo da zaigra. Svi ostali manje-više su na pravom putu zadovoljan sam, prema tome, i kada nisu igrali nisam situaciju rešavao suzama. Definitivno smo naše ponašanje i naš rad na treningu prilagodili realnoj situaciji i tako će biti i ubuduće", kaže Antić.
Na martovskoj rang-listi FIFA Srbija zauzima 36. mesto. U Evropi, "Orlovi" se nalaze na 22. poziciji. Rumunija je na dvadesetom mestu na svetu i 15. na Starom kontinentu. U Grupi 7, tim selektora Viktora Picurke ostvario je na tri meča po jednu pobedu, poraz i remi i u duel sa Srbijom ulazi sa velikom željom da pobedi. Istu želju ima i naš nacionalni tim.

"To je meč koji Rumunima pruža priliku da se vrate u igru za plasman na Svetsko prvenstvo, tako da će oni sigurno biti pod određenim pritiskom. Sama činjenica da su izabrali Konstancu za mesto odigravanja navodi da oni imaju dosta unutrašnjih problema. Imamo dosta informacija o njima, ispratili smo sve i pojedinačno i kolektivno i sada se okrećemo nama. Mi sigurno nećemo promeniti prilaz igri, nećemo kalkulisati. Moramo da dođemo do autoriteta, a to se radi pobedama. Utakmica je izuzetno važna, ali dosadašnje partije, dosadašnja ponašanja nas teraju na optimizam", zaključio je selektor Srbije.

Utakmica Rumunija – Srbija zakazana je za 28. mart, a kvalifikacije za Mundijal u Južnoj Africi Srbija završava takođe u gostima, u Litvaniji 14. oktobra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: