Živković pred PE: "Možda baš sada pobedimo"

Na prošlom šampionatu, 2006. godine selekcija Srbije i Crne Gore nije učestvovala na završnom turniru, a momke rođene 1986. godine na šampionat održan u Severnoj Irskoj vodio je upravo Živković. Generacija koju su predvodili Nebojša Marinković, Borko Veselinović, Milan Smiljanić, došla je do polufinala i izgubila od Engleske.

Igrači koji sada važe za predvodnike generacije, Gulan, Sulejmani, Fejsa, Bosančić, Tadić, Adamović, debituju na završnici Prvenstva Evrope, ali Živković zna kako takav turnir izgleda.

Na Evropsko prvenstvo sam vodio i '86. i '88. godište, naravno da znam šta nas očekuje i uvek govorim da kada se naša ekipa plasira na EP, to je veliki uspeh. Tamo ćemo igrati sa najbolje organizovanim školama Evrope. Ostvarili smo nešto što nije pošlo za rukom Holanđanima, Italijanima, Poljacima, mnogim drugim zemljama koje su organizaciono trenutno jače od nas i koje su redovno učestvovale na evropskim i svetskim šampionatima.

Izvor: Miloš Šaranoviæ

Sreda, 11.07.2007.

15:45

Default images

Ovo je praktično druga uzastopna generacija koja učestvuje na EP i za nas je veliki uspeh što smo smo ponovo učesnici tog velikog takmičenja, a jedne godine ćemo sigurno biti i prvi.

Da li ćemo to ostvariti ove godine ili neke sledeće, to po meni nije toliko bitno, koliko je bitno da se tamo nalazimo i takmičimo sa najboljima, u grupi smo sa Francuskom, Rusijom i Nemačkom, a to su, uz Španiju, možda trenutno najbolje fudbalske škole u Evropi. Čast i zadovoljstvo mi je što ću ovaj izuzetno darovit i talentovan tim suprostaviti tim ekipama i što ćemo videti gde se trenutno nalazimo, a mislim da i rezultatski možemo da se takmičimo sa njima”.

To što mladi reprezentativci Španije, Francuske i Nemačke važe za favorite ne znači da omladinska reprezentacija Srbije kreće u Austriju bez ambicija.

Naravno da ne priznajemo da je neko bolji od nas. Mi u ovom trenutku imamo izuzetno talentovanu i darovitu generaciju. Na drugoj strani, znamo u kakvim uslovima rade inostrane škole fudbala, znamo koliko te zemlje ulažu u rad omladinskih škola. Znamo na kom je sve to nivou ali ih se ne plašimo, oni su prosto organizovaniji.
Mi u ovom tenutku imamo zaista telentovano selekciju. Možda ona i neće postići dobar rezultat, ali stojim iza toga da će godišta ‘88 i ‘89 u budućnosti dati veliki broj igrača mladoj i ‘A’ selekciji naše zemlje. Mislim da je to veliki uspeh.

Mi možda ne možemo sve da uklopimo u ovom trenutku, imamo dosta problema, ali ova generacija ima ogroman individualni kvalitet. Imamo četiri igrača koji su već sa 17, 18 godina potpisali ugovore sa velikim evropskim klubovima. Ove druge škole to nemaju i zato one, već u ovako ranim uzrastima, posežu za našim igračima,” rekao je Živković koji je u prethodnoj generaciji imao Smiljanića, Pavlovića i Kačara, danas vicešampione Evrope u kategoriji igrača mlađih od 21 godine.

Uvek je zadovoljstvo kada znate da ste radili sa njima i kada ste dali jedan deo vaših trenerskih mogućnosti i vašeg trenerskog znanja za njihov napredak. Jako je teško opisati zadovoljstvo jednog trenera koji je radio sa tako talentovanim igračima.”

I pored toga što snaga Meridjian Superlige daleko zaostaje za ligama iz kojih dolaze neki od rivala, Živković smatra da se sa mladima u Srbiji radi dobro.
U našoj omladinskoj školi se izuzetno kvalitetno radi. Imamo igrače iz omladinskih škola Partizana, Crvene zvezde, Vojvodine, Hajduka iz Kule i brojnih drugih klubova i sa njima se dobro radi. Naši igrači imaju takav mentalitet i individualni kvalitet, koje inostrane omladinske škole, kao što je, na primer, italijanska, nemaju.

Ove godine u Holandiji ste mogli da pratite mladu reprezentaciju Italije. Oni taktički igraju izvanredno, kao i Francuzi, recimo. Međutim, oni nemaju individualni kvalitet. Nama preostaje da se takmičimo sa tim velikim školama u trčanju, disciplini i taktici. U svemu ostalom smo u prednosti. Kada ćemo iskoristiti tu prednost, videćemo, verovatno kada budemo imali mnogo bolju infrastrukturu, mnogo bolje uslove za rad i kada naši treneri budu bili plaćeni za taj rad,” kaže Živković.

Jedan od najozbiljnijih probelma trenera mlađih selekcija je činjenica da mnogi igrači velikih klubova nemaju mesta u seniorskim timovima. Sa manjkom jakih utakmica u nogama odlaze na takmičenja sa iskusnijima.

Postoji više problema kod igrača tog uzrasta. To su mladići koji su završili omladinski staž, priključeni su prvom timu i oni su takoreći - ni na nebu, ni na zemlji. Naši Igrači iz selekcije U-19 sada, skoro svi, igraju za svoje klubove. Međutim, pre godinu dana, skoro niko nije igrao u prvom timu.
Ima tu više razloga, ima sebičnosti klubova. Svaki trener voli da na okupu ima sve igrače, pa makar to bili i igrači sa 18 i 19 godina za koje zna da neće mnogo igrati. Mislim da bi klubovima saradnja sa reprezentativnim selekcijama trebala da bude prioritet. Jer, ako imamo uspeh na reprezentativnom nivou, automatski i klubovi imaju uspeh, jer ti igrači dobijaju na ceni, pa se jedno nadovezuje na drugo. Dakle, reprezentacija uvek mora da bude na prvom mestu. Mislim da još uvek tu imamo probleme sa klubovima. Oni izlaze u susret reprezentaciji, ali ponekad nevoljno.

Dešava se da nam daju igrače dan pred utakmicu, koji su dan pre toga igrali za klub, pa onda mi moramo da pazimo da se ne povrede
,” kaže Živković, ali i dodaje da je prijatno iznenađen podrškom Fudbalskog saveza njegovom timu. 

S druge strane, ja sam iznenađen koliko je FSS stao iza ove selekcije. Vidim da nam svi izlaze u susret i da žele da nam obezbede najbolje uslove za rad i sve ono što čini jednu pripremu pred jedno važno takmičenje. Verujem da će se podrška razvijati još više jer je ona potrebna, kako bismo u kontinuitetu pravili dobre rezultate.”

Omladinska reprezentacija Srbije imaće, pretpostavlja se, i podršku sa tribina. Austrija je jedna od zemalja u kojima selekcije Srbije mogu da računaju na ozbiljnu podršku iseljenika.
Ta injekcija koja dolazi sa tribina je uvek pozitivna i bitna. Verujemo da će biti dosta naših navijača i da ćemo moći ravnopravno da igramo sa svim selekcijama koje će se tamo naći,” rekao je Živković.

Sa Živkovićem trenutno rade golmani Danilović i Živković, igrači odbrane Karišik, Adamović, Radovanović, Vuković, Zlatković i Ivanović, igrači sredine terena Bosančić, Gulan, Sulejmani, Tadić, Vukobratović, Milovac, Fejsa, Nikolić, Srećković i Stojanović i napadači Marjanović, Živanović i Marinković. 

Zbog povreda Živković nije mogao da računa na Kneževića i Obradovića. 

Omladinska selekcija Srbije prvu utakmicu igra sa vršnjacima iz Francuske, 16. jula u Ridu (18.00), dva dana kasnije rival su Rusi u Pašingu (17.15), a na istom stadionu igra se i meč Srbija – Nemačka, 21. jula (20.00).

Dve prvoplasirane reprezentacije izboriće plasman u polufinale, 24. jula gde se ‘ukrštaju’ sa najboljima iz grupe ‘A’ u kojoj su doma'in turnira Austrija, Španija, Grčka i Portugalija.

Finalni meč Prvenstva Evrope za omladince odigraće se 27. jula u Lincu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: