Jarić: "Potreban je novi talas u košarkaškom savezu"

Svakom ko prati NBA košarku jasno je da je sezona prilično malerozna za košarkaše iz Srbije i Crne Gore. Peđa Stojaković, Nenad Krstić, Žarko Čabarkapa i Željko Rebrača već duže vreme su van terena zbog povrede, a nedavno im se pridružio i Vladimir Radmanović. Od preostale trojice, u najtežoj situaciji je Marko Jarić. Darko Miličić je konačno postao starter u Orlandu, Saša Pavlović se nametnuo kao prva izmena u Klivlendu, a Jarić i dalje ne zna svoje mesto u rotaciji NBA ligaša iz Mineapolisa.

Izvor: Braca Ðorðeviæ (VOA)

Utorak, 27.02.2007.

12:59

Default images

Kada je Minesota krajem januara otpustila trenera Dvejna Kejsija i na njegovo mesto dovela pomoćnika Rendija Vitmena, u početku se činilo da će Marko Jarić dobiti značajniju ulogu u rotaciji Timbervulvsa. Međutim, skoro mesec dana kasnije, srpski internacionalac je i dalje daleko od onoga što je očekivao, kada je u leto 2005. potpisao višegodišnji multi-milionski ugovor sa “vukovima”. Pritom, ekipa čiji je deo, sve više gubi utakmice.

“Nema tu puno laži i ne moram da krijem, sigurno sam jako, jako nezadovoljan i razočaran, sigurno, daleko najgora sezona otkad sam u NBA, i nije lako, moram da priznam. Pokušavam da napornim radom i treninzima ostanem u formi, i znam da će doći red na mene, uvek sam verovao u to i izlazio kao pobednik. Agonija se nastavlja od prošlogodišnjeg All-Stara … ja sam tražio trejd, pokušavam da promenim klub, … nalazim se u jako teškoj situaciji, … da kažem neobjašnjivoj, da moj tim ne želi da me promeni, a opet ne igram. Ne znam šta treba više da uradim da bih igrao više od 20 minuta. Čak sam dolazio u situaciju na početku godine da su neki igrači govorili ‘Marko treba da igra više’, i kao što kažem, tražim trejd pokušavam da budem trejdovan, a moj tim ne želi da napravi nikakav potez i zarobljen sam u ovom momentu". 

Tokom sezone Markovo ime puno se pominjalo u nekim potencijalnim razmenama igrača, ali Minesota nije pristala ni na jednu. Jarić je svestan da je konkurencija na njegovoj poziciji ogromna i upravo zato ne želi više da ostane u Mineapolisu.  

“Jednostavno nemam potrebu da u 28. godini u vrhuncu svoje karijere igram na poziciji trojke, i to da budem izmena. Da igram 15 minuta i šta god da se desi, mogu da rešim utakmicu, da postignem ne znam koliko poena, ja ću dalje igrati svojih 10-15 minuta … Jednostavno ne razumem način na koji ova ekipa i organizacija razmišlja”.
Reuters
U međuvremenu, rok za razmenu igrača u NBA ligi je prošao i Jarić će sada sasvim sigurno ostati u Minesoti bar do kraja sezone. A posle …

"Ja sigurno znam da sada moram da počnem iz početka. Spreman sam, nikad nisam tražio da mi bilo šta bude dato, važno mi je da znam da koliko dobro budem igrao, toliku ću minutažu imati. Znači ‘Marko, bori se igraj, ako pobedimo - igraćeš više’. To je jedino što tražim".

Kao jedan od retkih potencijalnih reprezentativaca Srbije koji iza sebe ima uspehe sa nacionalnim timom, Jarić bi mogao da bude vrlo važan igrač na predstojećem Evropskom prvenstvu u Španiji. Međutim, već neko vreme nema kontakt sa zvaničnicima Košarkaškog saveza Srbije.

"Po običaju nisam se čuo ni sa kim, jer se niko od nas nije čuo. Kao i uvek, situacija u Savezu je jako, jako loša. Ja se slažem, koliko god smo razočarali narod i koliko god da kažem da sam loše podneo debakl u Beogradu, i dalje se nastavljaju neke stvari. Iz Saveza nas niko nije kontaktirao, dolaze novi treneri, koji izjavljuju stvari koje nisu istinite. Pre svega mene, a znam i još nekoliko igrača iz NBA, ponašaju se prema nama krajnje neprofesionalno. Pre svega niko nas nije ni pozvao da igramo za reprezentaciju prošle godine, niko nije stupio u kontakt sa mnom. Samo su rekli ‘Marko je rekao ne’. Ja bih možda rekao ne, ili da, … ali nema niko pravo da odluči to pre nego što me pita. Trener Šakota daje izjave da NBA igrači ne žele da igraju. Niko sa mnom nije pričao o tome, niko me nije pozvao rekao ‘OK verovatno si neraspoložen, verovatno ne bi želeo posle svega što se desilo’, ali ja mislim da je pravedno bar da budem pozvan, pa onda da izađu u svim medijima da sam rekao ne. Osim toga, još dosta stvari treba da se promeni. Mislim da Savez treba da dozvoli nekom novom talasu da preuzme kontrolu, da pusti nekim bivšim košarkašima, možda od pre deset godina iz Atine ‘95, koji su osvojili mnogo toga i doneli mnogo radosti ovom narodu, da oni vode tu reprezentaciju. Možda bi oni napravili bolji odnos, sigurno bi napravili bolji odnos, lošiji od ovoga ne može. Sigurno da dok se to ne dogodi neću biti 100 odsto zadovoljan, ali opet to je moja zemlja i kad god mogu, uvek sam bio spreman da igram".  

Znači, ukoliko u maju ili junu stigne poziv …

“Iskreno da ti kažem, ja ne razmišljam, jer ne znam da li ću biti pozvan za reprezentaciju, iskreno. Ljudi mogu da pričaju šta hoće, ali ja nisam bio pozvan prošle godine, kao što znam i za još par igrača iz NBA. Tako da kad dođe poziv i ako dođe poziv, onda ću moći da razmišljam o tome”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: