Nikolić: "Srbija uvek ima velike ciljeve"

U četvrtak u Novom Sadu počinje Svetsko prvenstvo za košarkaše do 19 godina. Samo četiri dana ranije u istom gradu su košarkašice do 18 godine donele Srbviji titulu prvaka Evrope, a njihvoe muške kolege spremne su da se bore za drugi trofej.

Izvor: B92

Sreda, 11.07.2007.

21:39

Default images

Selekcija koju vodi Miroslav Nikolić veoma je jaka, ali se pred sâm start takmičenja suočila sa velikim problemom – čak tri košarkaša iz startne postave su se povredila, zbog čega će propustiti bar uvodni deo takmičenja.

Imamo tri igrača iz postave – Stefan Marković, Milan Mačvan i Marko Kešelj – koji su se povredili na poslednjoj pripremnoj utakmici pred početak prvenstva. To predstavlja ozbiljan problem, i znatno umanjuje naše izfglede za medalju. Naša Srbija uvek ima velike ciljeve, ja sam sa generacijom 1986/87 u Izmiru uzeo zlato, išli smo junački, a sigurno ćemo tako pristupiti i na ovom prvenstvu, jer želimo medalju“, kaže za B92 selektor Miroslav Nikolić.

Moraćemo da u hodu prevaziđemo povrede trojice igrača. Verujem da ćemo uspeti, ali ćemo u prvom krugu najverovatnije igrati bez njih. Sva trojica će biti u sastavu, ali je pod znakom pitanja da li će ulaziti u igru, a glavnu reč neće imati trener, nego lekar ekipe“.

Uprkos maleru, Nikolić je optimista i veruje da će u prvoj fazi naš tim zabeležiti bar dve pobede.

Ipak, ovo je prava reprezentacija, i ostali igrači su dobri. Borićemo se od prvog meča sa Kinom, ostavićemo srce na terenu i dati sve od sebe da pobedimo. Dalje idu tri ekipe, a ja verujem da ćemo ući u prva dva. Do drugog kruga pridružiće nam se i povređeni igrači, pa ćemo posle toga biti mnogo jači“.
Posle Kine (četvrtak, 18 časova) selekcija Srbije sastaje se sa Malijem (petak, 18h) i selekcijom SAD (subota, 18h). Na osnovnu dostupnih informacija Nikolić smatra da je Srbija jača od predstavnika Azije i Afrike.

Kina je najveća nepoznanica. Oni nisu izlazili iz zemlje tokom priprema, niti odigrali neku utakmicu. Što se tiče Malija, njih uopšte ne poznajem, ali imam informaciju da su mnogo slabiji od nas. Oni su doveli veoma mladu selekciju, u kojoj su i igrači rođeni 1990. i 1991. godine“.

Najveći ispit u prvoj fazi za našu selekciju biće duel sa Amerikancima u trećem kolu.

Amerikanci su sigurno najjača ekipa na turniru. Oni su pobedili A reprezentaciju Kine 15 razlike u Dalasu. Tu imam najviše informacija, radi se o izuzetno kvalitetnom timu, sa sjajnim individualcima. Ali, čak i ako izgubimo od njih, meni je najbitnije da se u drugi krug plasiramo kao jedna od dve vodeće ekipe“.
Titulu šampiona sveta brane Australijanci, koje je 2003. do zlata u Solunu predvodio Endru Bogut. Nikolić smatra da će novosadski turnir doneti izjednačenu i vrhunsku košarku.

Sve ekipe na turniru su dobre, očekujem odlično prvenstvo i mnogo utakmica na jednu loptu. Argentinci su odlični, Španci takođe, svi računaju na jednu od medalja. Mi ćemo rivale iz ostalih grupa skenirati u hodu i videćemo kako ćemo proći protiv njih“.

Nacionalni tim Srbije je dobro pripremljen, i Nikolić smatra da bi bez pomenutih povreda bio jedan od favorita.

Ja mogu da kažem da smo mi odlično radili ovih mesec dana priprema, koliko smo bili zajedno, samopouzdanje je sve vreme bilo na visokom nivou. Da smo svi potpuno spremni, bio bih siguran u osvajanje medalje, ovako sa tri povrede pred sam start, sve je pod znakom pitanja“.

Igranje pred svojom publikom donosi veći pritisak, što su najbolje iskusili A reprezentativci pre dve godine, ali bi podrška sa tribina mogla da bude ključan faktor u izjednačenim mečevima na turniru.
Devojke su skinule maler. Prva ženska ekipa iz Srbije koja je osvojila titulu prvaka Evrope, i to baš u Novom Sadu. Na tome im iskreno čestitam. Ja apelujem na publiku da dođe u što većem broju i podrži našu reprezentaciju. Sigurno je da ćemo iza sebe imati publiku, ali svakako treba da se igra dosta dobro, jer ćemo imati mnogo vrhunskih protivnika. Ipak, očekujem podršku sa tribina“.

Za kraj, evo i sastava grupa:

Grupa A: Brazil, Francuska, Liban, Litvanija.
Grupa B: Kina, Mali, Srbija, SAD.
Grupa C: Australija, Kanada, Nigerija, Turska.
Grupa D: Argentina, Južna Koreja, Portoriko, Španija.

U drugoj fazi grupa A ukršta se sa grupom B, dok se grupa C ukršta sa grupom D.

Dosadašnji osvajači medalja na omladinskim prvenstvima sveta:
Brazil 1979: SAD, Brazil, Argentina
Španija 1983: SAD, SSSR, Brazil
Italija 1987: SFRJugoslavija, SAD, Italija
Kanada 1991: SAD, Italija, Argentina
Grčka 1995: Grčka, Australija, Španija
Portugal 1999: Španija, SAD, Hrvatska
Grčka 2003: Australija, Litvanija, Grčka

Učinak reprezentacije SFRJ u Bormiju 1987. godine:
Kina 126:79
Nigerija 126:82
Australija 86:73
SAD 110:95
Portoriko 139:100
Nemacka 89:94 
SAD (finale) 86:76

Tim SFRJ iz Bormija: Svetislav Pešić (selektor), Aleksandar Đorđević, Toni Kukoč, Nebojša Ilić, Vlade Divac, Dino Rađa, Luka Pavićević, Samir Abdić, Radenko Dobraš, Miroslav Pecarski, Teoman Alibegović, Slaviša Koprivica, Zoran Kalpić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: