Krstajić: "Antić vratio kult reprezentacije"

Fudbalska reprezentacija Srbije završila je godinu na 30. mestu rang liste Svetske fudbalske federacije. Tim Radomira Antića dobro je počeo kvalifikacioni ciklus za Svetsko prvenstvo u Južnoj Africi, a o igrama nacionalnog tima razgovarali smo sa jednim od najiskusnijih reprezentativaca Srbije Mladenom Krstajićem.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.12.2008.

15:24

Default images

Ključna promena u timu Srbije posle neuspeha u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo je dolazak novog selektora, smatra Krstajić. Radomir Antić je pored ogromnog trenerskog iskustva, u reprezentaciju doneo i promenu odnosa igrača prema nastupu u dresu Srbije. Posle eksperimenta sa prvim stranim selektorom Havijerom Klementeom i kratkim boravkom Miroslava Đukića na klupi rerpezentacije, dolazak Antića je promenio situaciju u timu, na bolje, kaže Krstajić.

"Dobili smo stvarno velikog trenera, čoveka koji je za poštovanje i koji iza sebe ima veliku trenersku karijeru. U timu imamo igrače željne dokazivanja i ponovo je stvoren kult reprezentacije. Igrači sada ozbiljno pristupaju svim obavezama, od treninga, preko sastanaka do utakmica. Igrači se raduju svakom dolasku u nacionalni tim što ranije nije bio slučaj", kaže Krstajić.

Srbija je trenutno prva u kvalifikacionoj grupi 7 za Svetsko prvenstvo u Južnoj Africi, sa 9 bodova, čak 5 više od Francuska i Rumunije, ekipa koje su najavljene kao glavni rival za prva dva mesta koja donose plasman na Svetsko prvendstvo.
Ovogodišnji deo kvalifikacionog ciklusa Srbija je završila ubedljivim pobedama nad Litvanijom i Austrijom, a prvi meč u 2009. igraće krajem marta sa Rumunijom u Konstanci.

"Napravilo smo dobar skok i došli u situaciju da možemo da se borimo za prva dva mesta. Ipak, moramo da ostanemo na zemlji. Imamo ogromnu šansu, ali nas tek iduće godine očekuju glavna iskušenja. Bićemo pod pritiskom, sada smo u situaciji da moramo da se dokazujemo, ali imamo iskusne i jake igrače. Momci su stabilni, igraju u jakim ligama i mislim da će moći da izdrže do kraja".

Kvalifikacije za Svetsko prvenstvo verovatno će biti poslednje za Krstajića pred kraj igračke karijere. Prvotimac Šalkea najavio je da 'e uskoro potpisati novi ugovor sa tim nemačkim klubom, kako je istakao, na još najviše dve godine, pre nego što se bude povukao.

Krstajiću se ove godine u Bundesligi pridružilo nekoliko mladih igrača iz Srbije, Antonio Rukavina prešao je iz Partizana u Borusiju iz Dortmunda, a najbolji utisak na Krstajića ostavio je Gojko Kačar, koji je iz Vojvodine stigao u Hertu iz Berlina.
"Svi igraju dobro, ali bih posebno izdvojio Kačara. On je iznenađenje ne samo za naše igrače u inostranstvu, već i za kompletnu Nemačku i mislim da je jedan od najboljih mladih stranaca u Bundesligi. Pokazao je da ima kvalitet i mislim da će napraviti veliku karijeru", kaže Krstajić.

Veliku pažnju u jesenjem delu sezone Bundeslige privukao je i Neven Subotić, ne samo odličnim igrama u Borusiji iz Dortmunda, već i najavama da bi uskoro mogao da igra za tim Srbije.

Subotić, koji je rođen u Banja Luci, a odrastao u Sjedinjenim Američkim Državama, ima pravo nastupa za selekcije SAD-a, Bosne i Hercegovine i Srbije, a Krstajić se nada da će ga uskoro videti na Antićevom spisku.

"Kada bih ja bio u toj situaciji, da moj sin ima šansu da igra za neku reprezentaciju, pokušao bih da ga ubedim da igra za svoju zemlju. Ipak, tu je ključna uloga roditelja, ali većina igrača u takvoj situaciji se odluči da igra za svoju zemlju", izjavio je Krstajić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: