Slavnić za B92: Ne brinem za budućnost srpske košarke

Košarkaška reprezentacija Srbije završila je uvodni deo priprema za Evropsko prvenstvo, koje se od 3. septembra održava u Španiji. Tim povodom razgovarali smo sa selektorom Zoranom Slavnićem, koji za B92 govori o prvih mesec dana na selektorskoj funkciji, radu sa mlađim igračima i planovima za EP.

Izvor: MR

Utorak, 03.07.2007.

21:26

Default images

Nakon mesec dana na selektorskoj funkciji i prvog dela priprema za EP, odrađenog sa jednim delom igrača, uglavnom mlađih, Slavnić kaže da ima jasnu viziju načina na koji treba da igra srpski tim:

Treba da se napravi dobra selekcija, dobra "hemija" i želim da tim koji predstavlja našu zemlju igra onim stilom koji nas je krasio ranije, a to je kreativna igra u napadu, uz poštovanje obaveza u odbrani. To je ono što nas je nekada krasilo, kada smo osvajali EP, SP i OI. Tome treba da se vratimo, jer imamo veliki broj talentovanih igrača kojima treba dati šansu i pravilno ih usmeriti”.

Prvi deo priprema za Evropsko prvenstvo, na kojim su učestvovali mahom mlađi igrači koji su završili domaće prvenstvo, održan je od 18. do 30. juna. Slavnić kaže da se u tom delu priprema uverio da srpska košarka ima svetlu budućnost:

Imali smo dve probe u dve grupe. Prvo oni koji su ispali u polufinalu plej-ofa (Sinalko Superlige), a zatim i druga grupa igrača iz Crvene zvezde i Partizana (koji su igrali u finalu). Neki su brzo, a neki sporije hvatali“ ono što ja tražim. Generalno gledano, mislim da imamo veliki broj perspektivnih igrača, tako da se ja za budućnost naše košarke ne bih plašio”, kaže Slavnić.
To su pripreme koje su mi nametnute, zbog toga što ove godine imamo samo 40 dana za pripreme za EP i ovo je bila jedina mogućnost da na licu mesta od igrača vidim koliko oni mogu da prihvate drukčiju filozofiju, odnosno ono što ja tražim. Sveukupno sam, ipak, zadovoljan, iako je dosta igrača bilo povređeno i umorno. Sada čekam početak glavnih priprema”, dodaje selektor Srbije.  

Jedan od glavnih zadataka koje je Slavnić imao nakon preuzimanja selektorske funkcije, 29. maja, bio je razgovor sa igračima koje je uvrstio na najširi spisak. To je posao, koji su neki od njegovih prethodnika označili kao najkomplikovaniji, ali Slavnić kaže da sa kandidatima nije pregovarao, već je svakom igraču postavio jednostavno pitanje:

Moje pitanje je bilo isključivo - Da li želiš da igraš za reprezentaciju? Ako ne želiš, ne interesuje me obrazloženje, a ako želiš, a imaš pojedine probleme, onda da vidimo da li možemo zajedno da ih rešimo. Tu prvu bitku smo svi zajedno dobili. Veliki broj igrača se odazvalo, preko 95 odsto od onih koji su se našli na širem spisku. Samo dvojica su odustala”, kaže Slavnić.
Ta dvojica su Vladimir Radmanović i Igor Rakočević. Selektor kaže da poštuje njihovu odluku, iako ne može u potpunosti da prihvati obrazloženje za odustajanje.

Njih dvojica su na početku rekli da će da igraju, ali da imaju neke tekuće probleme, sa kojima sam ja bio upoznat. Radmanović je imao ranije ugovoren kamp za decu u Americi. Ja sam rekao da moram da poštujem njihovu poslednju reč, ali da to nije razlog koji može da se prihvati. Međutim, morao sam da poštujem njegovu odluku. Kada je Rakočević u pitanju, on je imao preveliki umor, a brojne povrede su ga odvojile sa terena. On je izuzetno pošten dečko i to sam morao da poštujem, pa sam mu nudio 40 dana odmora. Njegovi lekari su, međutim, odredili da to mora da bude najmanje dva meseca. Dakle, to su jedina dva igrača koja neće učestvovati na ovom EP”.

Što se tiče ostalih problema, ja ih nemam. Ovo je posao koji ja izuzetno volim”, dodaje Moka Slavnić.

O atmosferi među okupljenim igračima Slavnić kaže:

Dobra atmosfera je uvek postojala u mojim timovima i ona je izuzetno važna. Ja sam trener koji voli familijarnu atmosferu, volim duh, a ne da igranje za nacionalni tim nekome bude noćna mora, jer sam hiljadu puta rekao da je to samo igra. Klupska pripadnost me ne interesuje. Večiti derbi se zaboravlja onog trenutka kada staneš pod zastavu svoje zemlje. Srbija će biti u prvom planu, za Srbiju će igrati samo oni koji su za nju spremni da poginu“, dodaje Slavnić.

Ono što je mučilo prethodne selektore naše reprezentacije su povrede igrača tokom priprema. Prvi sa Slavnićevog spiska koji je prijavio povredu je Uroš Tripković, ali selektor kaže da, zbog načina na koji vodi treninge, ne očekuje veće probleme te prirode:

Povrede su sastavni deo igre i svakog tima. Tripković je došao povređen na pripreme, nije se povredio kod mene, jer moji dosadašnji treninzi nisu imali taj intenzizet. Imali su samo cilj da vidim ko je sposoban da se na najbrži način adaptitra na ono što ja tražim. Povrede ostalih igrača su moguće i zbog toga je na užem spisku 18 igrača, kako bih mogao da računam na 2-3 igrača koji mogu da se povrede. Taj spisak je napravljen zbog toga. Međutim, o povredama ne razmišljam. Način treninga koji ja tražim neće doprineti novim povredama. Oni koji su roviti imaće specijalan tretman, oni koji nisu radiće normalno i to je svakodnevnica našeg posla”.

Nastavak priprema zakazan je za 19. jul, kada će se igrači sa skraćenog spiska, koji možete pogledati ovde, okupiti u Kovilovu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: