Živko Gocić: "Uspešna godina je iza nas"

Olimpijski komitet Srbije izabrao je vaterpolo reprezentaciju za najbolji muški tim u 2008. godini. Kao i mnogo puta do sada, vaterpolisti su donosili medalje sa svih takmičenja na kojima su bili, ukupno tri u samo dva meseca proteklog leta. Ipak, bilo je to poslednje leto jedne fantastične generacije, a već u 2009. godini nacionalni tim izgledaće potpuno drugačije.

Izvor: B92

Petak, 02.01.2009.

21:29

Default images

Vaterpolisti Srbije navikli su naciju na medalje, zbog čega su mnogi njihovo evropsko srebro i olimpijsku bronzu ocenili kao neuspehe. Međutim, Srbija je jedina zemlja koja je sa svih takmičenja u 2008. dobila po medalju, jer su u Svetskoj ligi naši reprezentativci bili najbolji. Živko Gocić smatra da je godina koja se završava zbog toga veoma uspešna.

"Godina je jako uspešna s obzirom da smo osvojili tri medalje. Zlatnu medalju u Svetskoj ligi, srebrnu na Evropskom prvenstvu i bronzanu na Olimpijskim igrama. Početkom ove godine smo zacrtali taj cilj i uspeli smo to da ostvarimo, da osvojimo tri sjajne medalje i sve to uz mnogo problema koji su nas pratili, mnogo povreda, pa čak i jednu tragediju. To sve samo uveličava ovaj naš uspeh i mislim da smo zasluženo na kraju godine dobili priznanje za najbolji seniorski tim Srbije", kaže Gocić.

Na pitanje čega će se najradije sećati iz 2008, a šta bi najradije zaboravio Gocić kaže:

"Prvo bih zaboravio Dačinu tragediju. Mnogo mi je drago što je preživeo, što je sve izgurao, i što je sada ovde uz nas, a od pozitivnih mi je svakako najdraža olimpijska bronza, koju ću pamtiti večno. To je jedno veliko odličje i priznanje za trud koji smo uložili. Mogla je naša bronza da bude sjajnija, ali uz sve nedaće koje smo prošli, i ovo je veliki uspeh. Nadam se da ćemo i u 2009. nastaviti sa osvajanjem odličja sa svetskih i evropskih sportskih manifestacija."

Gocić je do ovog leta bio jedan od mlađih članova nacionalnog tima, ali će posle potpune smene generacija biti među najiskusnijima. Za nacionalni tim ubuduće neće igrati Vladimir Vujasinović, Danilo Ikodinović, Dejan Savić, Aleksandar Šapić, Aleksandar Ćirić i Denis Šefik. Gocić smatra da će i podmlađena ekipa biti kandidat za najviši plasman.

"Ta smena generacije se desila. Mi na sledeće veliko takmičenje idemo bez šestorice važnih igrača, koji su igrali do pre pola godine sa nama. Ipak, šta je tu je, to je normalan proces u svakom sportu. Mislim da imamo kvalitet, želju i pozitivnu energiju, uz koju možemo da nastavimo niz uspeha u poslednjih 10-ak godina. Biće teško, ekipa je nova, već u januaru nas čekaju utakmice u Svetskoj ligi, ali siguran sam da imamo znanje i snagu da nastavimo u istom ritmu".
Na klupskom nivou Gocić je član Partizan Rajfajzena, neprikosnoveno najjače domaće ekipe. Posle neuspešne evropske sezone, koja je završena u četvrtfinalu Lige šampiona, crno-beli su ove sezone među favoritima za titulu prvaka kontinenta. Početak takmičenja bio je sjajan, posle ubedljive pobede nad Marsejom ostvaren je trijumf u gostima nad najvećim rivalom Vašašom. Gocić smatra da bi to moglo da bude uvod u borbu za sedmu titulu crno-belih.

"Došli su nam sjajni igrači - Vujasinović, Vasović, Soro, Mirković koji su samo dopunili već odličan tim, koji je na okupu prethodnih nekoliko godina. Ciljevi jesu visoki. Šta ćemo uraditi, ne znam, ali se nadam da ćemo otići korak dalje u odnosu na prošlu sezonu, na fajnal for, a tamo je sve moguće". Najveći problem srpskom šampionu je nedostatak konkurencije na domaćem terenu. Svi ovdašnji rivali toliko su slabiji, da Partizan u domaćem prvenstvu i kupu čeka najboljeg od ostalih tek u finalu, a za Evroligu se sprema kroz sparing mečeve sa stranim rivalima. Još jedan problem je veoma loš diplomatski rad kluba i saveza, koji nije uspeo da izbori učešće crno-belih u regionalnoj ligi. Gocić smatra da bi tek formiranje još nekoliko jakih ekipa u Srbiji omogućilo da najtrofejniji sport ove zemlje ponovo stane na zdrave noge.

"Pa, ja sam član domaćeg vaterpolo kluba Partizan, i mi trenutno nastupamo u Ligi šampiona, to je lepo, i super je što imamo jako visoke ciljeve, ali vaterpolo uopšte u Srbiji nije u dobroj poziciji. Ja bih voleo kada bismo imali još nekoliko jakih ekipa osim nas, i kada bi bilo više kvalitetnih utakmica, pošto nam to fali. To su moje želje i razmišljanja, ali ja o tome ne mogu da odlučujem, o tome treba da misle ljudi koji sede na vrhu. Ja bih veoma voleo da se sledeće godine oformi bolja liga, da se vrate neki igrači iz inostranstva i da se više uloži u vaterpolo, pošto je vaterpolo jedan od naših najtrofejnih sportova poslednjih decenija. Kada bismo imali bolje uslove i još nekoliko vaterpolo centara, to bi bilo sjajno i za sport, i za državu"

Vaterpolo sezona prekinuta je zbog praznika, a nastaviće se utakmicama u Svetskoj ligi. Prvo izdanje tog takmičenja počinje 21. januara, kada Srbija dočekuje Francusku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: