Odlazak Gospodina Bodiroge

Dejan Bodiroga nije bio samo veliki igrač, već bi sve što je godinama činio svojim driblinzima, koševima, ponašanjem na i van terena, moglo da se opiše samo jednim terminom – gospodin.

Možda u podatku da ga je otkrio u Zrenjaninu Krešimir Ćosić, ima neke simbolike, jer je Ćosić i danas mnogima mera za pamet i dostojanstvo na parketu. Takav je bio i Bodiroga...

Karijera bez jedne mrlje i afere...Počev od Zadra, Stefanela, pa preko Milana, Bodiroga je pisao stranice istorije u klubovima kao što su Real, Panatinaikos, Barselona i Lotomatika. Osvojio je četiri titule evropskog prvaka - sa Realom, Barselonom i dva puta sa Panatinaikosom, a sredinom 90-tih godina 20. veka bio je jedan od retkih koji je odustao od NBA lige, iako je tamo imao mesto.

Izvor: Vujièin Igor

Utorak, 12.06.2007.

18:12

Default images

Od 1995.godine i EP u Atini Bodiroga je bio i sastavni deo reprezentacije Jugoslavije. Sa reprezentacijom Jugoslavije dva puta je osvajao Svetsko prvenstvo - 1998. i 2002. godine, a tri puta Evropsko - 1995. 1997. i 2001. godine. Ima i srebrnu medalju sa Olimpijskih igara u Atlanti 1996. godine.

Takvu karijeru nije lako okončati, ali Dejan kaže da je ova odluka sazrela i doneta u pravom trenutku:

Jeste ovo bila teška odluka.  Medjutim, mislim da je to i sazrela odluka, i da je ovo bio pravi momenat. Srećan sam, zadovoljan, ponosan na sve što sam napravio i nemam ni za čim da žalim. Moram da kažem da ne bih promenio njiednu odluku koju sam doneo tokom svoje kariejre. Svaka je bila prava i pokazala se uspešnom“.

Mnogi sportisti dolazili su po završetku karijere u dilemu „šta raditi dalje“. Svojim stilom i ponašanjem, Bodiroga je mnoga vrata ostavio otvorena. Ono što je sigurno, kamp u Trebinju nastavlja sa radom:

Kamp je nešto što je bila moja želja i nadam se da će biti tradicionalan. Ove godine okupljamo decu iz preko 12 zemalja iz cele evrope i sveta. Mislim da je to preko 300 i nešto dece. Mislim da će to biti sjajan događaj i nadam se da će ovaj kamp biti tradicionalan“.
Dejana bi mnogi rado videli u svojim organizacijama. Konkretna ponuda već postoji, iz kluba u kojem je odigrao poslednju utakmicu u karijeri:

Što se tiče budućnosti i mog angažovanja razmišljam se između Beograda i Rima. Predsednik Rome mi je ponudio da ostanem u klubu, da imam funkciju u toj organizaciji. Druga opcija je povratak u Beograd, tako da još uvek razmišljam, a odluku ću doneti sledećih dana“.

Karijera prepuna medalja sa velikih reprezentativnih takmičenja, i trofeja u evropskoj klupskoj košarci, ne ostavlja Dejanu sumnju da je doneo pravu odluku u pravom trenutku. Na pitanje da li možda ipak ima nešto za čime će žaliti, nema dilemu:

Nemam za čime da žalim. Ponovio bih sve odluke koje sam donosio tokom karijere. Igrao sam u najvećim evropskim klubovima, sa najvećom tradicijom. Osvojio sam sve što se može osvojiti, ne samo titule, i ne samo jedanput nego više puta. Ostvario sam sve svoje snove. Imao sam lep početak karijere i veoma lep kraj. Dogodilo se tokom tih 15 godina stvarno dosta toga lepog. Moram da napomenem - velika mi je čast posebno bila da igram za reprezentaciju,. Da predstavljam svoju zemlju i to je za mene uvek bilo nešto posebno i čega se rado sećam, svih titula koje smo osvojili. Hvala bogu, bilo je to jedno predivno iskustvo, prelepo koje sam imao“ rekao je Bodiroga za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

87 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: