Kežman za B92: "Liga šampiona - imperativ!"

Od leta 2006. godine Mateja Kežman je stanovnik najvećeg turskog grada i fudbaler najtrofejnijeg tamošnjeg kluba. 'Fener' u novu sezonu ulazi sa ambicijama da se plasira u Ligu šampiona, a Kežman za B92 priča o tome kako je osvojen Superkup, kakav je novi tim Fenerbahčea, o reprezentaciji Srbije i Partizanu...

Izvor: Miloš Šaranoviæ

Sreda, 08.08.2007.

01:32

Default images

Fudbaleri Fenerbahčea osvojili su prvi trofej u novoj sezoni, pobedili su Bešiktaš sa 2:1 u Superkupu igranom u Kelnu. Kežman je postigao odlučujući gol pred skoro punim tribinama 'Rajn Energi' stadiona.

Atmosfera je stvarno sjajna, jer Keln je grad koji u Nemačkoj ima najviše Turaka ubedljivo, mislim da ih u regiji živi oko dva miliona ukupno i zbog toga se igralo u Kelnu a ne u nekom drugom gradu. Takođe Keln poseduje i sjajan stadion koji je modernizovan za Svetsko prvenstvo. Stadion je bio pun, a od toga je bilo oko 70 posto navijača Fenerbahčea, tako da je bila atmosfera kao da smo igrali kod kuće. Turci su što se atmosfere na stadionu tiče iznad svih ostalih. Jedino sam u Srbiji još osetio takvu energiju sa tribina. Bila je to jedna velika pobeda Fenerbahčea i sjajna uvertira pred sezonu,“ kaže Kežman za B92.

Fenerbahče je u godini u kojoj se slavi sto godina postojanja ostvario prvi cilj, postao je prvak države. Sledeći cilj je još veći.
Imperativ je ulazak u Ligu šampiona. To je cilj svih u klubu, uloženo je puno novca, dovedeno je par dobrih pojačanja, igračima su plate visoke... Što se mene tiče, puno bi mi značilo da uđemo, dve godine nisam igrao, Atletiko pa Fenerbahče prošle godine. Bilo bi lepo da se vratim u najjače i najelitnije takmičenje u Evropi. Mislim da smo izvukli 'protivnika po meri', tim sa kojim možemo da se nosimo i koji bi morali da izbacimo ako budemo odigrali kako umemo,“ optimista je nekadašnji napadač Partizana, PSV Ajndhovena, Čelsija i madridskog Atletika.

Protivnik u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona je Anderleht, prvak Belgije, ali Kežman veruje da je njegov Fenerbahče bolji tim. Pripreme su završene, slede utakmice.

Što se tiče forme, teško je tempiratii. Imali smo teške pripreme, dosta smo radili na fizičkoj snazi što se videlo u utakmici sa Bešiktašom. Prvo poluvreme bilo je sjajno ali smo u drugom pali. Do Anderlehta ima dosta vremena, u petak igramo prvo kolo prvenstva sa Istanbul Bujukšehirom, ekipom koja je tek ušla u prvu ligu (Klub je osnovan 1990. godine spajanjem malih lokalnih klubova i u vlasništvu je grada). Bilo bi veoma važno da pobedimo zbog morala i pripreme za Anderleht.
Njih ne poznajem dovoljno, znam da je belgijski fudbal u padu poslednjih godina, pre toga su imali klubove i reprezentaciju za veliko poštovanje... Anderleht ima veliko ime ali poslednjih pet godina je bez značajnijeg rezultata u Evropi. Mislim da imamo kvalitetniji tim, da smo veći klub, mislim da smo favoriti. To i oni govore, tako vide stvari ali će sigurno tražiti svoju šansu.“

Ovog leta iz Fenera je otišlo nekoliko bitnih igrača, među pojačanjima najzvučnije ime je Roberto Karlos, ali i mladi igrači koji su došli iz turskih klubova su, kaže Kežman, dobri.

Mislim da imamo bolju ekipu nego prošle godine, otišlo je nekoliko igrača, kapiten Umit Ozat u Keln, Ruštu i Jozgatli u Bešiktaš, Tundžaj, možda najbolji igrač lige je u Midlsbrou, najviše se oseća da nam on nedostaje. Nadoknadili smo te odlaske Roberto Karlosom i sa nekoliko mlađih igrača iz turskih klubova. Dobri su igrači i brzo se uklapaju a mi se znamo već godinu dana, Ziko nas poznaje veoma dobro. Prošle godine smo došli prilično kasno, nismo imali vremena da se uigramo, sada smo mnogo čvršći kao ekipa,“ kaže Kežman.
U srpskim medijima je pominjana mogućnost da se u najveći grad Turske preseli i Nikola Žigić. Takav transfer bi promenio igru Fenerbahčea.

Mislim da je knjiga transfera zatvorena, Ziko i ljudi iz uprave smatraju da klub ima sve što mu je potrebno, bar do zime. Mislim da se neće menjati ni sistem igre, ostaju jedan špic i jedan polušpic što nije lako za igru. Dosta sam usamljen, borim se ali nije lako davati golove. Zadovoljni su kako odrađujem posao za ekipu, pre svega Ziko to poštuje. SA njim imam sjajnu saradnju, poštujemo se, njegov stav mi donosi puno samopouzdanja, ne dira me, igram stalno, komentariše, pomaže mi da napredujem. Mislim da mu to vraćam i golovima i 'nošenjem ekipe' kada nam ne ide kako treba,“ kaže Kežman.

Od Svetskog prvenstva u Nemačkoj Mateja Kežman nije na spisku reprezentativaca. Želju da zaigra za reprezentaciju Srbije još nije ispunio, ali je, kaže, miran.

Što se reprezentacije tiče, nemam komentar. Moja ljubav, želja, volja je ogromna, ali jedno su moje želje a drugo realnost. U ovom trenutku nisam tu, da li ću biti, to je pitanje vremena. Nastavljam da guram svoju priču, pošteno i iskreno. Bitno mi je da mogu ljude da pogledam u oči i da smem da se pogledam u ogledalu. Sve što radim radim za svoju familiju, za prijatelje i ljude kojima pomažem, i u Srbiji i van nje. Gradim svoju karijeru kao što sam uvek gradio, na sportski način, ulazim srcem u sve. Bilo je tu i grešaka i uspona i padova, i što se tiče reprezentacije i ostalog, ali mislim da sam napravio ime i karijeru, a imam i još vremena, tek mi je 28 godina.

Rekao sam već, moja vrata su uvek otvorena, moje je da guram, a šta će biti – to je u drugim rukama.“
Kežmanov nekadašnji klub, Partizan, isključen je iz Kupa UEFA. Pre nego što je nosio crno-beli dres Kežman je bio navijač. Žali zbog kazne ali se nada da će neke od posledica biti dobre.

Ispratio sam sve, bio samo pred kompjuterom čitav dan. Na moju veliku žalost, dogodilo se ono što smo očekivali. To je veliki udarac za naš klub i za naš fudbal. Nadam se da će, eto, bar na osnovu toga ubrzati sprovođenje zakona, povećati kazne, da ćemo doći do toga da se na stadion dolazi da se navija, da se uživa, a ne da se gine ili ubija.

Znam puno prijatelja, čak i moja familija, ne dolaze na utakmice zbog straha da nisu bezbedni. Možda je nešto ovako moralo da se desi, da bi Vlada Srbije ubrzala da zakoni profunkcionišu kao u Engleskoj i drugm zemljama koje su imale puno problema sa huliganima, a sada su to sveli na minimum.“

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: