Kapičić za B92: Koja je svrha NLB lige?

Turnir Kupa Radivoja Koraća, održan u Nišu proteklog vikenda, još jednom je potvrdio da je razlika u kvalitetu između vodećih srpskih timova i onih koji su ostali na periferiji sve veća. Partizan se prošetao do devetog trofeja u Kupu, a timovi iz domaće Svislajon lige bili su relativno lak plen za ekipe koje učestvuju u regionalnom takmičenju. Turnir u Nišu bila je prilika da se ponovo pokrene pitanje jačanja domaćeg prvenstva, a još jednom je pomenuta mogućnost istupanja srpskih timova iz Jadranske lige, o čemu smo pričali sa predsednikom Košarkaškog saveza Srbije Draganom Kapičićem.

Izvor: B92

Utorak, 12.02.2008.

15:16

Default images

Rezultati iz Niša još jednom su potvrdili da između ekipa iz domaće i onih iz regionalne lige postoji ogromna razlika. Zagovornike teorije o propadanju srpskih centara u Kraljevu, Čačku, Nišu, Leskovcu, Kragujevcu... obradovaće najnoviji apel za jačanje domaćeg šampionata, ali i istupanje naših vodećih timova iz NLB lige. Ono što bi ovu inicijativu moglo da izdvoji od drugih je činjenica da je pokrenuta od strane predsednika saveza, a veliki zagovornik istupanja srpskih klubova je i novi selektor Dušan Ivković.

Kapičić, nekada zagovornik regionalne lige, sada ističe da ona nije dala očekivane rezultate, naročito kada je finansijski efekat u pitanju i da je cena zbog propadanja ostalih klubova, koji ne učestvuju u NLB-u, prevelika.

"Evidentno, Jadranska liga ne daje ono što smo svi očekivali od nje. Uticaj naših klubova u toj ligi je mali. Finansijski efekti su vrlo skromni, prohodnost u evropska takmičenja nikakva. I onda postavljamo pitanje šta je plus, a šta je minus. Da li je plus to što igramo tu ligu koja ne daje to što smo osam godina čekali. Postavlja se pitanje da li ima svrhe igrati tu ligu, ako naša stagnira", kaže Kapičić.
Pitanje statusa srpskih ekipa u regionalnom takmičenju, Kapičić će pokrenuti na sastanku sa predstavnicima klubova. Predsednik saveza međutim kaže da neće unapred nametati rešenje i da konačna odluka, "jadran" ili jedinstveno domaće prvenstvo, zavisi isključivo od čelnika naših vodećih klubova.

"Mi pripremamo taj sastanak koji bi trebalo da bude veoma ozbiljan. Neću da prejudiciram stvari i da kažem da mi izlazimo iz lige. Mi jednostavno pokušavamo da nađemo ono što je najbolje za srpsku košarku. Ako klubovi ne žele da istupe i smatraju da im to ne odgovara, po cenu nečega što se već vidi i dešava na planu domaće lige, onda ćemo možda morati da prihvatimo klupsku logiku. Međutim, tu bi moralo da se razmišlja i o opštem interesu i nadam se da će klubovi shvatiti da postoji nešto što je bolje i korisnije u ovom momentu od NLB-a".

Kapičić kaže da je komesar Svislajon lige Tihomir Bubalo već napravio projekat buduće profesionalne lige, koja će biti napravljena po uzoru na vodeće evropske šampionate i koju "treba usavršiti i oživeti". On kaže da je NLB liga dobro organizovano takmičenje, pa bi sa te strane, moglo da posluži kao model za buduću profesionalnu ligu.
"Jadranska liga funkcioniše na prilično visokom nivou kada je u pitanju organizacija i ne vidim zašto bi oni bili sposobniji da to tako organizuju od nas. Pogotovo kada se zna da pet naših klubova participira u toj ligi i da su prva mesta uglavnom rezervisana za naše klubove, za naš kvalitet koji dominira".

Prvi čovek srpske košarke međutim dodaje da ima dosta nelogičnosti u najavljenim rešenjima za NLB ligu, kada je u pitanju prohodnost u evropske kupove.

"Šta se dešava u onoj varijanti da prvak dobija trogodišnji ugovor? Postavlja se pitanje šta će biti sa timom koji u tom periodu osvoji titulu, kako će oni onda igrati u Evroligi ako je prethodni prvak već potpisao na tri godine. Taj tim će, dakle, džabe osvajati titule i neće imati nikakav svoj interes četiri godine dok ne nakupi dovoljno bodova i sam izbori mesto u Evroligi".
Kapčić kaže da je Jadranska liga donela dosta pozitivnih stvari, kada je organizacija u pitanju, ali da bi nova srpska profesionalna liga nudila dobra rešenja za sve klubove:

"Jadranska liga je mnogo nudila, mnogo novih stvari je donela i nema dileme da je sve dovedeno do visokog nivoa. Jedna grupa ljudi je to spretno i kvalitetno uradila i to dobro funkcioniše. Sada je na nas red da vidimo možemo li nešto da napravimo. Tu postoje neki parametri koje nam je uslovio i ULEB. Mi već imamo gotov projekat za novu ligu i znamo kako bi to trebalo da izgleda".

"Ipak, treba nam pomoć svih struktura, kako bi ta liga dobila kompletnu formu u oragnizaciji, finansiranju i oblik jedne ozbiljne lige. Predviđena je i pomoć gradskih struktura, kada su u pitanju klubovi iz manjih gradova. Lokalne vlasti moraju da imaju odnos prema košarci, koja ima duboke korene u mnogim gradovima
".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: