Pečnik za B92: Skokovi su moj život

Robert Pečnik je svetski poznat BASE skakač, na prostorima bivše Jugoslavije bez premca. Sportista koji je život posvetio skokovima iz aviona i sa zidanih objekata, litica, kanjona... Uz to član je tima koji je postavio svetski rekord u skoku iz aviona.

U Beogradu je od 5-7 septembra boravila ekipa BASE jumpera, koji su prvu put u istoriji našeg grada skakali sa zidanih objejata. U planu su bili skokovi sa zgrade PC Ušća, Genexa i Beograđanke. Ipak, prvi skok izveden je sa najviše građevine u Beogradu, dimnjaka dorćolske elektrane, visokog 140 metara.

Izvor: Željko Èaèija

Nedelja, 09.09.2007.

22:11

Default images

Ceo dogadjaj organozivao je Marko Nikolić iz udruženja Fristajler i saveza ekstremnih sportova Srbije. Ekspediciju svetski poznatih letača predvodio je Robert Pečnik, koji je dao ekskluzivan intervju za naš sajt.

Koliko se dugo baviš ovim sportom?

"Početnik ne može da se bavi ovim vidom skokova. Počinje se iz aviona, pošto je ovo daleko opasniji sport. Ja imam preko 6000 hiljada skokova iz aviona. Iskreno, to mi je malo dosadilo i počeo sam sa BASE skokovima. Skačem od svoje petnaest, sada imam 40 godina i preko 800 ovih skokova".

Gde nisi skakao do sada?

"Nismo bili u Australiji i Japanu. 'Overili' smo celu Evropu, a evo sada i Beograd. Bio sam veoma ushićen kada me je Marko pozvao da skupim tim i dođem ovde. Služio sam vojsku u Nišu, imam rodbinu u NovomSadu i pre raspada SFRJ sam često dolazio ovde. Grad je predivan i pravo mi je zadovoljstvo što smo mi prvi izveli tu vrstu skokova".

Dugo nisi bio ovde, kako si se osećao kod nas posle toliko vremena?

"Uvek mi je ovde bilo lepo. Ono što važi za Beograd je nevrovatna gostoljubivost. Dok smo čekali da se vremenski uslovi promene bili smo gosti mnogih restorana. Ovde je hrana 'da odlepiš'. Ja sam navikao na to, ali ovi momci koji nisu iz naših krajeva nisu mogli da dođu sebi od roštilja. Srbija je broj 1 kada je dobra hrana u pitanju".
www.hiishii.com
To je očigledno skup sport, pored opreme, izdvajaju se velika sredstva za putovanja. Kako ti nalaziš novac za to?

"Dizajnirao sam specijalno odelo za slobodan pad, koje se sve više koristi. Imam svoju firmu za proizvodnju i izdržavam se od prodaje. Skokovi su moj život, ništa me drugo ne zanima".

Kod nas nema BASE džampera, kakva je situacija u Hrvatskoj?

"Bilo nas je četvorica, jedan je imao nekoliko skokova a drugi je odustao posle prvog puta. Ostali smo Vanja Šiljak i ja".

Kakav je osećaj bio posle skoka sa beogradskih zgrada?

"Kada smo se popeli na dimnjak, da izvidimo situaciju, odlučili smo da dole idemo samo s padobranom. Marko je od veoma predusetljivih ljudi iz toplane dobio dozvolu i mi smo izveli skokove. Fenomenalan je osećaj videti Beograd na dlanu. Skokovi sa Ušća su bili pravo zadovoljstvo, dok je Genex bio malo rizičniji. Ima dosta bočnih vetova, vaš grad je poznat po tome. Sreća pa nisu bili jaki, ali uslovi svakako nisu bili idealni. Zato je i bilo uzbudljivo. Sa Beograđanke nismo skakali jer su za to bili neophodni idealni uslovi. Nismo želeli da završimo na roštilju tramvajskih i trolejbuskih žica".

Ima li straha pre skoka?

"Kada mi je padobran na leđima ne bojim se ničega, ali ima malo nervoze i treme. U momentu skoka sve nestaje i prelazi u neverovatno zadovoljstvo. Mi smo adrenalinski ovisnici", rekao je Robert Pečnik za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: