Vučićević: Nova godina će doneti bolje rezultate

Posle velikih problema sa kojima su se klubovi u sastavu sportskog društva Crvena zvezda susretali tokom 2008, rekonstruisano rukovodstvo najavljuje mnogo više uspeha u godini koja je tek počela. Potpredsednik sportskog društva Slobodan Vučićević najavljuje da će simbol preporoda Zvezde biti košarkaški klub, čiji je Vučićević predsednik od početka novembra.

Srbija
Podeli

Najpopularnije sportsko društvo u ovom delu Evrope nije zadovoljilo navijače u 2008. godini. Titule za odbojkaše i rukometaše i dupla teniska kruna daleko su od ambicija organizacije koja okuplja čak 29 klubova ali Vučićević najavljuje bolje rezultate u 2009.

„2008. godina nije bila najbolja za Crvenu Zvezdu. Zvezda u svojoj istoriji ima mnogo boljih godina nego što je bila 2008. Imali smo dosta problema, i rezultati nisu bili najbolji. Bila je ovo teška godina, iako je bilo i dobrih rezultata koje želim da pozdravim, ali očekujem mnogo veće uspehe u 2009.“

Vučićević ima dvostruku ulogu u Zvezdi, jer je uz funkciju potpredsednika sportskog društva pristao da stane na čelo košarkaškog kluba, predvodeći novu upravu formiranu u novembru.

"Činjenica je da je finansijska kriza prisutna u sportu svuda u Srbiji, i sportsko društvo CZ, kao veliko, ima i veće probleme nego manji klubovi. Zadatak sportskog društva nije da rešava probleme klubova, oni imaju svoje upravne odbore, koji rešavaju sopstvene finansijske probleme. U slučaju KK Crvena Zvezda, ja sam priskočio u pomoć, i mislim da smo sve tu dobro uradili“, kaže Vučićević.

Upravo je košarkaški klub pružio pravi primer kako naći put iz ozbiljne krize. Klub sa 15 titula u poslednjoj deceniji osvojio je samo dva trofeja u kupu, a posle godina ozbiljne finansijske krize i loših ulaganja bio je na ivici gašenja tokom leta. Privremena uprava povukla je pravi potez angažujući trenera Svetislava Pešića, koji je na brzinu okupio ekipu, ali je istovremeno ostvario rezultate i timski duh i privukao navijače na tribine Pionira.

„Trebalo nam je nekoliko meseci, tačnije period od jula do kraja godine, kada smo počeli ozbiljno da se bavimo restruktuiranjem košarkaškog kluba. Ja sam postao predsednik 5. novembra, do sada smo uradili mnogo, i rezultati su iznenađujuće dobri. Nadam se da ćemo ovakvim tempom i nastaviti, i ja bih hteo da se zahvalim igračima, a posebno treneru Pešiću, koji je prepoznao želju nove uprave da se uspe.“

Ipak, uspešno rešenje problema jednog kluba i dalje ne rešava problem, koji je sistemski. Klubovi su siromašni, jer njihov vlasnički status nikome nije jasan – privatni investitrori ne žele da ulažu u ono čime ne mogu da raspolažu, lokalne zajednice nisu spremne da daju novac za nešto što bi u bliskoj budućnosti moglo da postane privatno vlasništvo, a država ne finansira dovoljno ni nacionalne reprezentacije i osvajače medalja u pojedinim sportovima. Priča o Zakonu o sportu zato se nameće kao jedna od bitnih tema za 2009. godinu.

„Ja se nadam da će zakon o sportu da konačno bude donesen, i sproveden na najbolji način. Ne zaboravimo da je 2009. godina velike finansijske krize, i sigurno je da će ona još više zahvatititi sport, koji je i generalno u velikim finansijskim problemima“, rekao je Vučićević.

Sportski intervju

Goran Gavrančić: "Hoću da dam nešto Partizanu"

Partizan je u prelaznom roku angažovao sedmoricu novih fudbalera. Najzvučnije ime je Goran Gavrančić, nekadašnji reprezentativac Srbije i Crne Gore (28 nastupa) i igrač koji je u dresu Dinama iz Kijeva od 2002. do 2008. godine odigrao 135 utakmica i osvojio jedanaest trofeja (po četiri tiule prvaka i kupa i tri Superkupa).

Proleće 2008. godine proveo je u Grčkoj, igrao je za solunski PAOK, a tokom jeseni bio bez angažmana.

Sportski intervju utorak 27.01. 02:29 Komentara: 14

Čavić: "I dalje imam žar"

Srpski plivački šampion Milorad Čavić bio je gost televizije B92, gde je učestvovao u akciji dobrovoljnog davanja krvi.

Pored lepog gesta, Čavić je popričao i o svojim plivačkim, ali i privatnim planovima za budućnost.

"Da budem iskren, ovo mi je prvi put da dajem krv. To je nešto malo, ali je veoma lep gest. Jednostavno pomoći nekome procesom koji traje 15 minuta. Jedan ovakav mali gest može nekome da spasi život, i što da ne? Hoću što više ljudima da pomognem, i ovo je najmanje što mogu da dam."

Sportski intervju subota 17.01. 15:05 Komentara: 12

Jovana Vesović: "Zreli za uspeh u Ligi šampiona"

Nacionalni olimpijski komitet izabrao je žensku odbojkašku reprezentaciju za najbolju žensku ekipu Srbije u 2008. godini. Tokom jeseni hit u srpskom sportu na evropskoj sceni bile su odbojkašice Poštara, koje su napravile seriju pobeda protiv najskupljih evropskih ekipa u Ligi šampiona. Zajedničku tačku za dve ekipe predstavlja Užičanka Jovana Vesović. s

Sportski intervju nedelja 11.01. 13:46 Komentara: 5

Karadžić: "Mladi mogu do vrha, 'A' tim do Mondijala"

Tomislav Karadžić stupio je 15. jula na čelo Fudbalskog saveza Srbije. Verovatno ni sâm nije očekivao da će već sada situacija u srpskom fudbalu biti drastično drugačija, zahvaljujući rezultatima nacionalne selekcije i strateškim potezima Saveza. Brz napredak doneo je i velike ambicije sa kojima fudbalska Srbija ulazi u 2009. godinu.

Sportski intervju utorak 6.01. 16:25 Komentara: 11

Živko Gocić: "Uspešna godina je iza nas"

Olimpijski komitet Srbije izabrao je vaterpolo reprezentaciju za najbolji muški tim u 2008. godini. Kao i mnogo puta do sada, vaterpolisti su donosili medalje sa svih takmičenja na kojima su bili, ukupno tri u samo dva meseca proteklog leta. Ipak, bilo je to poslednje leto jedne fantastične generacije, a već u 2009. godini nacionalni tim izgledaće potpuno drugačije.

Sportski intervju petak 2.01. 21:29 Komentara: 0