Tripković: "Možemo do dobrog rezultata na EP u Poljskoj"

Kada je Dušan Ivković krenuo sa podmlađivanjem košarkaške reprezentacije Srbije, u kvalifikacijama za EP u Poljskoj 2009. godine svoje mesto na bekovskoj poziciji zauzeo je Uroš Tripković. Sajt FIBA Europe uradio je intervju sa mladim košarkašem Paritzana koji mi prenosimo u celosti.

Iako mu je samo 22 godine on iza sebe, pored nastupa za sve mlađe reprezentatvine selekcije svoje zemlje ima i šest evroligaških sezona. U prvom timu Partizana debitovao je 16 godina, u sezoni 2002/2003.

Sa Partizanom je osvojio šest titula prvaka Srbije, osvajao je Kup Radivoja Koraća i Jadransku ligu.

Tripković ima iskustvo igranja i na velikim takmičenjima, jer je bio deo reprezentacije Srbije koja je nastupala na Svetskom prvenstvu u Japanu 2006. godine, dok je poslednje Evropsko prvenstvo u Španiji propustio zbog povrede.

Sa defanzivnim kvalitetima u igri i odličnim šutem, bio je jedan od ključnih igrača u kvalifikacijama za EP u Poljskoj. Za 17 minuta, koliko je u proseku provodio na terenu, beležio je 8.5 poena uz procenat šuta preko 48 odsto.

Izvor: B92

Utorak, 17.02.2009.

14:20

Default images

Dobre igre reprezentacije u kvalifikacijama su početak puta ka trofejima podmlađene košarkaške reprezentacije Srbije.

“Selektor Ivković je dobar trener sa velikim iskustvom. Stvorio je mlad tim, zajednički smo radili na priprema u julu i to je dalo rezultate u kvalifikacionim mečevima. Igrali smo dobro i svi se dobro poznajemo na terenu. Mislim da imamo lepe šanse da napravimo dobar rezultat u Poljskoj“.

Šta ti misliš o grupi u kojoj se nalazi reprezentacija Srbije zajedno sa nacionalnim timovima Španije, Slovenije i Velike Britanije?

“Mislim da je naša grupa definitivno jedna od najizjednačenijih na turniru. Španija ima fantastičan tim, dok Slovenija i Vekika Britanija imaju nekoliko igrača koji uspešno nastupaju u NBA ligi. Ipak ja verujem da dobrom igrom i uz malo sreće možemo napraviti dobar rezultat u grupi“.

Pretpostavljamo da će tebi ovo evropsko prvenstvo više značiti nego drugim igračima, jer si prošlo propustio zbog povrede?

Svaki turnir znači mnogo svakom igraču jer donosi novo iskustvo, tako ja razmišljam. Svaki igrač se trudi, naporno radi da bi svojim nastupima zaslužio mesto u nacionalnom timu svoje zemlje“.

Da li je bolje kada je ceo tim mlad, pa učite na terenu jedni od drugih i dopunjujete se, ili je lakše kad na svojoj poziciji u timu imaš starijeg igrača, na primer Vuleta Avdalovića koji se posle duge povrede uspešno vratio na teren i pruža dobre partije u dresu Pamese.

“Više volim to što je ceo tim mlad jer se svi igrači jako dobro poznaju, prošli smo zajedno sve mlađe reprezentativna selekcije i odlično se razumemo i sarađujemo na terenu. Što se tiče Avdalovića, ja sam sa njim igrao nekoliko sezona u Partizanu i verujem da će se on vratiti u pravu formu“.
kkpartizan.rs
Da li je možda Eurobasket u Poljskoj došao suviše rano za mlad srpski tim? Da li su šanse za uspeh mnogo veće na nekim narednim turnirima, naročito u Londonu 2012. godine? Ako je tako, da li ti misliš da navijači u Srbiji imaju strpljenja da nekoliko godina čekaju medalju?

“Što više vremena provodimo zajedno, treniramo, igramo utakmice, veće su šanse za dobre rezultate na velikim takmičenjima. Verovatno ćemo veće šanse imati na šampionatima narednih godina, bićemo iskusniji, ali mislim da možemo napraviti dobar rezultat i ove godine u Poljskoj. Siguran sam da naši navijači znaju da se stvara nova reprezentacija i da će nam pružiti svu neophodnu podršku“.

Igraš u velikom timu kao što je Partizan, gde se stalno očekuju pobede, trofeji, isti slučaj i sa reprezentacijom Srbije koja ima sjajnu košarkašku istoriju, da li ti smeta stalni pritisak zbog velikih očekivanja?

Pritisak je uvek prisutan i u Partizanu i u reprezentaciji, ali to je normalno za svakog košarkaša, profesionalca. Ja se samo trudim da ne podlegnem pritisku jer bi se to loše odrazilo na moju igru“.

Za kraj, koliko si zadovoljan svojom trenutnom formom i šta očekuješ od nastupa Partizanu u TOP 16 fazi Evrolige?

“Mislim da se nalazim u dobroj formi u ovom trenutku. Što se tiče Partizana, očekujem odbranu titule šampiona Srbije, i da ćemo biti ravnopravan rival svakom timu u TOP 16 fazi Evrolige“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: