Čović za B92: "Imperativ samo proizvodnja igrača"

Leto 2007.godine ostaće upamćeno po neverovatnim uspesima mladjih košarkaških selekcija Srbije.

U zlatnim medaljama kadeta, juniora i selekcije do 20 godina, veliki udeo ima i košarkaški klub FMP. Od pohvala i opšteg odobravanja javnosti za model rada koji godinama proizvodi nove, mlade igrače kao na traci, ovog leta veliku korist ima i srpska košarka.

Politiku kluba da se gledaju svi i da ne sme da promakne ni jedan talentovan dečak, videli smo na delu i na takmičenju EYOF u Beogradu, gde je prvi čovek kluba Nebojša Čović pratio mečeve reprezentacije Srbije u kojoj je bilo čak 5 igrača tima iz Železnika.

Pauzu posle meča iskoristio je da u razgovoru za B92 govori o politici pravljenja mladih igrača, šansi koju će u prvom timu dobiti Mačvan, Raduljica i Jeremić, mogućem odlasku Ercega, ciljevima kluba za novu sezonu i konstantnoj glasini da se (ponovo) priprema saradnja sa Crvenom zvezdom...

Izvor: Željko Èaèija

Ponedeljak, 30.07.2007.

12:37

Default images

Za FMP je normalno da konstantno traga za novim talentima. Da li ste na ovim mečevima u potrazi za novim klincima koji bi jednog dana mogli da završe u prvom timu?

"U ovoj reprezentaciji imamo pet igrača. Naravno, trudimo se da ispratimo sve naše selekcije, odnosno nastupe svih naših igrača u njima,ujedno i da vidmo da li ima neki novi talentovan dečak koji bi mogao da se angažuje u našoj već prepoznatljivoj školi".

A prepoznatljivih igrača u beogradskom pregradju trenutno ima mnogo. Mačvan, Raduljica, Jeremić...Teodosić i Labović su već nosioci igre u najjačem sastavu:

"FMP će ove godine imati potpuno podmladjen tim. Igrači koji su se dokazali na EP i SP tokom leta će dobiti šansu. Na Evropskom prvenstvu u Sloveniji, Teodosić i Labović su bili ključni igrači, ali oni su već nosioci igre u Železniku.Što se tiče Mačvana, Jeremića i Raduljice, i oni će dobiti svoju šansu i minutažu baš u prvom timu".

Politika kluba je i da prodaje već formirane igrače, jedan od takvih je i Erceg koga traže veliki evropski klubovi. Da li će napustiti Železnik tokom leta?

" Ima odredjenih interesovanja za Ercega, i Barselone i moskovskog Dinama. Ima tu još nekih klubova. Mi se još uvek nismo definitivno dogovorili. Koliko znam, ni Erceg nije doneo konačnu odluku...Kada je bude bilo, objavićemo. Za sada je tačno da ima velikog interesovanja i postoji šansa da on ode u neki veći evropski klub.Mi ćemo mu izaći u susret, naravno ako i naš igrač bude zadovoljan takvim aranžmanom"
Prvi čovek FMP-a tvrdi da njegov klub za sada nije zvanično dobio nikakvu ponudu Crvene zvezde o eventualnoj, budućoj saradnji. Košarkaška javnost već 10-ak dana ponovo "šuška" o mogućim razgovorima dva kluba i eventualnoj saradnji, čak i "fuziji". Ta priča se tokom leta aktuelizuje već nekoliko godina. Ipak, prvi čovek kluba koji je postao jedan od "brendova" srpske košarke, rekao je da nikakvih razgovora nije bilo, ali da to ne znači da ih možda neće biti. Prema Čovićevim rečima, klub će saslušati sve predloge i ponude:

"Mi smo na raspolaganju, ali moramo da vidimo interese FMP-a. Naš tim je sada već prepoznatljivo ime kao potvrđen klub, koji pravi mlade igrače i pruža im šansu da se dokažu i u regionalnoj i u domaćoj ligi. Ukoliko to bude u našem i u interesu košarke, ima smisla ukrupnjavati sistem, i to ne samo sa Zvezdom, već sa bilo kim drugim. Za sada nismo napravili nikakav dogovor".
Prošle godine otišli su tokom sezone Savanović i Rašić, pre nekoliko nedelja i Cvetković u Djironu. Kao i svake godine, ambicije prvog tima su iste. Borba za trofeje u domaćim okvirima, u Evropi što dalje:

" FMP svake godine ide relativno rasterećeno na visoke ciljeve.Plan je da odemo što dalje u NLB ligi i kroz to takmičenje obezbedimo ULEB kup. U medjunarodnom takmičenju takodje želimo što dalje, a u domaćem prvenstvu ćemo napasti titulu, kao i u kupu. Naravno, nema imperativa. Mora samo da se proizvode što više igrača, odnosno košarkaša koji daju perspektivnu osnovu za FMP.Ove godine početna selekcija prvog tima kreće od 20 igrača. Tu moramo da vodimo računa i o dobroj preraspodeli zbog Borca iz Čačka i Knjaževca, ali i zbog našeg mladog tima koji se takmiči u prvoj B ligi" rekao je Čović za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: