Džikić: "Vredelo je vratiti se u evropsku košarku"

Nekadašnji pomoćni trener Partizana i NBA ekipe Minesota Timbervulvsa, Aleksandar Džikić ponovo je sedeo na klupi u dvorani "Pionir", ali ovoga puta kao prvi trener jednog tima, Olimpije iz Ljubljanje.Popularni "Džile" već tri meseca vodi uz rukometni klub Pivovarna, najveći sportski klub u Sloveniji, i nekadašnjeg osvajača Kupa kupova.U intervjuu za B92 govori o pomalo neočekivanoj odluci da preuzme Olimpiju, stvarima koje su se promenile od kada je došao u Ljubljanu, i povratku u "Pionir" u drugoj ulozi...

Izvor: Igor Vujièin

Nedelja, 09.03.2008.

12:08

Default images

Na klupu je stigao tokom Božićnih praznika 2008.godine posle otkaza koji je dobio Memi Bećirović i prema opštim ocenama za kratko vreme "osvežio" je ekipu koja igra bolje. Olimpija je trenutno u vrhu NLB lige, osvojen je nacionalni kup, a skoro izvesno Olimpija će i do nove titule u Sloveniji gde je prethodnih godina polako počela da gubi primat.

Ipak, dolazak Džikića na klupu "zelenih" predstavljao je iznenadjenje, na prvom mestu jer je Džikić stigao iz drugog "miljea" iz NBA priče, u kojoj je i ove godinu imao važeči ugovor sa Minesotom za koju je radio kao skaut u Evropi:

" Moj angažman u Olimpiji je praktično kombinacija kontakata koje sam napravio u NBA, ali i evropskoj košarci.Ja se dugo bavim ovim poslom, ali za mene je najvažnije pitanje bilo da li želim da izadjem iz garantovanog ugovora sa Minesotom koji je trajao do 1.avgusta. Dosta sam razmišljao, ali mi je bilo jasno da je evroligaški angažman nešto što ne treba propuštati. Ovo je veliki izazov za mene, tako da sam sa zadovoljstvom prihvatio tu ponudu" kaže Džikić, koji je 4 godine radio kao pomoćnik Duška Vujoševića u Partizanu. Ovo nije njegovo prvo iskustvo kao prvog trenera, ali je epizodu u Atlasu prekinuo kada je stigla ponuda T-vulvza.
Džikić je uz Obradovića i Trifunovića bio jedini srpski trener u Evroligi. Ekipu je preuzeo kada je već bilo kasno da učini nešto više, ali se na "domaćem" terenu vide pomaci, prvenstveno u igri:

"Činjenica je da se više od toga nije moglo...Plasman u TOP 16 u trenutku kada sam preuzeo ekipu nije bio realan. Medjutim, sve ovo ostalo, mi praktično nismo izgubili utakmicu koju smo morali da dobijemo. Osvojili smo kup, ekipa igra bolje, raznovrsnije i sadržanije i to smatram velikim uspehom svog tima, ujedno i mojim. Mi još uvek nismo dostigli vrhunac, sve će vremenom biti još bolje"
Partizan i Olimpija su u nedelju odigrali derbi 24.kola. Partizan je pobedio, a Džikić je velikim aplauzom dočekan od nekoliko hiljada gledalaca u Pioniru:

" Od kako sam preuzeo ekipu ovo je bila prva utakmica u kojoj nismo imali apsolutno nikakav pritisak da moramo nešto da uradimo. Nismo imali imperativ pobede i breme, pošto je Partizan apolutno najbolja ekipa u ligi. Jako mi je drago da smo odigrali dobro i da me publika na onakav način dočekala u dvorani" rekao je Džikić za B92.

Srpski trener koji je prema opštem mišljenju medju najboljim predstavnicima "novog talasa" koji predvodi sa Vukoičićem, Trifunovićem i Pavićevićem ima ugovor sa Olimpijom do kraja sezone.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: