Stojaković: Nikad "ne" srpskoj reprezentaciji

Jedno od najprijatnijih iznenađenja u NBA ligi ove sezone predstavljaju Nju Orleans Hornetsi, a velike zasluge za to ima i srpski internacionalac, Peđa Stojaković, koji se posle operacije leđa prošle godine i propuštene gotovo čitave sezone, uspešno vratio na parket. Prilikom nedavnog gostovanja u Vašingtonu, Stojaković je za Glas Amerike govorio o očekivanjima ekipe, oštroj konkurenciji u Zapadnoj konferenciji, motivaciji i eventualnom nastupu u nacionalnom timu Srbije.

Izvor: Braca Ðorðeviæ

Petak, 07.03.2008.

20:02

Default images

I pre početka ove sezone znalo se da Nju Orleans ima dobar tim, da bi trebalo da se plasira u plej-of, čak i u veoma konkurentnoj Zapadnoj konferenciji. Niko međutim nije očekivao da će Hornetsi jedan deo sezone provesti na samom vrhu Zapada, I da će njihov stručni štab voditi selekciju te konferencije na nedavno održanom All-Star vikendu, u Nju Orleansu. Bez obzira na to što je učeđće u plej-ofu daleko od osiguranog, ambicije ekipe koju sa klupe vodi Bajron Skot, a na parketu pokreću Kris Pol, Peđa Stojaković, Dejvid Vest i Tajson Čendler, svakako su porasle.

Da li se možda, maker u šali, pominje i titula?

“Pa ne za sada, ali kao što si i sam rekao, očekivanja su sve veća i veća. Na početku sezone pričali smo o ulasku u plej-of, pre All-Star pauze smo bili prvi u Zapadnoj konferenciji, i onda se već pričalo da idemo u finale Zapada. Međutim, učešće u plej-ofu bi već samo po sebi bilo veliki uspeh, a onda, nikad se ne zna, videćemo na koga naletimo”.

Kako stvari stoje ove sezone, ko god da se nađe na putu Hornetsa, ukoliko ostvare plasman u dioigravanje, mogao bi da bude tim sa preko 50 pobeda u ligaškom delu sezone.

“U pravu si … Zapadna konferencija je mnogo jača nego prošle godine, ima mnogo izjednačenih ekipa, kao što si rekao, prvih šest sedam ekipa, s jednim ili dva poraza gubiš učešće u plej-ofu. Samim tim i zadnjih 20 I nešto utakmica biće zanimljivije, Igraće se na plej-of nivou, svaka utakmica će biti mnogo bitna. A mi kao ekipa, sad posle All-Stara ne bih rekao da igramo dobru konstantnu košarku. Kao što si rekao sam, ovakvi lapsusi protiv Vašingtona, koji ima dosta povređenih igrača, su nedopustivi”.

Stojaković ove sezone ima prosek od 16 poena i 4 skoka po utakmici, što je neznatno slabiji učinak u odnosu na prethodne godine, ali njegov doprinos uspesima Hornetsa na parketu, ima potpuno drugačiju dimenziju, što je više puta istakao i trener Bajron Skot.

“Drugačija je ovo sezona od prethodnih, kada sam bio u Sakramentu. Imam drugačiju ulogu. Zadovoljan sam, shvatam šta je moja uloga, uz činjenicu da se oporavljam od jedne teške povrede. Imamo dva izvanredna mlada igrača, tako da će ti i biti ključ našeg uspeha – kako će ostali igrači shvatiti svoje uloge. Za sada to u nekim utakmicama uspevamo u nekima ne, tako da videćemo šta će se desiti do kraja sezone, ovo je mlada i neiskusna ekipa, imamo par iskusnih, koji bi trebalo da se nametnu u ovim ključnim momentima, ali videćemo šta će se još dešavati, stvarno ovih 20 i nešto utakmica važno je da što bolje odigramo ne samo zbog rekorda, nego i zbog našeg samopouzdanja”.

Činjenica da igra desetu sezonu u NBA ligi, Stojakovića čini veteranom u prilično mladom timu Hornetsa, ali to ne znači da je izgubio žar za košarkom – naprotiv.

“Za sad i dalje sam motivisan za utakmice, malo manje za trening, ali za utakmicu uvek nađem motiv. I sam si rekao 10. sezona, nekako taj ligaški deo odrađujemo rutinski, igramo u nekim utakmicama gde treba, ali ne bih rekao da je kvalitet opao. Stalno dolaze novi kvalitetni igrači, NBA je NBA. MI starimo, mlađi dolaze, idemo dalje”.
Kada je počinjao NBA karijeru, Stojaković je u Sakramentu imao Vlada Divca da mu pomogne u privikavanju na drugačiji način života i igre. Proveli su šest sezona zajedno u dresu Kingsa, i dok je Vlade, veći deo karijere proveo u dva kluba – Sakramentu I Lejkersima, dve godine je igrao za tadašnje Šarlot Hornetse, u kojima bi danas, kada se nalaze u Nju Orleansu, Peđa mogao da ostane do kraja karijere.

“Vlade je veći deo karijere odigrao u Lejkersima i u Sakramentu. Sad je vreme da se i ja prebacim zadnjih četiri-pet godina u Lejkerse da bi se izjednačili. Mada je to čudno kada razgovaramo o tome, baš pretprošlog leta kad sam potpisao za Horbnetse, on meni kaže, ajde sad posle dve godine u Lejkerse. Nikad se ne zna, čudan nam je posao, još čudniji našim familijama, koje su sa koferima u rukama sve vreme”.

Peđa Stojaković nije igrao za nacionalni timu još od 2003. godine i Evropskog prvenstva u Švedskoj, na kome je mnogi će reći i počela kriza srpske reprezentativne košarke. Bio je veliki deo onog sjajnog tima koji je 2002. u Indijanapolisu osvojio titulu prvaka sveta, a u godinama pre toga imao je priliku da sarađuje sa Dušanom Ivkovićem, novim-starim selektorom “plavih”.

“Jeste razgovarali smo, našli smo se u Americi, kada je Duda bio ovde. Ništa konkretno, jedan prijateljski razgovor, Duda me jeste informisao o stanju u našoj košarci. Ima tu dosta posla da se odradi, da se napravi dobra ekipa i ja verujem da je Duda pravi čovek da vodi naš savez. Videćemo, biće to dug i težak put.

Na pitanje da li je njegova reprezentativna karijera okončana, ili će biti na raspolaganju selektoru, Stojakvić je odgovorio:

“Nismo o tome ni razgovarali, jednostavno on nije ni došao da traži od nas odgovore da li ćemo da igramo. Jednostavno nam je predočio kakvo je stanje u našoj reprezentaciji, šta treba da se uradi na sledećim takmičenjima da bi se kvalifikovali za sledeća. Videćemo kakva volja postoji kod naših košarkaša što u NBA, što u Evropi i nadam se da će se sastaviti dobra ekipa, da se naša košarka vrati na stare staze”.

Kod tebe lično, postoji volja ili ne?

Ja, kao što smo rekli, nikad nisam rekao ne. Videćemo šta će se desiti, ne znam, kad dođe vreme za to- razgovaraćemo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: