Đurovski: "Želim ofanzivnu Zvezdu"

Trener Crvene zvezde Boško Đurovski optimista je pred početak sezone 2007/2008. Dvostruki uzastopni osvajač duple krune ima jasne ambicije u predstojećih devet meseci – odbranu oba domaća trofeja i plasman u Ligu šampiona ili Ligu UEFA.

Izvor: Vladimir Novakoviæ

Utorak, 31.07.2007.

15:26

Default images

Đurovski je tim preuzeo u martu u veoma teškom trenutku, uspeo je da ga konsoliduje i odbrani duplu krunu, uz pet vezanih pobeda nad najvećim rivalima Partizanom i Vojvodinom. Preko leta ekipa je značajno pojačana petoricom igrača iz inostranstva, ali je njihov kasni dolazak učinio da se još uvek ne uklope sa starosedeocima.

B92: Koliko Vas brine to što su u toku priprema vezni igrači bili mnogo bolji od napadača?

Đurovski: „To me ne brine, naprotiv, raduje me. Vezni igrači postižu golove, napadači još nisu proradili, znači čuvaju se za glavne okršaje. To je plus za ekipu kada imate vezne igrače koji daju golove, ali očekuje se da od početka sezone Barkos, Filip Đorđević, Koroman i ostali napadački orijentisani igrači postižu golove“.

Zvezda u istoriji nikada nije imala ovoliko kompletnu ekipu što se tiče broja igrača, na raspolaganju imate praktično dve kompletne postave?

U svakom klubu ekipu sačinjava oko 25 igrača, nešto više ili manje, u zavisnosti od ambicija kluba. Mislim da zaista imamo dve dobre ekipe, u prvom meču počinje jedna ekipa, ali to ne znači da će ona završiti prvenstvo. Ja želim da napravim jedan kompaktan tim, takmičarski tim koji će znati da u svakom momentu na terenu, u zavisnosti od problema koje vam postavi protivnička ekipa, reaguje na pravi način“.
Koliko će Vam u pripremi taktike i prilagođavanju različitim rivalima pomagati to što imate veliki broj i ofanzivnih i defanzivnih veznih igrača?

To je veoma dobro za Crvenu Zvezdu. Imamo veliki broj igrača koji su i defanzivno orijentisani, ali rade čitavih 90 minuta, tako da ostaje malo više slobode za kreaciju i za napadače, mogu da se, da se tako izrazim, malo i prošvercuju, ali moraju da daju rezultate. U suprotnom, oni će se menjati češće od veznih igrača“.

Tokom osamdesetih, dok Ste igrali za Crvenu zvezdu, ta ekipa je bila sinonim za napadački fudbal, igrala efikasno, a sezone je obično počinjala kanonadama u protivničkim mrežama. U poslednjih 8 godina Zvezda je osvojila pet titula, ali je igrala defanzivno, zbog čega navijači nisu bili zadovoljni. Da li aktivnosti uprave u ovom prelaznom roku označavaju povratak ofanzivne Zvezde?

Ja bih voleo da Zvezda igra ofanzivno, otkad sam postao trener u martu, insistirao sam na ofanzivnoj igri. Mislim da smo sa pojačanjima, koja je klub doveo uz veliki napor, obogatili igru Crvene Zvezde. Stranci su došli malo kasnije, i biće nam potrebno još možda nekih dvadesetak dana da se sve ukomponuje, ali sam siguran da će onda Zvezda sijati punim sjajem“.
Lukaš je prošao kompletne pripreme. Što se ostalih stranaca tiče, oni su ovde relativno kratko. Ko je od njih ostavio najbolji utisak na vas?

Lukaš je došao na vreme, i radio je cele pripreme, kad je on u pitanju, nema nikakvih problema. Ostali igrači imaju svoje kvalitete, nažalost Salas se povredio već na prvoj utakmici posle pet minuta, ali smo svi videli da se radi o izuzetno brzom igraču. On će nam, pored Koromana, doneti željenu brzinu u igri. Barkos je izvanredan na treninzima, lukav strelac. Molina se možda u ovom trenutku najbolje pokazao na utakmicama i treninzima, ali se od njega kao plejmejkera najviše i očekuje, i to se može primetiti u razgovoru sa navijačima i igračima. On je tip igrača kakav je bio predsednik Stojković. Bronovicki je izvanredan bek, može da igra i po levoj i po desnoj strani, veoma je agresivan, i njegov pedigre sa 50 nastupa za reprezentaciju Poljske je odličan. Crvena zvezda je napravila izuzetan posao u ovom prelaznom roku, tako da očekujem da zasija punim sjajem negde u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona“.

Tokom priprema videli su se pojedini problemi u odbrani. Primali ste golove dosta često, U Bergamu u obe utakmice posle 7-8 minuta, što govori o brzom padu koncentracije. Da li je to znak nekih ozbiljnih problema?

Nisu to ozbiljni problemi. Tim je bio na pripremama, bili su dosta umorni. Primiti golove protiv Porta i Atalante i nije neki razlog za brigu. Tokom čitavih priprema ceo odbrambeni bedem koji čine odbrana i defanzivno orijentisani deo veznog reda veoma su dobro funkcionisali. To što smo primili golove, to je normalno, ali smo ih i davali. Nismo davali puno, u proseku oko dva gola. Voleo bih da i protiv Levadije u Beogradu damo dva gola, a da ne primimo nijedan, i za početak bi to bilo dobro“.
Znamo da je Hondurašanin Palasios bio na pripremama, i da ste vi i predsednik najavili da će se dovesti još jedan napadač. Ako uzmemo u obzir da su desni bek i napadač akutna mesta, da li vidite na još nekoj poziciji problem?

Ako Basta ostane mislim da nema potrebe da se dovodi novi igrač na toj poziciji. Računalo se na to da će Basta možda otići, pa je Palasios bio jedno od rešenja, međutim nisu se dogovorili oko transfera, i ja to poštujem. Kada su napadači u pitanju, videćemo još, ima vremena. Prelazni rok traje do 31. avgusta, tako da je moguće da će doći do još nekih promena u našem timu“.

Kakve su opcije za druge pozicije? Možda još neki štoper, još jedan golman?

Kada pričamo o štoperima, realna opcija je da se novi štoper dovede u decembru, kako bi se izgradila prava ekipa za sledeće godine. Voleo bih da složimo tim i, nadam se, ponovo da uđemo u Ligu šampiona“.

Zvezda sezonu počinje u sredu, 1. avgusta, od 20.15, kada na Marakani gostuje Levadija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: