Mijatović za B92: "Učvrstili smo se kao tim"

U finišu još jedne sezone Primere, samo dva dana pred jako bitan, možda i odlučujući meč Reala, koji se u nedelju na stadionu Santiago Bernabeu igra protiv Sevilje, dobili smo priliku da u Madridu porazgovaramo sa Predragom Mijatovićem, sportskim direktorom Reala.

Izvor: Ana Krzavac

Subota, 05.05.2007.

19:15

Default images

Novinari su, posle dugog perioda, konačno počeli da jednoglasno hvale Real. Da li ste to prihvatili kao olakšanje, ili je sada pritisak samo još veći?

Oduvek sam se, kao i većina ljudi iz kluba, trudio da ne slušam previše šta se sve govori po novinama. Real je ove sezone sastavio jedan drugačiji tim, sa puno novih igrača i novim trenerom, i normalno je da ne može sve odmah biti idealno... Mi smo svoje ambicije održavali, i trudili se da izgradimo sopstvenu igru, sa puno kvaliteta. Mnogi novinari i poznavaoci fudbala su u proteklih 9 meseci kritikovali igru Reala, ali to nas nije potreslo, štaviše, doživljavamo to kao još veći motiv da dokažemo šta znamo, umemo i možemo, a to je da pobeđujemo u utakmicama i osvajamo titule.

Šest kola do kraja, situacija na tabeli je veoma neizvesna, i Real ne sme sebi da dozvoli kiks. Kako se igrači ophode prema tome da treba da osvoje 18 bodova? Ima li tu uopšte mesta za kalkulisanje?

U fudbalu nikada nema mesta za kalkulisanje, jer postoji ogroman broj stvari koji mogu uticati na ishod jedne utakmice. Uvek postoje odredjene taktike i planovi igre, ali se oni, nažalost, ne mogu stalno primenjivati, jer mnogo toga zavisi i od protivnika. Znate, lako je ljudima da kažu da treba osvojiti tri boda protiv Valensije, pa tri boda protiv Sevilje, ali u realnosti nije sve tako jednostavno. Mi sigurno nismo planirali da izgubimo od Levantea na domaćem terenu, pa se to, eto, dogodilo. Zato se sada ne bavimo nikakvim proračunima, već se samo koncentrišemo da ostvarimo što bolji rezultat u mecevima koji predstoje.
Kakvo je trenutno stanje duha u klubu? Čak i najvećima nije lako da se izbore sa tolikim pritiskom.

U klubu kao što je Real, koji ima takvu jednu istoriju i ugled, pritisak je gotovo uvek isti.Ja sam u svetu fudbala vec mnogo godina, igrao sam za nekoliko velikih klubova, i znam vrlo dobro sa kakvim se pritiskom i očekivanjima igraci i uprava susreću svaki dan. Vama je bitno da pobeđujete tokom cele godine, ne samo u jednom periodu, tako da nekoliko predstojecih utakmica dozivljavam kao i sve druge. Real je pun iskusnih igraca koji dobro znaju kako da izadju na kraj sa svim izazovima, a sada je samo rezultat bitan.

Sevilja je u četvrtak igrala jedan veliki evropski meč. Kako mislite da će se to odraziti na njihovu spremnost za utakmicu u nedelju?

Sevilja je sada već veliki i ozbiljan tim koji je ostvario jedan ogroman rezultat – plasirali su se u finale kupa UEFA. Cele sezone se dobro drže na tabeli, i ne sumnjam da je njihova motivacija pred meč u nedelju ogromna, možda sada još veća zbog već napravljenih rezultata, ali sumnjam da sve to fizicki mogu da izdrze. Ipak je jako teško igrati dve velike utakmice u tri dana, a još treba uzeti u obzir i prednost koju Real ima zbog domaćeg terena i dobre forme u kojoj se trenutno nalaze. Ova utakmica je izuzetno bitna za oba tima, jer će porazom jedan sigurno biti izbačen iz trke za titulu, kao sto smo mi uradili Valensiji pre dve nedelje, dok nas pobeda može staviti na prvo mesto, ukoliko Barselona izgubi od Sosijedada. Siguran sam da će Sevilja, uprkos fizičkom umoru, dati sve od sebe ne bi li izvukli što bolji rezultat, ali mi ćemo ih dočekati skroz spremni.
Kad smo već kod vrha tabele, Barselona je poslednjih meseci u osetnom padu forme; pružili su slabe partije i protiv manje opasnih rivala, kao što su Majorka i Levante. Mislite li da oni mogu da izdrže narednih šest kola? Imaju nezgodno gostovanje Atletiku...

Očigledno je da Barselona ima problema poslednjih nedelja, ali ne treba zaboraviti jednu jako bitnu stvar – i dalje su lideri na tabeli. Možda su u pitanju samo jedan ili dva boda, ali i to psihološki mnogo znači. Primera je ove sezone mnogo drugačija u odnosu na prethodnu: prošle godine u ovo vreme, Barselona je imala veliku bodovnu prednost u odnosu na sve ekipe na tabeli, i nisu imali ogromne brige na leđima kao sad, kad im barem dva tima dišu za vratom cele sezone. Sigurno je da je ovo za njihov sadasnji tim nova situacija, i oni se očigledno ne snalaze najbolje u njoj. Takođe moraju da se suoce sa činjenicom da trenutno dva kluba igraju kvalitetniji i bolji fudbal od njih, i da nađu odgovor na to. Svi timovi koji se nalaze u vrhu tabele su igrali promenljivo dobar deo sezone, i očigledno je da će ovih nekoliko utakmica odlučiti sve, a tu mi imamo prednost, jer trenutno igramo odlično. Istina je da Barselona ima nešto zahvalniji raspored od nas, ali su trenutno nesigurni, dok je Real u velikom zaletu, i ovo je šansa koju moramo iskoristiti. Imamo kvalitet da osvojimo titulu i učinićemo sve da tako bude.

Tim Reala koji je sastavljen ove sezone je počeo da odlično funkcioniše. Bez ikakvih spekulacija i navođenja imena, da li planirate neke velike transfere preko leta, ili nameravate da dalje gradite ovaj tim?

Tim Reala se oduvek sastojao od odličnih igrača, i to je slučaj i ove godine. Svima je drago što smo poboljšali igru i učvrstili se kao tim, i još uvek je veoma rano da se govori šta će se sve desiti preko leta. Mi smo sebi postavili ciljeve koje nameravamo da ostvarimo  Za sada još uvek imamo šest velikih utakmica ispred nas, i  titula koju ove sezone možemo osvojiti nam je sada jedina bitna. O tome šta će se sve dešavati naredne sezone ćemo pričati celo leto.
Ovih dana mnogi evropski mediji prenose da Raul na leto prelazi u Liverpul. Neki su čak išli toliko daleko da se pozivaju na izvore direktno iz Madrida. Raul je sve priče skoro demantovao na konferenciji za štampu. Šta se, zapravo, događa?

Uvek je teško pričati o transferima. Još davno sam naučio da budem obazriv sa tim sta pričam novinarima, jer se svaka reč može pogrešno protumačiti. Raul je kapiten ovog tima, on je sastavni deo velike istorije Reala, i jedan je od naših najvećih igrača. On ima još 3 godine ugovora sa klubom, i ako se ja budem pitao, on će ostati ovde. Spekulacije me trenutno ne zanimaju, moja briga je da svaki igrač Reala dobije najbolji mogući tretman, i da ne razmišlja o tome šta bi moglo da bude po završetku sezone, već da se skoncentriše da sa timom ostvari što bolji rezultat u ovoj.

Takođe se puno priča o dovođenju Seska Fabregasa na leto... Španske novine su čak izvestile da je on objavio da želi da dođe, ukoliko Real da ponudu...

O transferima velikih igrača se mnogo priča cele godine. Fabregas je veliki igrač, jedan od najboljih na svojoj poziciji, i to je i dokazao za protekle dve sezone u Arsenalu. Naravno da bi bilo lepo da ga imamo u Realu, i naravno da bi bilo dobro za klub da dođe, ali ništa od toga nije tako jednostavno, i posao se ne može završiti tako što će neki igrač izjaviti da želi da dođe u neki klub. Real je oduvek imao puno velikih igrača, i bilo bi divno kad bi mnogi veliki igrači mogli da igraju za Real, ali, naravno, to je nemoguće. Svaki transfer zavisi od mnogo faktora, trenera, predsednika kluba, ugovora koji igrač ima sa klubom, njegove tržišne vrednosti... No, o svim potencijalnim stvarima se može razgovarati tokom transfer-perioda. Sada je naša jedina briga završetak ove sezone. Real je uvek išao na najbolji rezultat, i sigurno nije išto biti drugi ili treći, i biti šampion. Ostalo je jos šest utakmica, dakle ima još mnogo da se igra...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: